Levensduur elektronica gaat erop achteruit

© iStock

De gemiddelde levensduur van elektronische toestellen gaat erop achteruit. Dat is niet alleen te wijten aan de kwaliteit, maar ook aan de consument die sneller overstapt op een nieuw toestel, blijkt uit een studie van het Duitse Milieuagentschap (UBA).

Het milieuagentschap wilde in de eerste plaats onderzoek doen naar “geplande veroudering”, het bewust inbouwen van een beperkte levensduur in producten. De wetenschappers onderzochten daarom de levensduur van groot witgoed zoals ijskasten en wasmachines, kleinere toestellen zoals mixers en waterkokers en elektronica zoals laptops, tv’s en smartphones.

De studie leverde niet meteen harde conclusies op wat betreft geplande veroudering, maar stootte wel op enkele opvallende cijfers wat levensduur betreft. Zo blijkt dat de gemiddelde eerste levensduur tussen 2004 en 2012 gedaald is van 14,1 naar 13 jaar. Defect is in 55,6 procent de reden voor een vervanging.

Maar de grootste stijging zit in het aandeel toestellen dat nog binnen de eerste vijf jaar wordt vervangen: dat aandeel verdubbelde in dezelfde periode bijna van 7 naar 13 procent, grotendeels door de toename van vroege defecten.

Consument

Toch blijkt het probleem niet alleen bij het product zelf te liggen. Bij een derde van alle vervangingsaankopen van groot witgoed, zoals ijskasten en wasmachines, gaat het niet om een defect, maar wenst de consument een moderner of beter toestel. Ook bij tv-toestellen blijkt dat aandeel groot. In 2012 functioneerde 60 procent van de vervangen televisies nog prima, maar wilde de consument toch een nieuw toestel.

Vreemd genoeg is bij notebooks een omgekeerde beweging te merken. De toestellen gaan niet sneller stuk dan tien jaar geleden, en de consument opteert ook steeds minder snel voor een nieuw toestel als het oude het blijft doen.

(IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content