HP heeft Léo Apotheker aangesteld als nieuwe ceo. De voormalige SAP-topman vervangt Mark Hurd die om de gekende redenen moest vertrekken.

Apotheker was 7 maanden ceo bij SAP tot hij in februari bedankt werd voor bewezen diensten. Hij moest in volle crisistijd opstappen omdat hij niet in staat werd geacht het moreel van het personeel op te krikken. In totaal kan Apotheker echter prat gaan op een indrukwekkende 20 jaar bij SAP. Maar dat Apotheker nu bij HP binnengehaald wordt als opvolger van Mark Hurd wordt toch als een onverwachte zet beschouwd. De meeste analisten gingen er vanuit dat HP een opvolger in eigen rangen aan het zoeken was.

In een persbericht heeft HP vooral lovende woorden voor de inspanningen van Léo Apotheker rond de transformatie van de R&D en technologische platformen, en het verbreden van de businessmodellen en klantensegmenten waarin SAP actief is.

Ervaring met overnames

Apotheker was sinds 2002 lid van de executive board bij SAP, waarbij hij de wereldwijde sales en service aanstuurde. In vijf jaar tijd wist hij het aantal klanten meer dan te verdubbelen. Tijdens zijn SAP-carrière heeft hij maar liefst 12 acquisities begeleid waaronder de overname van Business Objects - goed voor 8 miljard dollar. Een ervaring die hem bij HP zeker van pas zal komen na de recente overnames van het bedrijf waaronder de miljardenovername van 3par.

Léo Apotheker, die in 1953 geboren werd in het Duitse Aken en grotendeels in Antwerpen opgroeide, en een bachelordiploma 'Economics and International Relations' haalde in Jeruzalem, is een echte polyglot. Begin jaren '90 was hij ook de oprichter van ECsoft wat een van de grootste Europese venture capitalists uit die tijd.

Bekend in België

Maar in ons land is de 57-jarige Apotheker allicht nog het bekendst als de oprichter van de Belgische (en Franse) afdeling van SAP. Het is vanuit die rol dat hij wist door te groeien tot 'president emea'. Toch reageert de beurs niet bijster goed op het nieuws van de aanstelling. Enkele uren na de bekendmaking noteerde het aandeel van HP zo'n 4 procent lager. Mogelijk hadden heel wat aandeelhouders toch een zwaargewicht uit een andere hoek verwacht. Analisten trekken ook openlijk in twijfel of de scope van een bedrijf als SAP niet té fundamenteel verschilt van die van HP. Of zoals een analist van Fort Pitt Capital het verwoordt: "What does he know about hardware? That's the question."

HP heeft Léo Apotheker aangesteld als nieuwe ceo. De voormalige SAP-topman vervangt Mark Hurd die om de gekende redenen moest vertrekken. Apotheker was 7 maanden ceo bij SAP tot hij in februari bedankt werd voor bewezen diensten. Hij moest in volle crisistijd opstappen omdat hij niet in staat werd geacht het moreel van het personeel op te krikken. In totaal kan Apotheker echter prat gaan op een indrukwekkende 20 jaar bij SAP. Maar dat Apotheker nu bij HP binnengehaald wordt als opvolger van Mark Hurd wordt toch als een onverwachte zet beschouwd. De meeste analisten gingen er vanuit dat HP een opvolger in eigen rangen aan het zoeken was. In een persbericht heeft HP vooral lovende woorden voor de inspanningen van Léo Apotheker rond de transformatie van de R&D en technologische platformen, en het verbreden van de businessmodellen en klantensegmenten waarin SAP actief is.Ervaring met overnames Apotheker was sinds 2002 lid van de executive board bij SAP, waarbij hij de wereldwijde sales en service aanstuurde. In vijf jaar tijd wist hij het aantal klanten meer dan te verdubbelen. Tijdens zijn SAP-carrière heeft hij maar liefst 12 acquisities begeleid waaronder de overname van Business Objects - goed voor 8 miljard dollar. Een ervaring die hem bij HP zeker van pas zal komen na de recente overnames van het bedrijf waaronder de miljardenovername van 3par. Léo Apotheker, die in 1953 geboren werd in het Duitse Aken en grotendeels in Antwerpen opgroeide, en een bachelordiploma 'Economics and International Relations' haalde in Jeruzalem, is een echte polyglot. Begin jaren '90 was hij ook de oprichter van ECsoft wat een van de grootste Europese venture capitalists uit die tijd.Bekend in België Maar in ons land is de 57-jarige Apotheker allicht nog het bekendst als de oprichter van de Belgische (en Franse) afdeling van SAP. Het is vanuit die rol dat hij wist door te groeien tot 'president emea'. Toch reageert de beurs niet bijster goed op het nieuws van de aanstelling. Enkele uren na de bekendmaking noteerde het aandeel van HP zo'n 4 procent lager. Mogelijk hadden heel wat aandeelhouders toch een zwaargewicht uit een andere hoek verwacht. Analisten trekken ook openlijk in twijfel of de scope van een bedrijf als SAP niet té fundamenteel verschilt van die van HP. Of zoals een analist van Fort Pitt Capital het verwoordt: "What does he know about hardware? That's the question."