De wereldwijde pc-verkoop kreeg in het derde kwartaal een klap van liefst 8,3 procent. Lenovo profiteert.

Een daling tot 87,5 miljoen verkochte eenheden is wat de pc-markt de voorbije drie maanden moest slikken. Analistenkantoor Gartner, dat de cijfers verzamelde, ziet als verklaring vooral de nakende lancering van Windows 8. Eerst ondervonden retailers een lagere 'terug-naar-school'-verkoop, nadien opteerden ze ervoor om hun stock uit te zuiveren in afwachting van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Enkel op de professionele markt heeft de komst van Windows 8 nog geen effect.

In de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika) is de situatie zo mogelijk nog pijnlijker. De pc-markt daalde in onze contreien met 8,7 procent, een gevolg van de economische situatie en "het gebrek aan innovatie" in pc's, aldus Gartner. Ook hier is Windows 8 een belangrijke uitstelfactor.

Wereldwijd is - voor het eerst in de geschiedenis van het Chinese bedrijf - Lenovo de grootste pc-verkoper, met een aandeel van 15,7 procent. Dat dankzij een agressieve prijspolitiek, vooral op de professionele markt. Het marktaandeel groeide zo met 9,8 procent.

HP (15,5 procent marktaandeel) zakt weg naar de tweede plaats, na een daling in de verkoop van 16,4 procent in vergelijking met een jaar geleden. Ook Dell (10,5 procent) en Acer (9,9 procent) zien hun pc-verkoop stevig achteruit gaan. Enkel nummer 5, Asus, noteerde een stevige groei van 11,8 procent. Het staat nu op 7,3 procent marktaandeel.

De wereldwijde pc-verkoop kreeg in het derde kwartaal een klap van liefst 8,3 procent. Lenovo profiteert. Een daling tot 87,5 miljoen verkochte eenheden is wat de pc-markt de voorbije drie maanden moest slikken. Analistenkantoor Gartner, dat de cijfers verzamelde, ziet als verklaring vooral de nakende lancering van Windows 8. Eerst ondervonden retailers een lagere 'terug-naar-school'-verkoop, nadien opteerden ze ervoor om hun stock uit te zuiveren in afwachting van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Enkel op de professionele markt heeft de komst van Windows 8 nog geen effect. In de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika) is de situatie zo mogelijk nog pijnlijker. De pc-markt daalde in onze contreien met 8,7 procent, een gevolg van de economische situatie en "het gebrek aan innovatie" in pc's, aldus Gartner. Ook hier is Windows 8 een belangrijke uitstelfactor. Wereldwijd is - voor het eerst in de geschiedenis van het Chinese bedrijf - Lenovo de grootste pc-verkoper, met een aandeel van 15,7 procent. Dat dankzij een agressieve prijspolitiek, vooral op de professionele markt. Het marktaandeel groeide zo met 9,8 procent. HP (15,5 procent marktaandeel) zakt weg naar de tweede plaats, na een daling in de verkoop van 16,4 procent in vergelijking met een jaar geleden. Ook Dell (10,5 procent) en Acer (9,9 procent) zien hun pc-verkoop stevig achteruit gaan. Enkel nummer 5, Asus, noteerde een stevige groei van 11,8 procent. Het staat nu op 7,3 procent marktaandeel.