De Chinese pc-fabrikant Lenovo wil zo'n 630 miljoen euro betalen voor de Duitse pc- en elektronicamaker Medion, bij ons vooral bekend van de producten die via warenhuisketen Aldi verkocht worden. Het is de grootste overname van de Chinezen, sinds ze de pc-divisie van IBM overkochten.

In feite betaalt Lenovo 231 miljoen euro aan de grootste aandeelhouder van Medion, Gerd Brachman. Daarmee heeft het bedrijf al een aandeel van 36,6 procent. Voor de rest van de aandelen zal Lenovo een voorwaardelijk bod doen van 13 euro per uitstaand aandeel. De overname gaat alleen door als Lenovo in totaal minstens 51 procent van het bedrijf kan kopen.

Lenovo is volgens cijfers van analistenkantoor de vierde grootste speler op de pc-markt, na HP, Acer en Dell. Het bedrijf heeft een marktaandeel van 9,7 procent. Medion doet daar 'slechts' 0,3 procent bij. Analisten stellen zich bovendien de vraag wat Lenovo gaat doen op zulk een verzadigde markt al de Duitse (en bij uitbreiding de West-Europese). De marges voor consumentenelektronica op die markt zijn erg dun, dus is het met een vergrootglas zoeken naar de winst die deze overname oplevert. Het lijkt erop dat Lenovo vooral voor het volumevoordeel wil gaan.

Lenovo sloot onlangs ook een overeenkomst met NEC om een joint-venture te creëren op de Japanse markt. Het Chinese bedrijf had eind 2010 een oorlogskas van meer dan 2 miljard euro. Gezien de recente zetten is de kans groot dat er nog deals volgen.

De Chinese pc-fabrikant Lenovo wil zo'n 630 miljoen euro betalen voor de Duitse pc- en elektronicamaker Medion, bij ons vooral bekend van de producten die via warenhuisketen Aldi verkocht worden. Het is de grootste overname van de Chinezen, sinds ze de pc-divisie van IBM overkochten. In feite betaalt Lenovo 231 miljoen euro aan de grootste aandeelhouder van Medion, Gerd Brachman. Daarmee heeft het bedrijf al een aandeel van 36,6 procent. Voor de rest van de aandelen zal Lenovo een voorwaardelijk bod doen van 13 euro per uitstaand aandeel. De overname gaat alleen door als Lenovo in totaal minstens 51 procent van het bedrijf kan kopen. Lenovo is volgens cijfers van analistenkantoor de vierde grootste speler op de pc-markt, na HP, Acer en Dell. Het bedrijf heeft een marktaandeel van 9,7 procent. Medion doet daar 'slechts' 0,3 procent bij. Analisten stellen zich bovendien de vraag wat Lenovo gaat doen op zulk een verzadigde markt al de Duitse (en bij uitbreiding de West-Europese). De marges voor consumentenelektronica op die markt zijn erg dun, dus is het met een vergrootglas zoeken naar de winst die deze overname oplevert. Het lijkt erop dat Lenovo vooral voor het volumevoordeel wil gaan. Lenovo sloot onlangs ook een overeenkomst met NEC om een joint-venture te creëren op de Japanse markt. Het Chinese bedrijf had eind 2010 een oorlogskas van meer dan 2 miljard euro. Gezien de recente zetten is de kans groot dat er nog deals volgen.