Lenovo groeit fors tegen stroom in

Wereldwijd kent de pc-markt een krimp, maar pc-fabrikant Lenovo zag in het vierde kwartaal 2012 zijn omzet stijgen met 12 percent en de winst met 34 procent naar 205 miljoen dollar.

Wereldwijd kent de pc-markt een krimp, maar pc-fabrikant Lenovo zag in het vierde kwartaal 2012 zijn omzet stijgen met 12 percent en de winst met 34 procent naar 205 miljoen dollar.

Globaal behaalde Lenovo in het laatste kwartaal van 2012 een omzet van 9,36 miljard dollar. Daarop maakte het bedrijf 204,9 miljoen dollar winst, een nieuw kwartaalrecord. Het vorige dateert uit december 2007, toen de pc-bouwer 172 miljoen winst boekte. Het grootste deel van de omzet kwam van de pc-verkoop met 14,1 miljoen stuks in het vierde kwartaal van 2012, een stijging met 8 percent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De globale pc-markt kende in het slotkwartaal van 2012 een daling van 6,4 percent.

Lenovo heeft HP nog wel niet bijgebeend als grootste pc-verkoper, maar het is wel de enige pc-fabrikant die in het laatste kwartaal meer pc’s verkocht. Het behaalde een marktaandeel van 15,7 percent en is daarmee de tweede fabrikant na HP dat een marktaandeel van 16,7 percent behaalde, volgens cijfers van marktonderzoeker IDC. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder bedroeg het marktaandeel van de Chinese fabrikant 13,6 percent en dat van HP 15,8 procent.

Geografisch gezien realiseerde Lenovo 43 percent van zijn omzet in China, een stijging van 17 percent. De omzet in de EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) groeide met 17 percent, terwijl de inkomsten gerealiseerd in Noord-Amerika stegen met 8 percent.

Lenovo kondigde onlangs aan dat het bedrijf zich vanaf 1 april 2013 zal opsplitsen in twee aparte eenheden : de Lenovo Business Group en de Think Business Group. Het wil zo beter voorbereid zijn op de toekomst. De Chinese multinational overweegt ook om Canadese handsetfabrikant BlackBerry (voormalig RIM) over te nemen om zich zo sterker te positioneren op de markt van ‘mobiele devices’. In China is Lenovo inmiddels de tweede belangrijkste leverancier van smartphones.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content