Met Lego Friends lanceerde de bekende blokjesfabrikant een serie bouwpakketten specifiek gericht op meisjes. Maar de nieuwe Lego-lijn schetst volgens sommigen een te stereotiep beeld van de interesses van meisjes. Techneute Limor Freid, die het technologiebedrijf Adafruit oprichtte, ontwierp dan maar een eigen bouwpakket.

Ook meisjes houden van bouwen met de beroemde blokken. Na vijf jaar onderzoek lanceerde de Deense fabrikant begin dit jaar speciaal voor hen de Lego Friends lijn gebaseerd op vijf meisjes met elk een ander interessegebied. In de serie zijn een aantal bouwpakketten verkrijgbaar zoals een schoonheidssalon, een huisdierentransport en een buitenkeuken. En hoewel er voor de meer in wetenschap geïnteresseerde meisjes ook een laboratorium beschikbaar is, vond Spark a Movement, een door en voor meisjes opgerichte beweging, dat de serie hen te veel stereotypeert. Ze startten prompt een petitie.

Naar aanleiding van deze controverse ontwierp Limor Freid (aka Ladyada), een ingenieur met een diploma van het MIT, samen met Lego kunstenaar Bruce Lowell Ladyada's Workshop. De werkplek richtte ze in op basis van haar eigen biotoop - Adafruit levert hardware en elektronica voor doe-het-zelvers - met onder meer een computer, microscoop, lasersnijder, zaagmachine en soldeerbout. In Ladyada's Workshop kunnen meisjes ervaren hoe leuk techniek kan zijn en net als Freid een open-source elektronicabedrijf runnen.

Adafruit zette het ontwerp voor de werkplaats ook op Lego Cuusoo, waar iedereen concepten kan indienen voor nieuwe Lego producten die de blokjesfabrikant ook daadwerkelijk zal ontwikkelen als er tienduizend mensen op stemmen. LadyAda's Workshop kan nog wat stemmen gebruiken...

Met Lego Friends lanceerde de bekende blokjesfabrikant een serie bouwpakketten specifiek gericht op meisjes. Maar de nieuwe Lego-lijn schetst volgens sommigen een te stereotiep beeld van de interesses van meisjes. Techneute Limor Freid, die het technologiebedrijf Adafruit oprichtte, ontwierp dan maar een eigen bouwpakket. Ook meisjes houden van bouwen met de beroemde blokken. Na vijf jaar onderzoek lanceerde de Deense fabrikant begin dit jaar speciaal voor hen de Lego Friends lijn gebaseerd op vijf meisjes met elk een ander interessegebied. In de serie zijn een aantal bouwpakketten verkrijgbaar zoals een schoonheidssalon, een huisdierentransport en een buitenkeuken. En hoewel er voor de meer in wetenschap geïnteresseerde meisjes ook een laboratorium beschikbaar is, vond Spark a Movement, een door en voor meisjes opgerichte beweging, dat de serie hen te veel stereotypeert. Ze startten prompt een petitie. Naar aanleiding van deze controverse ontwierp Limor Freid (aka Ladyada), een ingenieur met een diploma van het MIT, samen met Lego kunstenaar Bruce Lowell Ladyada's Workshop. De werkplek richtte ze in op basis van haar eigen biotoop - Adafruit levert hardware en elektronica voor doe-het-zelvers - met onder meer een computer, microscoop, lasersnijder, zaagmachine en soldeerbout. In Ladyada's Workshop kunnen meisjes ervaren hoe leuk techniek kan zijn en net als Freid een open-source elektronicabedrijf runnen. Adafruit zette het ontwerp voor de werkplaats ook op Lego Cuusoo, waar iedereen concepten kan indienen voor nieuwe Lego producten die de blokjesfabrikant ook daadwerkelijk zal ontwikkelen als er tienduizend mensen op stemmen. LadyAda's Workshop kan nog wat stemmen gebruiken...