LG G3 heeft mammoetscherm en lasercamera

© LG
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Met de nieuwe G3-smartphone bindt LG de strijd aan met grote concurrent Samsung en de Galaxy S5 Blikvangers: een scherm dat zich kan meten met de beste televisies en een camera met een laser.

De G3 moet niet alleen gaan concurreren met de Galaxy S5 van Samsung, maar ook met andere recent gelanceerde vlaggenschepen, zoals de HTC One M8, de Sony Experia Z2 en de zeer betaalbare, maar nauwelijks verkrijgbare One Plus One uit China. Het Zuid-Koreaanse LG, dat zijn paradepaardje als laatste in de rij lanceert, heeft er dan ook alles aan gedaan om niet onder te liggen qua specificaties.

Groot scherm, strakke carrosserie

Eerst en vooral: De G3 is haast één en al scherm. Dat scherm is een ‘Quad HD’-paneel met een resolutie van 2556×1440 en een pixeldichtheid van 538 per inch. Daarmee laat LG alle concurrenten ver achter zich. Ter vergelijking: het veelgeroemde retinascherm van de iPhone heeft 326 pixels per inch. Gezegd wordt dat het menselijke oog het verschil sowieso niet meer ziet bij zulke resoluties, maar LG maakte zich tijdens de productlancering in Londen sterk dat dat wel zo is.

Dat scherm loopt bijna helemaal door tot aan de randen van het toestel. Om dat te bereiken, heeft LG de aan/uit- en volumeknoppen op de achterkant geplaatst. Dat deed het al bij de G2, de voorganger van de G3, en de ene vond dat geweldig, terwijl de ander er nooit aan wende. Het zorgt er alleszins voor dat de LG een scherm heeft van dezelfde grootte als ‘phablets’ als de Galaxy Note van Samsung, maar dan wel in een carrosserie die min of meer even groot is als de Galaxy S5 of de HTC One

Nooit vertoond

Voor het overige heeft de G3 heel wat gemeen met die toestellen: een Snapdragon 801-prcoessor is dezer dagen standaard voor top-smartphones, met als 2 of 3 GB geheugen. Ruimte voor een verwijderbare SD-kaart en inwisselbare batterij is evenmin extravagant. 4G is uiteraard aan boord.

De G3 onderscheid zich wel door een laser die de camera moet helpen om scherp te stellen. Dat levert aanzienlijk snellere focusfocustijden op dan de concurrenten, zegt LG, en het is in ieder geval nog nooit vertoond op een smartphone.

Gimmicks kwijt

LG heeft verder ook aan zijn grafische interface gewerkt. Daar was voorheen een hoop kritiek op. De G2 werd vorig jaar alom geroemd om zijn hardware, maar afgekraakt omdat hij qua software een doorslagje was van de Samsung Galaxy S4 en afgeladen vol zat met onnodige gimmicks.

De G3 draait op Android 4.4.2 KitKat, de nieuwste versie van het besturingssysteem. In plaats van alle mogelijke toeters en bellen heeft hij nu een modieuze, ‘platte’ interface. Die leunt dichter aan bij de pure vorm van Android , met een kleurenpalet dat ietwat aan iOS7 op de iPhone en de iPad doet denken.

De G3 is nu verkrijgbaar in Zuid-Korea. De rest van de wereld volgt de komende weken en maanden. Hoeveel het toestel gaat kosten, is nog niet bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content