Zwangere vrouwen krijgen voortaan de kans om hun baby in de armen te nemen voordat het kind is geboren, zo meldt de Sunday Times. Of, beter gezegd, een levensecht model van de baby dat is gebaseerd op gegevens die afkomstig zijn van de echografie en van andere scans.

De techniek werd ontwikkeld door de Braziliaan dr. Jorge Lopes, die een driedimensionale methode ontwikkelde om gipsen modellen te maken van aanstaande baby's, die vanaf vandaag te zien zijn in het Londense Royal College of art.

Het gaat om meer dan een gimmick, want de aanpak van Lopes heeft al de aandacht getrokken van medische deskundigen zoals professor Stuart Campbell, hoofd van de afdeling gynaecologie van het Londense King'sCollege en in de jaren 80 dé pionier van het gebruik van ultrageluidsdiagnose. "Dit is voor artsen een fantastische ontwikkeling die absoluut uniek is", zegt hij.

Professor Campbell zou de nieuwe technologie graag toegepast zien als een opvoedkundig hulpmiddel voor ouders die een kind verwachten en met name om moeders te helpen die moeite hebben om een band te smeden met de baby. Ook kunnen ouders langs deze weg beter leren omgaan met eventuele fysieke abnormaliteiten die tijdens de zwangerschap worden ontdekt.

Dr. Lopes, die zijn driedimensionale technologie eigenlijk ontdekte toen hij werkte aan de reconstructie van archeologische vondsten, van dinosauriërs tot Egyptische mummies, zegt "het is geweldig om de gezichten van de moeders te bekijken. Ze zien de baby zoals hij wordt, zij kunnen nu echt bevatten hoe groot het kind zal zijn." Hij houdt zich nu bezig met de ontwikkeling van eenvoudige software die artsen de gelegenheid moet bieden om de techniek zelfstandig en ter plaatse te gebruiken en gaat zijn methode ook uittesten op een blinde vrouw die zich als vrijwilliger heeft aangemeld.

Bron: Belga

Zwangere vrouwen krijgen voortaan de kans om hun baby in de armen te nemen voordat het kind is geboren, zo meldt de Sunday Times. Of, beter gezegd, een levensecht model van de baby dat is gebaseerd op gegevens die afkomstig zijn van de echografie en van andere scans. De techniek werd ontwikkeld door de Braziliaan dr. Jorge Lopes, die een driedimensionale methode ontwikkelde om gipsen modellen te maken van aanstaande baby's, die vanaf vandaag te zien zijn in het Londense Royal College of art. Het gaat om meer dan een gimmick, want de aanpak van Lopes heeft al de aandacht getrokken van medische deskundigen zoals professor Stuart Campbell, hoofd van de afdeling gynaecologie van het Londense King'sCollege en in de jaren 80 dé pionier van het gebruik van ultrageluidsdiagnose. "Dit is voor artsen een fantastische ontwikkeling die absoluut uniek is", zegt hij. Professor Campbell zou de nieuwe technologie graag toegepast zien als een opvoedkundig hulpmiddel voor ouders die een kind verwachten en met name om moeders te helpen die moeite hebben om een band te smeden met de baby. Ook kunnen ouders langs deze weg beter leren omgaan met eventuele fysieke abnormaliteiten die tijdens de zwangerschap worden ontdekt. Dr. Lopes, die zijn driedimensionale technologie eigenlijk ontdekte toen hij werkte aan de reconstructie van archeologische vondsten, van dinosauriërs tot Egyptische mummies, zegt "het is geweldig om de gezichten van de moeders te bekijken. Ze zien de baby zoals hij wordt, zij kunnen nu echt bevatten hoe groot het kind zal zijn." Hij houdt zich nu bezig met de ontwikkeling van eenvoudige software die artsen de gelegenheid moet bieden om de techniek zelfstandig en ter plaatse te gebruiken en gaat zijn methode ook uittesten op een blinde vrouw die zich als vrijwilliger heeft aangemeld. Bron: Belga