Wetenschappers van de onderzoeksgroep Declaratieve talen en artificiële intelligentie (DTAI) van de KU Leuven hebben, in samenwerking met de universiteiten van Cambridge en Aberystwyth, een robot gemaakt die de eerste fase in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen - namelijk de zoektocht naar een actieve molecule met een remmende invloed op de onderzochte ziekte - voor zijn rekening neemt. Dit versnelt de ontwikkeling van medicijnen en maakt ze minder duur.

De robot, die de naam Eve meekreeg, test moleculen uit bij ziektes die in het labo gecreëerd werden. Eve kan volledig zelfstandig aanduiden welke de meest actieve moleculen zijn die kandidaat zijn voor een nieuw geneesmiddel.

Ziektes uit de derde wereld

Eve wordt nu vooral ingezet voor ziektes uit de derde wereld, waaraan miljoenen mensen lijden maar die vaak financieel minder interessant zijn voor farmaceutische bedrijven.

Kurt De Grave van de onderzoeksgroep Declaratieve Talen en Artificiële Intelligentie, één van de 'vaders' van robotwetenschapper Eve., KU Leuven
Kurt De Grave van de onderzoeksgroep Declaratieve Talen en Artificiële Intelligentie, één van de 'vaders' van robotwetenschapper Eve. © KU Leuven

Bij de eerste tests vond Eve al een stof die kan leiden tot een geneesmiddel tegen malaria. Bij dit laatste onderzoek legden de onderzoekers de robot twee genetisch gemanipuleerde gistkweekjes voor, waarbij in het ene een eiwit vervangen was door het eiwit van een malariaparasiet en in het andere door een menselijk equivalent. De robot voegde vervolgens een molecule (uit een collectie die er in totaal 14.400 verschillende telt) toe aan een mix van beide gistkweekjes.

Malaria

Op basis van dit onderzoek gaf de robot vervolgens aan welke moleculen het meest actief waren tegen malaria, met name de moleculen met een negatieve invloed op het eiwit van het malariaparasiet, maar die het menselijk equivalent onaangetast lieten.

(Belga/MI)

De robot, die de naam Eve meekreeg, test moleculen uit bij ziektes die in het labo gecreëerd werden. Eve kan volledig zelfstandig aanduiden welke de meest actieve moleculen zijn die kandidaat zijn voor een nieuw geneesmiddel. Eve wordt nu vooral ingezet voor ziektes uit de derde wereld, waaraan miljoenen mensen lijden maar die vaak financieel minder interessant zijn voor farmaceutische bedrijven. Op basis van dit onderzoek gaf de robot vervolgens aan welke moleculen het meest actief waren tegen malaria, met name de moleculen met een negatieve invloed op het eiwit van het malariaparasiet, maar die het menselijk equivalent onaangetast lieten. (Belga/MI)