Lernout: “Boekhoudkundige discussie maar geen doortrapte fraude”

Jo Lernout, één van de stichters van het spraaktechnologiebedrijf L&H, was voor het arrest van de strafzaak nog steeds overtuigd van zijn onschuld.

Jo Lernout, één van de stichters van het spraaktechnologiebedrijf L&H, was voor het arrest van de strafzaak nog steeds overtuigd van zijn onschuld.

“Het gaat om een boekhoudkundige discussie en geen doortrapte fraude”, zei hij voor het weekend in Terzake en op de regionale zender WTV-focus. Geld moeten de burgerlijke partijen van hem niet meer verwachten, al hoopt Deminor op een minnelijke schikking.

“Wij maakten fouten maar anderen hebben de doodsteek gegeven,” meent Lernout. In een interview met de krant De Tijd wijst hij met een beschuldigende vinger naar Philippe Bodson, de laatste topman van L&H. “Hij heeft een ‘koekenbakdeal’ gesloten met de Amerikanen en met de Belgische banken die nog miljoenen euro’s hebben verdiend aan de ondergang van L&H. Maar dat aspect heb ik niet mogen uitleggen op het proces. Een gemiste kans”, luidt het.

Na de flop met de speelgoedcavia en de chocoladefabriek op de Filippijnen, beseft Lernout dat hij geen zakensucces meer kan boeken. “Telkens als ik groei en groter kapitaal nodig heb, dan gaan geen deuren meer open. Ik moet beseffen dat ik geen zaak meer uit de grond kan stampen.”

Lernout maakt de gedupeerden duidelijk dat ze van hem geen geld moeten verwachten. “Ik bezit niets meer en zal van een pensioen moeten leven, mijn vriendin doet de afwas in de keuken. Wat we verdienen gaat naar eten. Ik ben geen fraudeur en er is geen geld meer. Het gerecht en de belangenverenigingen viseren de verkeerde personen”, klaagt hij. Op Deminor en de andere rechtsbijstandverenigingen heeft Lernout het niet begrepen. “Ze scheppen veel te hoge verwachtingen.”

Schikking Bernard Thuysbaert van Deminor zei in Terzake te hopen op een minnelijke schikking en geen jarenlange burgerlijke procedures. “KPMG en Dexia konden het in Amerika wel, waarom niet in België?” Hij wijst erop dat het arrest een mogelijk precedent wordt. “Alle knipperlichten werkten niet”, waarmee hij op KPMG doelde. “En wat als een bank in de toekomst niet meer mag geloven in een bedrijf dat niet alle resultaten kan voorleggen?”

Over Lernout is Thuysbaert formeel. “Hij vergist zich over de aantijgingen. Iedereen erkent dat er technologie was, maar tachtig procent van de omzet begin 2000 was fictief. Lernout ging een schuld van 700 miljoen euro bij de banken aan, die hij nooit kon terugbeta.

Bron: Belga/VRT/WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content