Lean Fund investeert in prille starters

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Lean Fund is een nieuw privéfonds dat investeert in prille start-ups. “We willen ondernemers de kans geven om iets te doen met hun idee”, zegt investeerder en voormalig Apple Belgium baas Philippe Lemmens.

Lean Fund is een nieuw privéfonds dat investeert in prille start-ups. “We willen ondernemers de kans geven om iets te doen met hun idee”, zegt investeerder en voormalig Apple Belgium baas Philippe Lemmens.
Het is geen geheim dat entrepreneurs de grootste moeite hebben om voldoende startkapitaal te vinden om een bedrijfje uit de grond te stampen. Eens het geld van friends, fans en family is opgebruikt, raken heel wat starters in de problemen, zeker wanneer er niet snel een series A-ophaalronde kan worden afgewerkt. Lean Fund wil daar iets aan doen.

Het nieuwe initiatief komt er op aansturen van 30 privé-investeerders, die samen al ongeveer 1,65 miljoen in het fonds stopten. Het betreft 15 business angels (die zorgden voor het leeuwendeel van het kapitaal) en 15 ondernemers die ook dienst doen als coach.

Bedoeling is om vijf tot zeven keer per jaar 30.000 euro te investeren in een interessante starter die net een acceleratorprogramma heeft doorlopen, en die dus geld nodig heeft om zijn bedrijfje echt van start te kunnen laten gaan.

Daarnaast zal er ook twee tot drie keer per jaar een iets grotere som geïnvesteerd worden (100.000 euro) in een start-up die al zes tot negen maanden aan de slag is. Alle innovatieve starters komen in aanmerking, niemand wordt uitgesloten.

“We willen heel kort op de bal spelen”, zegt mede-initiatiefnemer en coach Toon Vanagt, “een beetje zoals bij de lean-methodologie voor starters. Kandidaten hoeven geen zware bureacratische processen te doorlopen, en kunnen vrijwel onmiddellijk aan de slag met het kapitaal.”

Wanneer de starter in een later stadium een series A-investering kan rondmaken, wordt de lening van Lean Fund omgezet in het aandeel dat de geleende som vertegenwoordigt in de waardering van het bedrijf.

Stel dus dat een bedrijfje gewaardeerd wordt op 1 miljoen euro in een series A-ronde, dan zal 100.000 euro van Lean Fund goed zijn voor 10 procent in het bedrijf.

“Overigens krijgen de starters die door ons geselecteerd worden nog eens een korting van ongeveer 30 procent op het moment van de conversie. Dat zijn sowieso erg interessante voorwaarden, die je bijna nergens anders kan vinden”, benadrukt Vanagt.

Voorts is het de bedoeling om nauw samen te werken met andere initiatieven (zoals Meusinvest, Volta Ventures en St’Art), zodat er eventueel samen kan geïnvesteerd worden, al dan niet in een series A-ronde.

Intussen heeft Lean Fund trouwens al twee investeringen achter de rug, en wel in ‘Do Eat’ en in ‘Sharebox’ (dat het crossmediale programma 1001 Belges maakt voor de RTBF).

“En dit jaar komen we nog met een speciela actie, Power ³, waarbij we drie keer 50.000 steken in drie innovatieve starters met minimaal drie personen, die dan nog eens drie semesters begeleid worden door 3 coaches.”

Lean Reactor

Naast ‘Lean Fund’ ziet ook ‘Lean Reactor’ het levenslicht, een soort van basecamp voor de geselecteerde ‘Lean Fund’-starters, dat gehuisvest wordt in de gloednieuwe tech-incubator ‘Creative Spark’ op het terrein van Axis Park in Louvain-La-Neuve.

“De lean reactor is een vehikel waarmee de vijftien coaches van Lean Fund diensten gaan leveren, ook aan grotere bedrijven”, aldus nog Toon Vanagt. “De middelen die we daaruit halen, kunnen we dan weer terug investeren in ons basecamp”, klinkt het.

“Lean Reactor gaat workshops organiseren, ontmoetingen tussen starters opzetten en evenementen zoals ‘Start-up Heroes 4 a cause’ in goede banen leiden. Als er één ding belangrijk is, dan wel de kruisbestuivingen tussen starters. We zagen al bij Nest’Up dat ondernemers echt hun voordeel kunnen doen met onderlingen sociale contacten, en zo’n ecosysteem willen we ook bij Lean Reactor creëren.”

Creative Spark

En nu we toch over ecosystemen bezig zijn: zoals hierboven reeds gemeld er komt nog meer nieuws vanuit Louvain-La-Neuve. Samen met het start-up collectief Rue Du Web en Axis Parc Business Center zijn Lean Fund en Nest’Up voortaan de trekkers voor de start-up incubator ‘Creative Spark’. Het hele gebouw nummero 6 op de site van Axis Parc is voortaan een hub voor start-ups.

“Creative Spark is een incubator voor en door ondernemers”, knikt algemeen directeur Henri Fischgrund van Axisparc. “Hoewel het initiatief initeel kwam van de overheid, is Creative Sparc nu vooral een privézaak. Wat maakt dat het wel moet werken (lacht). In elk geval hopen we dat de startes die naar Axisparc afzakken, hier ook even blijven. Vandaar dat we een extra inspanning doen en kandidaten in 2014 gratis kunnen werken vanuit Creative Spark. In 2015 krijgen ze korting en betalen ze slechts 100 euro huur per vierkante meter.”

Creative Spark huisvest intussen al 30 start-ups en projecten, en samen met Nest’Up (dat intussen een volwaardige vzw geworden is) en Lean Fund kan je dus echt wel beginnen spreken over een ecosysteem de naam waardig.

Risico

Voormalig Apple Belgium en Skynet-baas Philippe Lemmens en business proces manager Myriam Malou van Computacenter, twee investeerders in Lean Fund, zijn opgetogen over de initiatieven in Louvain-La-Neuve.

“Met Lean Fund willen we ondernemers de kans geven om iets te maken van hun idee”, zegt Lemmens. “We horen vaak dat starters wat meer gesteund moeten worden, wel, dat is precies wat we hier doen. Dat we een risico nemen deert ons niet. Het is de bedoeling dat wij de geselecteerde starters helpen, en dankzij onze hulp hebben ze meer kans op slagen dan anderen.”

“Er is wel degelijk een zekere bereidheid om te investeren in Belgische starters”, vult Malou nog aan, “maar zichtbare initiatieven die professioneel en dynamisch zijn ontbraken toch voor een stuk. Sommige mensen hebben mediagenieke initiatieven zoals Nest’Up en Creative Spark nodig om de stap te willen zetten. In elk geval is er nu geen excuus meer om niets te doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content