Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Zwitsers parlement geeft groen licht voor corona-app

In Zwitserland heeft het parlement een eerste goedkeuring gegeven voor SwissCovid, een bluetooth-app die aanvullend op manuele contactopsporing zal werken.Lees meer.

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Minder pc's en tablets verkocht door coronacrisis

Dit jaar worden er minder pc's en tablets verkocht. Volgens analist Canalys zal het wereldwijd om een daling van 7 procent gaan, maar in EMEA loopt dat op tot 10 procent.

Lees meer.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

VMware ondervindt weinig last van de crisis

Softwarebedrijf VMware heeft in het eerste kwartaal van fiscaal 2021 een omzet van 2,73 miljard dollar gerealiseerd. Dat is een stijging van 12 procent ten opzichte van dezelfde periode van fiscaal 2020. De nettowinst steeg van 380 naar 386 miljoen dollar.

De combinatie van abonnementen en SaaS- en licentie-inkomsten was goed voor 1,23 miljard dollar, een stijging van 17 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van fiscaal 2020.

'In deze ongekende tijden hebben we solide prestaties geleverd in Q1 FY21', aldus CEO Pat Gelsinger. 'Het waarborgen van de veiligheid en het welzijn van onze medewerkers en het inspelen op de snel veranderende behoeften van onze klanten waren onze topprioriteiten.'

In samenwerking met Dutch IT-channel.

Els Bellens
door Els Bellens

'Google zet advertenties op sites met wilde coronageruchten'

Zoekgigant Google heeft weliswaar actie ondernomen om allerlei complottheorieën weg te houden uit Google News en van YouTube, maar het bedrijf plaatst wel advertenties op websites die dergelijke wilde verhalen onder de aandacht brengen, meldt onderzoeksgroep Global Disinformation Index. De advertenties worden geplaatst door een geautomatiseerd systeem van Google, dat adverteerders aan websites koppelt.

Onder meer reclame van Microsoft en bedrijven die diensten voor Microsoft-producten aanbieden werden op dergelijke sites geplaatst. In veel van de complottheorieën is een prominente rol weggelegd voor Microsoft-oprichter Bill Gates. Zijn liefdadigheidsinstelling zou volgens sommige theorieën door middel van het coronavirus en verplichte inentingen de wereldheerschappij in handen willen krijgen.

Ook telecombedrijven werden aan complotsites gekoppeld. Daar speelde de link die volgens sommige van de theorieën bestaat tussen 5G-straling en het coronavirus een rol bij de beslissing van het Google-systeem.

Voorwaarden

Volgens een woordvoerder van Google voldoen de 49 sites die Global Disinformation Index aandroeg gewoon aan de voorwaarden die het techbedrijf stelt. De webreus zegt direct actie te ondernemen zodra websites over de grens gaan.

Het is niet de eerste keer dat Google onder vuur ligt vanwege de plaatsing van advertenties door het zoekbedrijf. Enkele jaren geleden zeiden grote adverteerders niet meer te willen adverteren op YouTube nadat reclames van bedrijven als Mars, Adidas en Deutsche Bank bij filmpjes met daarin schaars geklede kinderen werden geplaatst. De filmpjes waren niet seksueel van aard, maar veel van de commentaren die erbij waren geplaatst wel. Ook kreeg Google kritiek omdat het onder meer reclames plaatst op de uiterst rechtse website Breitbart die het vaak niet zo nauw neemt met de waarheid. (ANP)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Belgische start-up bouwt desinfecterende toestellen met UVC-licht

SpectronX, een Belgische fabrikant van desinfecterende toestellen op basis van UVC-licht, introduceert drie nieuwe toestellen in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat om een desinfectie-unit voor mondmaskers, eentje voor winkelkarren en een automatische desinfectierobot.

De mondmasker-unit, sinds deze week te bestellen, is volgens SpectronX multi-inzetbaar, zowel voor persoonlijk gebruik als voor grote bedrijven, sportclubs, winkels en dergelijke. Omdat het desinfectieproces maar een paar seconden in beslag neemt, is het mogelijk om grote aantallen op korte tijd te desinfecteren.

De toepassing voor winkelkarren en de desinfectierobot zitten in testfase en worden tegen eind juni verwacht. Alle toestellen worden extern door de afdeling virologie van UGent specifiek getest op hun werkzaamheid.

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Data News Awards evenement gaat niet door

Data News en Roularta Media Group annuleren het Data News Awards evenement. Dat moest oorspronkelijk vandaag plaats vinden, maar was als gevolg van de pandemie al uitgesteld tot september. De vooruitzichten voor september zijn nog onduidelijk, maar we hebben in samenspraak met onze partners en sponsors beslist dat we het risico niet kunnen en willen nemen. Gezondheid primeert en we hopen u later weer kwalitatieve netwerking te kunnen bieden. Maar we rekenen wel op u, om samen met onze professionele jury de winnaars te bepalen. Vanaf vandaag kan u uw stem uitbrengen.

Lees meer.

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Google en Apple heropenen met mondjesmaat

Google gaat vanaf 6 juli haar kantoren weer openen voor zo'n tien procent van de bezetting. Apple gaat in de VS honderd winkels heropenen, maar de meesten enkel om producten af te halen aan de deur.

Google houdt haar werknemers sinds begin maart thuis en blijft ook vasthouden aan het thuiswerk voor de rest van het jaar. Maar voor een beperkt aantal mensen, wiens rol nodig is op het fysieke kantoor, gaan de deuren wel open. Ze zullen daarbij op roterende basis naar kantoor kunnen gaan. Tegen september mikt het bedrijf op dertig procent van de bezetting als de omstandigheden het toelaten.

Apple mag in sommige Amerikaanse staten de winkels heropenen maar heeft de boot voorlopig afgehouden. Hoewel de opening vooral slaat op afhaalpunten, zullen klanten in sommige winkels wel binnen kunnen en uitgestalde producten kunnen proberen.

de iPhonemaker neemt wel maatregelen. De temperatuur van klanten wordt gemeten, klanten moeten mondmaskers dragen en het aantal wordt beperkt om social distancing te garanderen. Ook worden producten regelmatiger schoongemaakt.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Datalek in corona-app van Qatar

Een app die de inwoners van Qatar moeten gebruiken als onderdeel van de strijd tegen het coronavirus bevat een beveiligingslek. Door willekeurige persoonsnummers in te voeren was het mogelijk privégegevens van derden op te vragen. Het gebruik van de app is in het land verplicht.

Dit meldt Amnesty International op basis van eigen onderzoek. Het lek was tot afgelopen vrijdag in de app aanwezig. De toepassing maakt het mogelijk een QR-code op te vragen door (de variant van) een rijksregisternummer in te voeren. Daarbij vond echter geen authentificatie of verdere controle plaats, zodat makkelijk informatie van andere gebruikers kon worden opgevraagd. Niet alleen persoonsgegevens, maar ook, maar ook of zij wel of niet besmet waren met covid-19. Tevens was na te gaan waar mensen in quarantaine zitten en in welk ziekenhuis zij onder behandeling zijn.

Amnesty International noemt het lek een waarschuwing voor andere overheden. De organisatie uit zijn zorgen over de snelle ontwikkeling van corona-apps in verschillende landen.

(In samenwerking met Dutch IT-channel)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

75 procent van de Belgen voert videogesprekken

Videobellen is in de coronacrisis helemaal doorgebroken in België. Uit een onderzoek in opdracht van Telenet blijkt dat drie op de vier Belgen sinds de start van de coronamaatregelen videogesprekken hebben gevoerd met familie, vrienden of kennissen.

Bijna de helft (44 procent) van de meer dan 1.500 ondervraagde Belgen heeft sinds midden maart apps en internettoepassingen voor videotelefonie voor het eerst leren kennen en gebruiken. Onder meer Zoom en Teams waren dé ontdekkingen van deze crisis, zegt Telenet.

Meer dan een op de vijf (24 procent) kon dankzij het internet hobby's blijven uitoefenen. Zo volgde 10 procent online vergaderingen voor verenigingen waarin ze actief zijn, terwijl 4 procent dat voordien al deed. Enkele mogelijke nieuwkomers sinds de coronacrisis: 5 procent geeft aan online te fitnessen en 4 procent volgde online repetities of les voor muziek, dans of toneel. (Belga)

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Minder pc's en smartphones verkocht

Dit jaar worden er bijna veertien procent minder computers en telefoons verkocht door de coronacrisis. De pc-markt redt nog een klein deel van de meubels door de shift naar thuiswerken en thuisonderwijs.

Lees meer.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Dell Technologies bevriest salarissen

Dell Technologies stopt vanwege het coranavirus tijdelijk met de loonsverhogingen van werknemers. Ook de externe aanwervingen van personeel voor de rest van het boekjaar, dat eindigt op 29 januari 2021, zijn bevroren, zo meldt het bedrijf aan Amerikaanse media. Dell telt ongeveer 160.000 werknemers wereldwijd.

Dell zal ook de bijdragen aan de pensioenregelingen van zijn werknemers stopzetten vanaf 1 juni tot het einde van het fiscale jaar. In april besloot oprichter Michael Dell zelf al zijn basissalaris op te geven vanwege de verstoringen die veroorzaakt worden door covid-19.

VMware, dat voor het grootste deel eigendom is van Dell Technologies, voerde een bedrijfsbrede salarisstop voor werknemers door, samen met tijdelijke salarisverlagingen voor topmanagers en VMware-bestuursleden.

In samenwerking met Dutch IT-channel.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Corona zet rem op groei Alibaba

De groei van de Chinese internetwinkel Alibaba is in het eerste kwartaal langzamer gegaan dan in de periodes ervoor. Desondanks wist het Chinese concern in de eerste drie maanden van het jaar en in zijn hele gebroken boekjaar goede resultaten voor te leggen.

De maatregelen tegen het coronavirus hebben geleid tot meer omzet bij de clouddiensten van het techbedrijf, omdat meer mensen thuis moesten werken. Alibaba had ook meer gebruikers dan een jaar eerder, zowel bij de webwinkels als bij de clouddiensten.

Over heel het boekjaar steeg de omzet van Alibaba met 35 procent tot 509,7 miljard yuan (omgerekend zo'n 65,5 miljard euro). In het slotkwartaal, dat liep tot eind maart, was de groei met 22 procent beduidend lager. De nettowinst kwam uit op 149,3 miljoen yuan, tegen 87,6 miljard yuan vorig jaar. Voor het huidige boekjaar rekent Alibaba op een omzetgroei van minimaal 27,5 procent naar zeker 650 miljard yuan. (Belga)

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Social distancing via ultrabreedband

De Gentse start-up Pozyx werkt aan oplossingen die bedrijven helpen om social distancing toe te passen. De oplossingen waarschuwen medewerkers wanneer ze te dicht bij elkaar staan - via een geluidssignaal of een lampje - maar bieden nog meer mogelijkheden als ze geïntegreerd zijn met de Pozyx UWB-infrastructuur: nauwkeurige plaatsbepaling via ultrabreedband. Zo kunnen bedrijven de (contact)geschiedenis van gebruikers volgen, kaarten maken voor slimme desinfectie en zelfs druktes en knelpunten voorkomen.

Pozyx startte in 2015 met hardware- en softwareontwikkeling op basis van UWB die een zeer nauwkeurige positionering tot 10 cm mogelijk maakt. Daardoor is de technologie gemiddeld 10-50 keer nauwkeuriger dan bluetooth of wifi.

De start-up voert momenteel naar eigen zeggen meerdere pilootprojecten uit met een eerste prototype. Er zouden al duizenden voorbestellingen zijn. Naar het einde van de zomer toe moet het product finaal klaar zijn.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Technologieconcern IBM schrapt 'duizenden banen'

Het Amerikaanse technologieconcern IBM zet het mes in het personeelsbestand vanwege moeilijkere marktomstandigheden door de coronacrisis. Het bedrijf heeft niet bekendgemaakt hoeveel banen precies sneuvelen, maar volgens bronnen van nieuwsagentschap Bloomberg gaat het om duizenden arbeidsplaatsen, vooral in Noord-Amerika. Ook de Wall Street Journal gewaagt van 'duizenden banen'.

Het concern, voluit International Business Machines, zou in minstens vijf Amerikaanse staten werknemers op straat hebben gezet: in Pennsylvania, Californië, Missouri, New York en North Carolina. IBM zegt dat het nog een jaar de zorgkosten van ontslagen personeel zal betalen.

Het technologiebedrijf heeft al jaren met dalende omzetten te kampen en door de coronacrisis gaan bedrijven meer bezuinigen op IT-investeringen. Eind vorig jaar telde IBM ongeveer 353.000 medewerkers. (Belga)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Webshop start met verkoop 'coronaproducten'

Een Nederlandse ondernemer heeft Keep Your Business Going in het leven geroepen, een 'one-stop-webshop' voor producten om in het bedrijfsleven de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De producten uit de webshop moeten extra veiligheid bieden voor bedrijven en hun werknemers in de nieuwe 1,5-metersamenleving, zodat iedereen de maatregelen van de overheid gemakkelijker kan naleven.

'We zagen dat veel bedrijven in de B2B-markt moeite hadden om invulling te geven aan die maatregelen', zegt Laurens Westerhuis, eigenaar van Keepyourbusinessgoing.com. 'Plexiglas was bij sommige webshops uitverkocht en de desinfectiegel was niet aan te slepen. Met onze one-stop-webshop willen we het de ondernemer gemakkelijker maken. Van koortscamera's over spatschermen tot desinfectie-dispensers, alles is verkrijgbaar op één plek.'

In samenwerking met Dutch IT-channel.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

International Broadcasting Convention geannuleerd

De IBC2020-beurs voor televisie- en online contentmakers is geannuleerd wegens onzekerheid over het coronavirus en bezorgdheid over de veiligheid van bezoekers en exposanten.

Het evenement zou plaatsvinden in het Amsterdamse RAI-beurscomplex van 11 tot en met 14 september.

Els Bellens
door Els Bellens

Microsoft maakt zijn securitydata rond covid-19 openbron

Om een stijging in cyberaanvallen in coronatijden te helpen tegengaan, heeft Microsoft een deel van zijn data rond cyberdreigingen openbron gemaakt.

Cybercriminelen gebruiken vaak elementen uit het nieuws om hun slachtoffers sneller op die phishing mail te laten klikken, en met de coronacrisis is dat niet anders. Microsoft heeft hun de kennis die het over cyberdreigingen rond dat thema heeft, openbron gemaakt. Bedoeling is om andere securityspecialisten te helpen bij het bouwen van hun oplossingen.

Microsoft zelf bouwt beveiliging voor zijn gebruikers met bijvoorbeeld Microsoft Defender. Het heeft nu een draaiboek uitgebracht voor Azure Sentinel om aanvallen die covid-19 gebruiken op te sporen. Gegevens die het via zijn eigen bronnen heeft verzameld over cyberaanvallen in dit theme worden ook publiek gemaakt via het openbron Malware Information Sharing Platform (MISP).

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Fors verlies voor moederbedrijf Media Markt

Het Duitse concern Ceconomy, onder andere eigenaar van Media Markt, heeft in het voorbije kwartaal een nettoverlies van 295 miljoen euro geleden. Overheidsmaatregelen tegen het nieuwe coronavirus dwongen het bedrijf in maart de winkels in veel Europese landen te sluiten, waardoor er veel minder geld binnenkwam.

Vorig jaar boekte het bedrijf in hetzelfde kwartaal nog een winst van 25 miljoen euro. De omzet daalde met 7,7 procent tot 4,6 miljard euro, waarbij onlineverkopen nog iets goedmaakten van het omzetverlies in fysieke winkels. De groep baat in België 27 winkels uit. (Belga)

Els Bellens
door Els Bellens

Crowdfundingplatform Kickstarter verliest 40 procent personeel

Kickstarter heeft 40 procent van zijn werknemers laten afvloeien. Dat is twee keer zoveel als eerst gemeld.

Het crowdfundingplatform Kickstarter is een van de vele techbedrijven die het hoofd boven water probeert te houden door een hoop van zijn personeel op straat te zetten. Een eerder bericht had het over 25 werknemers die werden ontslagen. Dat zou overeen komen met 18 procent van het personeel. Kickstarter zegt nu echter zelf dat dertig anderen besloten hebben om gebruik te maken van de vrijwillige opstapvergoeding. Die werd onderhandeld door de vakbond. In totaal vloeit dus 40 procent van het personeel af.

Kickstarter lijdt onder de huidige coronacrisis. Eerder deze maand gaf CEO Aziz Hasan nog aan dat het aantal projecten die op het platform worden gepost gezakt is met 35 procent. Hij verwacht ook niet dat daar binnen afzienbare tijd verbetering in komt. Kickstarter is een van de weinige techbedrijven waar de werknemers een vakbond hebben, en het is dan ook een van de enigen die een ontslagvergoeding aanbiedt aan zijn vertrekkende medewerkers.

Els Bellens
door Els Bellens

Meer dan 8 op 10 mensen willen blijven thuiswerken na corona

Thuiswerk is populair, want uit een bevraging van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van Hogeschool Odisee blijkt dat 84 procent van de respondenten hoopt dat thuiswerk ook na de coronacrisis nog mogelijk is. Een andere vaststelling is dat de intimiteit in huis wel bij de helft van de koppels is verminderd.

Aan het onderzoek van de Hogeschool Odisee namen 5.245 mensen deel, onder wie 3.527 ouders en 534 grootouders. Het opzet was om na te gaan welke impact de coronacrisis heeft op het dagelijkse leven van gezinnen.

Een belangrijke factor is thuiswerk. Negen op tien respondenten geeft aan dat dat voor druk zorgt en dat werk- en gezinstaken voortdurend door mekaar lopen. De helft van de thuiswerkers vinden dat ze daardoor niet de nodige aandacht kunnen geven aan hun kind. Twee derde van de ouders zegt ook dat het moeilijk is om zich te concentreren met de kinderen in huis en dat zorgt voor een verminderde productiviteit. Ondanks de stressfactoren, hoopt toch 84 procent van de thuiswerkers, dat ze er ook na corona een beroep op kunnen doen.

"Respondenten geven aan dat thuiswerk in normale omstandigheden kan helpen om een goede balans te vinden tussen werk en gezin. Het creëert namelijk mogelijkheden: mensen kunnen verplaatsingen beperken, winnen tijd en het is bovendien goed voor het milieu", zegt Odisee-onderzoeker Miet Timmers.

Partners doen het doorgaans goed in coronatijden, want 83,2 procent geeft aan dat de partnerrelatie niet verslechtert en 63,6 procent vindt dat ze als partners meer naar elkaar toegroeien. Toch lijdt de intimiteit onder koppels er wel onder, want 53 procent vindt dat de aandacht hiervoor verminderd is. Het zijn bovendien vooral ouders met kinderen tussen 0 en 5 jaar die dit aangeven. (Belga)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Artificiële intelligentie signaleert covid-19 op basis van symptomen

Britse onderzoekers hebben dankzij kunstmatige intelligentie een covid-19-diagnose ontwikkeld die het virus signaleert op basis van symptomen. De methode kan helpen om gerichter te testen.

Het AI-model leerde uit de gegevens die zijn verzameld via de Covid Symptom Study-app. Via die app rapporteren miljoenen gebruikers hun gezondheidstoestand, inclusief symptomen zoals aanhoudende hoest, koorts, vermoeidheid en smaak- of reukverlies.

Voor de ontwikkeling van de test werd gewerkt met de gezondheidsgegevens van bijna 2,5 miljoen gebruikers van de app in Groot-Brittannië en de VS. Ongeveer een derde onder hen maakte melding van symptomen die verband houden met covid-19. Van die personen meldden er 18.374 dat ze een test hadden ondergaan, en testten ook 7.178 mensen positief.

Reuk en smaak

De wetenschappers onderzochten welke symptomen het meest waarschijnlijk geassocieerd konden worden met een positieve test. In tegenstelling tot een verkoudheid of griep blijkt het om een brede waaier aan symptomen te gaan. Met name het verlies van smaak en geurzin bleek onderschat, en belangrijker dan koorts als voorspellende factor voor covid-19.

Van daaruit werd een model ontwikkeld dat met bijna 80 procent zekerheid kan voorspellen of een individu besmet is. De methode, die gepubliceerd werd in het medische tijdschrift Nature Medicine, houdt rekening met leeftijd, geslacht en een combinatie van vier sleutelfactoren: verlies van reuk- of smaakzin, ernstige of aanhoudende hoest, vermoeidheid en het overslaan van maaltijden.

Toegepast op de 800.000 app-gebruikers die symptomen melden, voorspelt het systeem dat 17,42 procent waarschijnlijk besmet is met het coronavirus. (IPS)

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

400 miljard dollar minder IT-uitgaven

Gartner voorspelt dat er dit jaar 3,4 miljard dollar wordt uitgegeven aan IT. Dat is 409 miljard dollar minder dan wat de marktanalist verwachtte voor de uitbraak van covid-19.

Lees meer.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Winst Sony keldert door coronacrisis

De winst van het Japanse technologieconcern Sony is in het voorbije kwartaal met driekwart gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De coronapandemie raakte de divisies van de elektronicareus op verschillende manieren. Zo verstoorden fabriekssluitingen de productie van elektronica, kochten klanten minder gadgets door gedaald winkelbezoek en zaten lockdowns de opnames van nieuwe films voor de entertainmenttak dwars.

De opbrengsten daalden in het vierde kwartaal van Sony's gebroken boekjaar, dat loopt tot 31 maart, met 18 procent tot 1748 miljard yen (15 miljard euro). Daarop boekte het bedrijf een operationele winst van 35,5 miljard yen, bijna de helft minder dan een jaar eerder. Onder de streep hield het bedrijf 12,6 miljard yen over.

Naast dalende verkopen van elektronica als smartphones waren er ook lichtpuntjes voor Sony. Zo verkochten spelcomputers van PlayStation goed nu veel mensen noodgedwongen thuis moeten blijven. Ook de verkoop van beeldsensoren voor bijvoorbeeld camera's draaide ondanks de crisis nog goed. Over het komende boekjaar durft Sony geen voorspellingen te doen, omdat de coronacrisis voor te veel onzekerheden zorgt. (Belga)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Twitter labelt tweets met misleidende info over covid-19

Berichtendienst Twitter heeft nieuwe labels geïntroduceerd die specifiek bedoeld zijn om misleidende informatie over het coronavirus te markeren. Zo ziet de gebruiker in een oogopslag wanneer het om nepnieuws gaat en kan er ook direct worden doorgeklikt naar een externe bron, die door Twitter is gecontroleerd.

Naast opzettelijk nepnieuws kunnen ook andere berichten worden gemarkeerd die onjuistheden bevatten, bijvoorbeeld wanneer de boodschap in strijd is met de meningen of adviezen van medische experts.

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Thuiswerk doet de kassa rinkelen bij Logitech

De coronacrisis legt het Zwitserse Logitech geen windeieren. Nu iedereen thuis zit, verkoopt het bedrijf meer randapparatuur. De operationele winst (non-GAAP) stijgt met 23,3 procent voor het afgelopen kwartaal.

Lees meer.

Els Bellens
door Els Bellens

Technologiesector draait aan 75 procent

De technologiesector komt stilaan weer op gang. Waar de gemiddelde activiteitsgraad begin april nog op 52,8 procent lag, is dat intussen gestegen naar 75 procent. Dat meldt Agoria. De sectorfederatie hield een bevraging bij 335 technologiebedrijven, goed voor alles samen ongeveer 92.000 werknemers.

De technologische industrie zit momenteel aan een activiteitsniveau van 75 procent, ten opzichte van 56 procent begin april. In de ICT-sector gaat het zelfs om bijna 90 procent (75 procent vorige maand). Bij de industriële activiteiten is de herneming het meest uitgesproken in de automobielsector. Daar ligt de activiteit nu op ongeveer 67 procent tegen nauwelijks 7 procent begin april. De bouwtechnologiebedrijven zitten aan 72 procent, terwijl de sector lucht- en ruimtevaart op 40 procent blijft steken.

"Het huidig activiteitsniveau is in mei sterk gestegen, maar blijft toch ver onder het normale en onder het niveau dat noodzakelijk is voor een duurzame situatie", merkt Agoria op. Een volledig herstel in alle deelsectoren zit er tegen eind 2020 bovendien niet in, verwachten de ondernemers. Dat wijten ze in eerste instantie aan een ongunstige evolutie van de vraag op de markten, maar ook een moeilijke toegang tot klanten en verstoorde commerciële relaties zowel in binnen- als buitenland spelen een rol.

Het absenteïsme in de sector is gedaald van 9,6 naar 7,3 procent en het aantal mensen in tijdelijke werkloosheid zakt naar 19 procent. Indien de coronacrisis te lang zou aanslepen, denken de bedrijven dat ze noodgedwongen hun personeelsbestand zullen moeten inkrimpen, maar momenteel overweegt slechts een kleine minderheid (9 procent) dat. Van de bevraagde techbedrijven geeft tot slot 14 procent aan nu al acute financiële moeilijkheden te hebben. Zowat 37 procent voorziet financiële problemen in de toekomst en bijna de helft (46 procent) van de bedrijven verwacht dat de crisis een negatieve impact zal hebben op investeringen. Slechts 5 procent voorziet nieuwe investeringen. De telecomsector geldt als de grote uitzondering. Daar wordt geen negatieve impact voorzien en gaan sommige bedrijven zelfs uit van een stijging.(Belga)

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Laptops voor kwetsbare gezinnen: waarborgen en schadeclausules schrikken af

Al meer dan 14.000 oude laptops werden de voorbije weken ingezameld met als doel elke leerling de kans te geven thuisonderwijs te volgen. "Maar hoge waarborgen en dure schadeclausules schrikken de doelgroep af", waarschuwt het Netwerk tegen Armoede in De Morgen.

Het Netwerk tegen Armoede krijgt steeds meer meldingen van gezinnen in een moeilijke financiële situatie die liever niet zo'n laptop in huis halen. "Sommige scholen schuiven de gezinnen die om zo'n laptop vragen een gebruiksovereenkomst onder de neus", vertelt David de Vaal, algemeen coördinator bij het Netwerk tegen Armoede. "Daarin staat dat ze bij mogelijke schade aan of diefstal van het toestel een schadevergoeding moeten betalen. Een bedrag dat - volgens het contract - kan oplopen tot de aankoopwaarde van het toestel. Veel gezinnen die het niet breed hebben willen dat risico liever niet nemen."

Bovendien moet er in bepaalde gevallen ook een waarborg worden betaald. "We horen bedragen die variëren van 40 tot zelfs 300 euro", zegt De Vaal. "Voor veel mensen uit onze doelgroep is dat gewoon onbetaalbaar. We begrijpen die manier van werken vanuit de scholen niet goed. Het gaat hier tenslotte om oude laptops die ze zelf kosteloos gekregen hebben."

Het project van DigitalForYouth dat al snel steun kreeg van onderwijsminister Ben Weyts voorziet de ophaling bij bedrijven die de laptops weggeven, de verwerking, en de levering aan de scholen. Maar het zijn de scholen zelf die de voorwaarden bepalen voor de uitdeling aan de leerlingen, zo luidt het op het kabinet van minister Weyts. Ook de onderwijskoepels benadrukken de autonomie van de scholen, aldus nog het bericht in De Morgen. (Belga)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Google-personeel mag rest van 2020 thuiswerken

Personeel van Google, onderdeel van techbedrijf Alphabet, mag nog het hele jaar vanuit huis werken. Zo is de kans op verdere verspreiding van het coronavirus kleiner. De mogelijkheid om thuis te blijven werken geldt voor werknemers die hun taken thuis kunnen uitvoeren.

Google is van plan zijn kantoren weer te openen. Topman Sundar Pichai zou tegen personeel hebben gezegd dat de meeste werknemers op zijn vroegst eind oktober kunnen terugkeren naar kantoor. Daarbij repte hij over de mogelijkheid dat de maatregelen tot in 2021 kunnen voortduren.

Google sloot zijn kantoren begin maart. Het bedrijf heeft meer dan 100.000 mensen in dienst en huurt daarnaast ook tienduizenden medewerkers in.

Google is niet het eerste en enige techbedrijf dat rekent op een lange periode van thuiswerken door het personeel. Facebook zei donderdag ook al dat medewerkers die dit willen, dit jaar niet meer naar kantoor hoeven te komen. Facebook wil de kantoren voor de bijna 50.000 medewerkers begin juli weer openen.

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Virologen willen dat sociale netwerken de 'infodemie' beter bestrijden

In een open brief naar campagnenetwerk Avaaz eisen artsen en virologen uit de hele wereld dat Facebook, Google en Twitter harder optreden tegen de verkeerde informatie over het coronavirus. De huidige maatregelen volstaan niet om de "infodemie" te bestrijden.

De belangrijkste eis van de briefschrijvers is dat de sociale netwerken foute informatie over het virus rechtzetten. "Dat betekent dat elke persoon die op hun platformen is blootgesteld aan onjuiste gezondheidsinformatie gewaarschuwd en ingelicht wordt, en dat er een goed ontworpen en onafhankelijk geverifieerde correctie wordt getoond", klinkt het.

De tweede eis is dat Google, Facebook en Twitter hun aanbevelingsalgoritmen aanpassen, om de verspreiding van foute informatie tegen te gaan. (Belga)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

YouTube-cursussen mondkapjes maken razend populair

Filmpjes over het zelf maken van mondkapjes, lijken een grote hit te worden op YouTube. Enkele tientallen Nederlandstalige filmpjes zijn gepost waarmee mensen met de meest uiteenlopende materialen zelf beschermende kapjes kunnen maken. De best bekeken post in het Nederlands heeft inmiddels een kleine 330.000 hits gegenereerd.

Nu mondkapjes verplicht zijn gesteld voor het openbaar vervoer, zullen de filmpjes vermoedelijke alleen maar meer bezoekers trekken. Voor beginners en gevorderden, voor mannen en vrouwen zijn er uitleg, tips en patronen te vinden.

De Nederlandse inzendingen kunnen zich overigens niet meten met sommige internationale filmpjes. In een video van Crafty Daily bijvoorbeeld leren mensen in nog geen vijf minuten een kapje met de hand in elkaar te naaien. Er wordt geen woord gesproken, er klinkt alleen een pianomuziekje. De clip is sinds 20 april al meer dan 37 miljoen keer bekeken. (ANP)

Els Bellens
door Els Bellens

Federaal parlement stelt kader op voor mogelijke corona-apps

Anonieme gegevens, een decentraal systeem, beperkt in tijd en vrijwillige deelname. Dat zijn de regels waaraan een toekomstige corona-app of 'contact tracing' app in België moet voldoen, volgens een nieuwe ontwerpresolutie. Dat heeft de commisie-Economie van de Kamer beslist.

Zo'n contact tracing app moet de verspreiding van covid-19 indammen door mensen op tijd te verwittigen wanneer ze in contact zijn gekomen met iemand die achteraf positief is getest. Ze zou een aanvulling vormen op de handmatige contact tracing die nu al gebeurt.

De regels waaraan zo'n app moet voldoen leggen onder meer anonimiteit van gegevens op, naast een gedecentraliseerd systeem (dus zonder een centrale server waar alle data op bewaard wordt), en het vrijwillig gebruik. Mensen mogen dus niet gedwongen worden om de app aan te zetten. Bovendien moeten data die verzameld worden door de app na verloop van tijd worden verwijderd, mag de app niet gecommercialiseerd worden en moet de broncode transparant zijn. Die regels komen min of meer overeen met degenen die Apple en Google opleggen voor het gebruiken van hun API, en die een reeks cryptografen en wetenschappers eerder al aanraden.

Een en ander zou het alvast makkelijker maken voor een mogelijke toekomstige app om ook effectief te werken op moderne smartphones die iOS en Android draaien.

De commissie-Economie van de Kamer heeft deze regels in een ontwerpresolutie neergepend en binnenkort zouden die ook in een wetsvoorstel moeten worden gegoten.

Els Bellens
door Els Bellens

Uber ontslaat 3.700 werknemers

Uber gaat 3.700 voltijdse werknemers afdanken. Het gaat om 14 procent van de globale medewerkers. Net als veel bedrijven in de reis- en tripjessector, heeft Uber een bijzonder lastige maand achter de rug.

Het cijfer komt uit een document dat Uber indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond, de SEC. In een brief aan het personeel heeft CEO Dara Khosrowshahi verduidelijkt dat er vooral gesneden zal worden in HR en gemeenschapswerking. De man zelf zal de rest van het jaar geen basissalaris meer opnemen. Khosrowshahi verdiende vorig jaar een miljoen dollar.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Gratis virtuele assistent voor accountants

Sage Belux en het Antwerpse Accounton hebben een virtuele assistent ontwikkeld die accountants antwoord kan geven op de vele vragen die zij hebben rond covid-19. De bedrijven stellen hun tool gratis beschikbaar.

Boekhouders worden vandaag overspoeld met vragen over de steunmaatregelen van de overheid met betrekking tot het coronavirus. De AI-assistent van Sage en Accounton probeert accountants te helpen met hun digitalisering en met het automatiseren van repetitieve taken, zodat ze 'efficiënter kunnen werken en klanten en kmo's beter kunnen begeleiden en adviseren'.

De virtuele assistent biedt hulp bij veel gestelde vragen rond onderwerpen als vennootschapsvormen en beroepskosten, en biedt geïntegreerde kalenderkoppelingen voor afspraken.

Sage Belux is gespecialiseerd in cloudoplossingen voor boekhouding, betalingen en beheer. Het sloeg voor de virtuele assistent de handen ineen met Accounton, dat sinds een jaar actief is in de boekhoudsector, en kan bogen op eerdere ervaring in de juridische wereld.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

WWDC van Apple dit keer in virtuele vorm

Apples jaarlijkse Worldwide Developers Conference wordt dit keer in virtuele vorm gehouden, vanaf 22 juni in de Apple Developer-app en op de Apple Developer-website. Deelname is gratis voor ontwikkelaars.

Het bedrijf heeft ook Swift Student Challenge onder de aandacht gebracht, een kans voor beginnende ontwikkelaars om hun programmeerkunsten te demonstreren met een zelfgemaakte Swift-playground.

In de Apple Developer-app vinden ontwikkelaars vanaf juni meer informatie over het programma van WWDC20, waaronder details over de Keynote, het tijdschema voor de diverse sessies en meer. Ook op de Apple Developer-website en via e-mail zal te zijner tijd meer informatie worden verstrekt.

Els Bellens
door Els Bellens

Airbnb schrapt kwart jobs wereldwijd

Airbnb heeft het ontslag bekendgemaakt van van 1.900 werknemers, ongeveer een kwart van de 7.500 werknemers wereldwijd. Dat blijkt uit een memo gepubliceerd op de website van de groep."We maken gezamenlijk de meest pijnlijke crisis van ons leven door", zei Brian Chesky, oprichter van het platform daarin.

Het bedrijf lijdt zwaar onder de pandemie en de daarbij horende maatregelen. Vorige maand leende Airbnb 2 miljard dollar om alles draaiende te houden, maar nu zowat alle reizen opgezegd worden, lijkt da tnog niet genoeg.

Airbnb moest deze lente normaliter zijn beursgang maken, maar die lijkt voorlopig uitgesteld. Investeringsplannen in bijvoorbeeld boetiekhotels worden ook bijgedraaid.

Els Bellens
door Els Bellens

Internetrecord verpulverd tijdens lockdownperiode

De groei die Telenet over het vaste internetnetwerk normaal op één jaar ziet, zag de telecomoperator tijdens het eerste weekend van de lockdown op één dag. Alle internetgebruikers samen downloadden op één uur een volume van meer dan een half miljoen films, en dat is een record. (Belga)

Lees meer...

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Social distancing-tool Maggy valt in de prijzen

Maggy, een apparaatje om een veilige afstand te bewaren tot omstaanders, is een van de winnaars van de pan-Europese hackaton die georganiseerd werd door de Europese Commissie. De jury selecteerde de beste oplossingen om de strijd tegen het coronavirus te ondersteunen.

Maggy is een klein apparaatje dat de drager met een geluidssignaal waarschuwt wanneer de afstand tot omstaanders te klein wordt. Het laat toe om de socialdistancingmaatregelen te respecteren zonder de privacy te schenden.

Het toestel komt uit de koker van vier Belgische ondernemers (Allan Segebarth, Bart Embrechts, Nicolas Van Odijk en Ruben Miessen). Het apparaat, dat in een recordtijd van een week ontwikkeld werd, wordt ondersteund door Gumption Group. Bedenker Ruben Miessen: 'We merken al enorm veel interesse in Maggy. De bestellingen lopen vlot binnen, onze telefoon staat roodgloeiend'.

De EUvsVirus Hackaton richtte zich op corona-uitdagingen in 37 domeinen. Liefst 2.160 kandidaten uit heel Europa namen deel. In de categorie 'Business Continuity, Protecting Employees' kon Maggy de jury overtuigen. Maggy neemt dankzij deze nominatie deel aan de Europese Matchathon van 22 tot 25 mei. Doel van dit online-evenement is om Europese bedrijven en investeerders te laten kennismaken met de technologie.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Orange geeft 4GB extra data aan alle residentiële klanten

Telecomoperator Orange Belgium doet zijn residentiële klanten tijdens de coronacrisis 4GB extra data cadeau. Tussen vandaag en 1 juni zullen de klanten een berichtje ontvangen om hun 4GB-geschenk in te wisselen via de MyOrange-applicatie. Hiervoor hebben zij 31 dagen de tijd. Verder moet de gebruiker geen actie ondernemen.

Els Bellens
door Els Bellens

Online netwerkevent 'Veerkracht' brengt 850 ondernemers en experten samen

Het online netwerkevent Veerkracht, dat ondernemers, experten en investeerders moet samenbrengen, is opvallend succesvol. Het evenement is een organisatie van Conversations Starter, samen met Startups.be/ScaleUps.eu. Bedoeling van het evenement is om start-ups een platform te geven nu de meer klassieke 'pitching' mogelijkheden en meetings wegvallen.

"Ondernemers, startups, investeerders en industrie-experten missen het onderlinge face-to-face contact, hét moment waarop ondernemers nieuwe opportuniteiten zien", zegt Rutger Bevers, oprichter van Conversation Starter, de Antwerpse netwerktool achter 'Veerkracht'. Het evenement, dat vandaag, 5 mei, van 16u tot 18u30 plaatsheeft, verwerkt in die periode zo'n 2.000 video-meetings, tussen 850 deelnemers. Ongeziene cijfers voor Vlaanderen, zo zegt Bevers.

Zo'n 30 procent van de deelnemers zijn ondernemers van start-ups of scale-ups. Een derde zijn investeerders of vertegenwoordigers van bedrijven, en 40% zijn freelancers en consultants. Bedoeling van het event is om de economie, en dan vooral de start-ups en scale-ups, een boost te geven. Dat moet ook blijken uit de onderwerpen van de gesprekken. Zo'n 60% zullen over sales of business development gaan. Logisch, zegt Bruno Vandegehuchte, van Startups.be/Scale-Ups.eu, gezien zowat de helft van de start-ups tussen nu en september zonder cash dreigt te vallen. "Klanten zetten almaar meer de samenwerking on-hold, willen niet meteen bijtekenen, prospectie is problematisch doen zonder live of op zijn minst face-to-face ontmoetingen. [.] Business development & sales zijn dus hun Corona-prio nummer 1."

Els Bellens
door Els Bellens

Franse corona-app moet op 2 juni klaar zijn

Frankrijk verwacht dat zijn contact tracing app, genaamd StopCovid, tegen 2 juni kan worden uitgerold. Dat heeft Cédric O, de digitaliseringsminister, gezegd. "Volgende week gaan we de testfase in, dat wil zeggen dat we echte situaties zullen reproduceren om te controleren of de applicatie goed werkt", meldt hij. Volgens O verloopt de ontwikkeling volgens plan.

In Frankrijk woedt er een debat over de uitrol van het project, en de vraag of burgers bereid zijn hun privacy op te geven om zo'n app te gebruiken en een versoepeling van de lockdown makkelijker te maken. Eens de testfase voorbij is, zou het parlement nog eens over de app debatteren.

De Franse app is gebaseerd op het centrale PEPP-PT principe, waarbij alle gegevens op een centrale server worden gestockeerd die de gezondheidsinstanties beheren. Frankrijk heeft ondertussen een samenwerking met techgiganten Apple en Google uitgesloten. Die zijn voorstander van een decentrale DP-3T standaard, waarbij er veel minder kans zou zijn om individuele gebruikers te identificeren. "We hebben de oplossingen van Apple en Google geweigerd, die naar onze mening een aantal problemen opleveren op het gebied van privacybescherming en interconnectie met het gezondheidszorgsysteem", legt Cédric O uit. Een en ander zou echter kunnen betekenen dat de Franse app niet volledig juist werkt op iPhones en nieuwere Android-toestellen.

Els Bellens
door Els Bellens

Apple en Google ondersteunen maar een corona-app per land

De bedrijven Apple en Google willen in principe maar één app per land ondersteunen die waarschuwt dat je je in de buurt bevindt van iemand met corona. Ze willen die beperking, zodat zoveel mogelijk mensen in elk land de software kunnen gebruiken. Het moet een lappendeken aan apps voorkomen.

De bedrijven helpen app-ontwikkelaars bij het bouwen van programma's voor de besturingssystemen iOS (Apple) en Android (Google). Het doel is gebruikers anoniem te waarschuwen als ze in contact zijn gekomen met een persoon die besmet is met het coronavirus.

Meerdere regeringen hebben geprobeerd om hun eigen apps te bouwen voor het traceren van contacten, zo zeggen de techgiganten, maar ze klopten voor extra hulp aan bij Apple en Google. Daarom besloten de bedrijven om zelf een systeem uit te brengen. Ze benadrukken dat apps die de technologie gebruiken moeten worden gebouwd door volksgezondheidsautoriteiten. Ook hebben ze toestemming van de gebruiker nodig, mogen ze alleen de minimale hoeveelheid gegevens verzamelen en mogen ze de locatie van een gebruiker niet registreren. (ANP)

Els Bellens
door Els Bellens

Taxidienst Uber verplicht mondkapje voor passagier en chauffeur

Bij ons zijn mondmaskers verplicht op het openbaar vervoer, maar ook andere ritjesdiensten voeren die regel in. Het Amerikaanse bedrijf Uber, dat via internet vervoer bemiddelt, zal mondkapjes verplichten voor passagier en chauffeur. Het bedrijf werkt daarnaast aan technologie om te kunnen vaststellen of bestuurders zich aan die regel houden als zij een rit aannemen.

De plicht om mond en neus te bedekken in de strijd tegen het coronavirus moet de komende weken ingaan, daar waar de coronamaatregelen versoepelen. Uber wil de regel invoeren in de Verenigde Staten en enkele andere landen, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Op dit moment vraagt Uber zijn chauffeurs thuis te blijven. Bestuurders die noodzakelijke ritten moeten doen, krijgen beschermingsmiddelen. Door uitgaansverboden daalde de vraag naar personenvervoer drastisch.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

WK Fortnite afgelast vanwege coronavirus

Door alle beperkingen wegens het coronavirus is gamen een uitlaatklep geworden voor de thuisblijvers, maar de topgamers voelen nu ook de gevolgen van de uitbraak. Het wereldkampioenschap voor de populaire game Fortnite is dit jaar afgelast.

Het is technisch niet mogelijk om spelers van over de hele wereld online om de wereldtitel te laten strijden, zegt de ontwikkelaar van de game. Het WK Fortnite werd vorig jaar gehouden in een uitverkocht Arthur Ashe-tennisstadion in New York. Duizenden mensen op de tribunes en miljoenen mensen online zagen hoe de toen 16-jarige Amerikaanse professionele gamer Kyle 'Bugha' Giersdorf wereldkampioen werd. Hij won drie miljoen dollar prijzengeld.

Fortnite is een van de populairste games ooit. Het spel kende vorig jaar ongeveer 200 miljoen geregistreerde spelers, van wie er bijna 80 miljoen geregeld spelen. Fortnite is in principe gratis, maar gamers kunnen er allerlei extra's voor aanschaffen. Ook bestaan er uitgaven van het spel waarvoor wel moet worden betaald. De bekendste versie is Battle Royale: honderd gamers belanden samen op een eiland en moeten tegen elkaar vechten. (ANP)

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

GBA stuurt KB's voor corona-app terug naar de tekentafel

De Gegevensbeschermingsautoriteit is niet tegen een app en database om coronabesmettingen op te sporen. Maar de twee voorontwerpen die op tafel liggen moeten duidelijker. Voor apps moet de broncode altijd op voorhand worden gepubliceerd.

Lees meer.

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

OESO pleit voor meer spectrum om mobiele netwerken te ontlasten

De OESO komt met een reeks aanbevelingen om de vaste en mobiele netwerken operationeel te houden nu er door de coronacrisis veel meer netwerkverkeer is.

De organisatie pleit er onder meer voor dat operatoren ongebruikt spectrum kunnen inzetten om mobiele netwerken te ontlasten. Voor vaste netwerken pleit het voor meer directe connecties tussen spelers om grote internetknoopunten niet onnodig te belasten.

Lees meer.

Els Bellens
door Els Bellens

Apple past gezichtsontgrendeling iPhone aan voor maskers

Apple ziet zich genoodzaakt zijn Face ID, de technologie die toelaat om je toestel met je gezicht te ontsluiten, aan te passen. Nu grote delen van de bevolking een masker (moet) dragen, zal de ontgrendeling worden aangepast.

In de testversie van iOS 13.5 zit een nieuwe functie die het mogelijk moet maken om je iPhone te ontsluiten zonder een beschermend gezichtsmasker af te zetten. Als het toestel een masker detecteert, zal het automatisch naar het wachtwoordscherm springen waar je de back-up code kunt intikken. Een en ander moet ervoor zorgen dat je niet vijftien keer per dag een automatische 'njet' krijgt van je telefoon.

Het is nog niet duidelijk of de functie ook in de finale versie van het besturingssysteem terecht zal komen. Die wordt in de volgende weken verwacht.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Forse stijging cybercriminaliteit door coronacrisis

Door de crisis zit de cybercriminaliteit in de lift. Vooral WhatsApp-fraude en het aantal verstuurde phishingmails nemen enorm toe in deze tijden van corona. Dit concludeert Theo van der Plas, directeur Digitalisering en Cybercrime van de Nationale Politie in Nederland.

'De criminaliteit in het algemeen zien we dalen, maar de cybercrime stijgt helaas fors', aldus Van der Plas. 'Normaal hebben we iedere week zo'n honderd aangiften van WhatsApp-fraude. Door de coronacrisis ligt dit aantal nu op driehonderd per week.' De directeur stelt dat vooral kwetsbaren in de samenleving, en dan met name ouderen, slachtoffer worden van cybercriminaliteit.

Wil van Gemert van de Europese misdaadbestrijdingsorganisatie Europol zei in het tv-programma EenVandaag dat er momenteel meer dan 120.000 websites zijn die covid-19 of corona als onderwerp hebben. 'En het merendeel is in onze ogen ontwikkeld om criminaliteit mee te plegen.' (ANP)

Els Bellens
door Els Bellens

Google maakt Meet gratis tot september

Google gaat Google Meet, zijn videobel-app voor bedrijven, gratis maken voor iedereen. Vanaf begin mei kunnen mensen met een gmail-adres zich registreren bij de dienst. Toegang tot de toepassing wordt geleidelijk uitgerold over een paar weken.

Daarmee krijgen die geregistreerden toegang tot veel van de functies die de professionele gebruikers van G Suite in de videobel-app hebben. Onder meer de mogelijkheid om meetings in te plannen, schermdeling, real time ondertitels en aangepaste lay-outs zitten daarbij. "Mensen die een gewone gmail-account hebben, willen ook dergelijke functionaliteiten gebruiken en maar willen daar niet meteen een domein voor opzetten. We brengen nu dus heel die enterprise functionaliteit naar de consument, zodat ze veilig en makkelijk kunnen videobellen", legt Edward Boute, head of Google Cloud België, uit aan Data News.

Google Meet is de zakelijke videobel-app van Google. Het is de opvolger van Hangouts en Hangouts Meet, die enkele weken geleden werden samengevoegd tot één product: Meet. Gezien het zakelijke software is, ligt er een stevige focus op beveiliging. "Security is bij ons altijd het allerbelangrijkste geweest. Je moet je registreren, je kan niet zomaar inbreken in een meeting, alles is versleuteld, dat zijn dingen die we altijd al gehad hebben," zegt Boute, met een kwinkslag naar die andere app, Zoom.

Sinds de start van de lockdown in veel landen is de vraag naar, en de aandacht voor, videobel-apps stevig gestegen. Google zegt zelf dat het dagelijks gebruik van Meet met een factor dertig is gestegen sinds januari, en dat er dagelijks zo'n drie miljoen nieuwe gebruikers bij komen. Met het openstellen van de software voor consumenten, kan dat nog eens een pak meer worden. In de praktijk kunnen individuen en teams met een gmail-account Meet gratis online gebruiken of de app downloaden voor iOS of Android. Die gratis vergaderingen zijn in principe beperkt tot een uur, al zegt Google wel dat het de tijdslimiet niet zal afdwingen tot eind september.

Els Bellens
door Els Bellens

'Clouddiensten zullen ook na crisis gegeerd blijven'

De verhoogde vraag naar clouddiensten zal ook na de huidige coronacrisis op peil blijven. Dat denkt analistenbureau GlobalData. "Covid-19 heeft het opeens duidelijk gemaakt dat clouddiensten essentieel zijn voor de business continuity, zeker nu bedrijven hun werknemers lange tijd van op afstand moeten ondersteunen", zegt Gregg Willsky, hoofdanalist bij het bedrijf.

Nu veel werknemers thuis achter hun laptop zitten, zo gaat de redenering, is de vraag om al dan niet naar de cloud te trekken voor veel bedrijven opeens een pak makkelijker geworden. Ze moeten nu namelijk op zoek naar videowebtools, messagingprogramma en andere samenwerkingssoftware die niet alleen op kantoor maar ook daarbuiten werkt.

"De vraag naar cloudgebaseerde oplossingen is peilsnel de hoogte in gegaan, nu bijna elk bedrijf zich tegen sneltempo moet aanpassen om zijn thuiswerkend personeel te ondersteunen", zegt Willsky nog. Hij voorziet dat de markt voor clouddiensten tegen 2024 661 miljard dollar zal waard zijn.

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Gratis contactloos onthaal voor logistieke sites

De Gentse start-up Peripass zet het gebruik van hun platform open voor bedrijven die er kosteloos gebruik van willen maken om de toegang en communicatie van logistiek onthaal en bezoekersstromen te digitaliseren. Die zogeheten 'Yard Management Software' faciliteert contactloos onthaal voor logistieke sites. Verschillende bedrijven waaronder Duracell en Volvo Cars gingen ondertussen al op het aanbod in. "Kosteloos tot 30 september en zonder enige aankoopverplichting nadien," benadrukt oprichter en CEO Leander Naessens.

Het gaat om een meertalig en geautomatiseerd communicatieplatform met self-service-toegangssoftware. Zo wordt fysiek contact vermeden tussen vrachtwagenchauffeurs of andere bezoekers en onthaalmedewerkers. Bij aankomst melden chauffeurs of bezoekers zich aan op het digitaal platform. Nadien kan tussen onthaalpersoneel en de chauffeurs vanop afstand gecommuniceerd worden via SMS. Denk dan aan instructies rond het in- of uitchecken, de wachttijden of bijvoorbeeld de exacte laad- of loszones.

Peripass bestaat zo'n 4 jaar en is met 28 medewerkers actief in Belgïe, Nederland en Frankrijk. Klanten zijn onder meer Alpro, Makro, Tereos, Lidl en Intermarché.

Els Bellens
door Els Bellens

Buurlanden timmeren verder aan hun corona-app

Terwijl in ons land minister De Backer een eventuele contact tracing app op de achtergrond heeft geschoven, gaat in onze buurlanden de zoektocht verder.

Nederland heeft in de zoektocht naar een geschikte app inmiddels zeven initiatieven afgekeurd. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) laat onderzoeken of hij een speciale app kan laten ontwikkelen.

Frankrijk gaat verder met zijn StopCovid project, een samenwerking tussen het Inria instituut en een reeks ontwikkelaars, waaronder Capgemini, Dassault Systèmes, Orange en wearable-maker Withings. Het project is momenteel in zijn prototype-fase en het wordt, als onderdeel van het PEPP-PT consortium, ontwikkeld in samenspraak met gelijkaardige teams in andere Europese landen.

Duitsland is in zijn zoektocht ondertussen afgestapt van dat PEPP-PT project. Een vroege kandidaat in de running voor een Duitse app was het Frauhofer instituut, dat ook deel uit maakt van dat consortium. De Duitse overheid kiest in plaats daarvan nu voor een meer gedecentraliseerde aanpak, dezelfde waar ook Google en Apple achter staan.

PEPP-PT heeft de laatste weken veel kritiek gekregen, onder meer van cryptografen en academici, voor het gebruik van een centrale database om bij te houden met wie de gebruikers van een app in contact is geweest.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Australië voert corona-app in

Australië heeft zondag een coronawaarschuwingsapp ingevoerd die op vrijwillige basis kan worden gebruikt. Dat zou 'moeten helpen om mensen te identificeren die contact kunnen hebben gehad met een persoon die positief heeft getest', zei minister van Volksgezondheid Greg Hunt.

De COVIDSafe-app is ontwikkeld op basis van een model uit Singapore en gebruikt Bluetooth-technologie van mobiele telefoons om te detecteren of een persoon binnen 1,5 meter van een geïnfecteerde is geweest. De gecodeerde gegevens worden vervolgens doorgestuurd naar de staatsgezondheidsautoriteiten. Op deze manier kunnen infectieketens sneller worden opgespoord. De gegevens worden opgeslagen op een centrale server in Australië.

Volgens de overheid vereist de app vier gegevens van elke gebruiker: naam, telefoonnummer, leeftijdsgroep en postcode. De app verzamelt geen geodata zoals locatie-coördinaten, benadrukte de minister van Volksgezondheid. Na 21 dagen zou de informatie uit de telefoons van de gebruikers worden verwijderd. (ANP)

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Omzet Econocom daalt door corona

Econocom heeft in het eerste kwartaal van 2020 een lagere omzet behaald. Het bedrijf wijt die daling voor een groot stuk aan de corona-uitbraak. De omzet kwam uit op 596 miljoen euro. Op jaarbasis betekent dit op vergelijkbare basis een daling met 11,5 procent.

Econocom heeft het over vertragingen in leveringen maar ook in het tekenen van nieuwe deals. Eerder deze maand schrapte Econocom al het dividend over 2019. Ook in het tweede kwartaal verwacht het bedrijf een negatieve impact als gevolg van de pandemie.

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Israël gaat geen telecomdata meer gebruiken in strijd tegen coronavirus

Israël staakt het gebruik van telecomgegevens om te controleren of mensen zich houden aan de verplichte thuisquarantaine in het land. Een parlementaire commissie oordeelt dat de impact op de privacy niet in verhouding staat met de voordelen die de app oplevert.

Dit meldt Reuters. Israël maakt sinds een maand gebruik van telecomdata om te controleren of mensen met een vermoedelijke of bevestigde besmetting met het coronavirus daadwerkelijk de deur niet uitgaan. De maatregel is onderdeel van een noodmaatregel, die een maand na invoering geëvalueerd is. Bij deze evaluatie wordt de maatregel nu dus geschrapt.

De Israëlische politie is niet gelukkig met het besluit en wijst erop veel succes te hebben met de app. In totaal zouden 203 overtreders zijn opgepakt, waarbij telecomgegevens in veel gevallen een rol speelde.

In samenwerking met Dutch IT-Channel.

Els Bellens
door Els Bellens

Minister De Backer: 'Voorlopig geen corona-app'

Er komt voorlopig geen corona-app. Dat zegt digitaliseringsminister Philip De Backer aan de VRT nieuwsdienst. Hij wil meer inzetten op het handmatige contactonderzoek.

Hij heeft het dan over de klassieke methode waarbij je uitvist bij wie een besmet persoon in de buurt is geweest, door het hen te vragen. Zo kunnen die anderen verwittigd worden en zichzelf sneller isoleren en laten testen. In combinatie met genoeg tests en voorzorgsmaatregelen, zo zegt hij, moet dat de verspreiding van het virus in kaart brengen en indammen.

Een en ander betekent dat ons land niet meteen inzet op een contact tracing app, een technologische variant van die methode. Volgens De Backer kan zo'n app nuttig zijn, maar is ze meestal niet populair genoeg om effect te hebben.

Wel zegt hij dat hij op federaal niveau gaat werken aan een plan rond dataveiligheid voor zo'n mogelijke app. De voorbije weken was er veel discussie rond de technische uitwerking en de beveiliging en databeheer die zo'n apps nodig hebben. Verschillende landen in Europa, waaronder Nederland en Frankrijk, werken aan een implementatie, maar afhankelijk van de aanpak, kunnen ze een inbreuk op de privacy vormen.

Lees ook:

Hoe werkt zo'n 'corona tracking'-app precies?

Wetenschappers: 'Corona-apps moeten transparant en privacyvriendelijk zijn'

Franse corona-app wil iPhone's ingebouwde privacy omzeilen

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Radix introduceert gratis webapplicatie #LeerInUwKot

De Belgische AI solutions provider Radix heeft de gratis webapplicatie #LeerInUwKot uitgebracht. Het gaat om een tool waarmee gebruikers online opleidingen kunnen zoeken die aansluiten bij hun job. Het project heeft de steun van Accent, Agoria, Jobat en VDAB.

Thuiszitten hoeft niet te betekenen dat je stilstaat, stellen de initiatiefnemers. Davio Larnout, CEO van Radix: 'Mensen proberen nuttig bezig te blijven en storten zich onder meer op de lenteschoonmaak. Maar je kan van huis uit ook je (toekomstige) carrière boosten, om zo een betere versie van jezelf te worden en sterker uit deze storm te komen'.

Met de webapplicatie #LeerInUwKot volstaat het om je beroepstitel of een vaardigheid naar keuze in te voeren. De achterliggende software zal daaruit bekwaamheden afleiden die bij je functie passen en een overzicht oplepelen van de relevante online-opleidingen die beschikbaar zijn op het platform. Vervolgens kan de gebruiker zich eenvoudig aanmelden voor een opleiding naar keuze.

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

IFA gaat niet (fysiek) door

De Berlijnse technologiebeurs IFA gaat niet door in een fysieke vorm. De organisatie denkt wel na over een nieuw concept, vermoedelijk online.

Lees meer.

Els Bellens
door Els Bellens

The Good Cloud biedt tijdelijk enkele zakelijke diensten gratis aan

The Good Cloud, een Nederlandse hoster met focus op privacy, gaat een deel van zijn diensten, waaronder de videobelapp Nextcloud Talk, tijdelijk gratis aanbieden voor zakelijke partijen. Bedoeling is een Europees en privacyvriendelijk alternatief te bieden voor veel bestaande oplossingen, die misschien gegevens kunnen lekken.

Nu zowel bedrijven als scholen massaal aan het teleconferencen slaan, groeit ook de aandacht voor de veiligheid van die apps. En die blijken niet altijd volledig waterdicht. The Good Cloud schuift zichzelf nu naar voor als alternatief, met servers in Nederland die volledig aan de GDPR-regels voldoen en hun verkeer ook lokaal houden.

Bij de diensten die het gratis als proevertje aanbiedt, zit onder meer Nextcloud Talk, van het Duitse Nextcloud. De app wordt door de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens aangeraden als een van de meer secure apps in de sector.

Els Bellens
door Els Bellens

Tor Project ontslaat een derde van zijn personeel

De nonprofit Tor Project, die een geanonimiseerde browser beheert, haat een derde van zijn personeel ontslaan. Dertien van de 35 werknemers worden aan de deur gezet, dat schrijft Tor Project in een blogpost.

Reden van de ontslagronde is de coronacrisis. "Net als veel andere nonprofits en kleine ondernemingen heeft de crisis ons hard geraakt, en we hebben enkele moeilijke beslissingen moeten maken", meldt de mededeling. Het is niet meteen duidelijk wat de impact van de ontslagronde is op de werking van de browser.

De Tor-browser maakt anoniem surfen mogelijk door verkeer over een netwerk van versleutelde servers te sturen, die elk naar elkaar linken en ze zo verbergen voor de websites die je bezoekt. Belangrijkste bestaansreden van de browser is te zorgen dat surfers niet getrackt worden, zij het omdat ze bijvoorbeeld activisten zijn in een autoritair land, of omdat ze niet willen dat hun hele doen en laten wordt geanalyseerd door marketingbedrijven.

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Al zeker 155 start-ups zitten in moeilijke papieren

Van de 194 start-ups die een enquête rond de impact van covid-19 invulden, zeggen zo'n 155 dat ze ernstige financiële problemen verwachten als gevolg van de coronacrisis. De helft van alle Belgische start-ups dreigt zonder extra financieringsoplossingen zelfs overkop te gaan tegen september.

De enquête werd afgenomen door SupportOurStartups; een initiatief van een 15-tal ondernemers dat staatsgaranties voor startende bedrijven nodig vindt. Het initiatief kan ondertussen al op 960 handtekeningen van start-ups en scale-ups rekenen. Dat is zowat de helft van alle Belgische digitale start-ups.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Amazon zoekt met thermische camera's naar ziek personeel

E-commercegigant Amazon gebruikt op sommige warehouse-locaties warmtebeeldcamera's om te controleren of werknemers besmet zijn met het coronavirus. Dit meldt het persagentschap Reuters.

De thermische camera's worden ingezet om de gezondheid en veiligheid van werknemers te waarborgen, stelt Amazon. In grote vestigingen wordt de temperatuur dagelijks gemeten.

In samenwerking met Dutch IT-channel

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Facebook verwijdert events rond lockdown-protesten

Facebook heeft in de VS enkele events op haar platform verwijderd. Het ging om protesten die oproepen om massaal samen te komen tegen de quarantainemaatregelen in het land.

Lees meer.

Els Bellens
door Els Bellens

Philips ziet omzet en winst dalen door coronavirus

Het Nederlandse zorgtechnologiebedrijf Philips heeft in het eerste kwartaal minder afgezet als gevolg van het coronavirus. Ook was de onderneming minder winstgevend. In de tweede jaarhelft hoopt Philips wel weer te kunnen groeien, zodat over heel dit jaar een bescheiden groei van de vergelijkbare omzet en de winstmarge de boeken in kan. Specifieker dan dat wil het bedrijf nog niet worden met zijn verwachtingen voor dit jaar.

Philips merkte dat de vraag in heel het eerste kwartaal sterk beïnvloed werd door de corona-uitbraak, eerst in China en later ook in Europa en de rest van de wereld. Zo kreeg het bedrijf fors meer orders binnen voor professionele producten, waaronder beademingsapparatuur en beeldvormingsapparatuur die gebruikt kan worden bij het stellen van diagnoses zoals CT-scanners. De vraag naar die laatste apparaten kwam vooral uit China en nam gaandeweg de periode weer af. De verkoop van verzorgingsproducten nam af.

De vergelijkbare omzet daalde daardoor met 2 procent tot 4,2 miljard euro. Wel kreeg Philips in verhouding tot het eerste kwartaal van vorig jaar bijna een kwart meer orders binnen. De winst kwam uit op 42 miljoen euro. Dat was in de eerste drie maanden van vorig jaar nog 171 miljoen euro. (Belga)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Datalek gevonden in corona-app

In een van de corona-apps die de Nederlandse overheid mogelijk in gebruik wil nemen, is een datalek ontdekt. Het gaat om de app COVID19 Alert.

Tijdens het beschikbaar stellen van de broncode van de applicatie is een bestand meegekopieerd met zo'n honderd tot tweehonderd namen, e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden. Dit werd tegenover het Nederlandse RTL Nieuws bevestigd door Sander de Vries, een van de initiators.

De gegevens zijn afkomstig uit een ander project en zijn volgens hem vanwege de druk om de code snel openbaar te maken, per ongeluk niet verwijderd terwijl dat wel had gemoeten. Inmiddels zijn de gegevens verwijderd, de personen van wie de gegevens zijn uitgelekt, worden op de hoogte gebracht. (ANP)

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Polen stelt 5G-veiling uit door coronavirus

Polen gaat de deadline voor de eerste 5G-veiling in het land uitstellen door de coronacrisis.Telecomoperatoren hadden normaal tot 23 april om bun bod uit te brengen bij de Poolse telecomregulator, maar de regulator zegt nu dat die deadline wordt opgeschoven omwille van de pandemie.Orange Polska laat tegenover Reuters weten dat het verrast is, gezien het er op leek dat de veiling gewoon door zou gaan.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Japanse telecomaanbieders stellen lancering iPhone SE uit

Grote Japanse telecomaanbieders als NTT Docomo en SoftBank stellen de lancering van de nieuwe Apple iPhone uit. Dit vanwege het rondwarende nieuwe coronavirus.

De nieuwe iPhone zou per 27 april beschikbaar komen voor klanten van NTT en SoftBank. De lancering wordt nu uitgesteld tot en met 11 mei.

De Japanse overheid heeft voor het hele land vorige week de noodtoestand uitgeroepen vanwege het virus. Ook worden Japanners opgeroepen om sociale contacten tot een minimum te beperken om de verspreiding van het virus te voorkomen. De noodtoestand blijft zeker tot 6 mei van kracht. (ANP)

Els Bellens
door Els Bellens

Anderhalve meter afstand houden? Daar is een wearable voor

Nu we in een fase zitten waarin politici spreken over het heropenen van de economie, moet er ook worden nagedacht over hoe we veilig terug uit ons kot kunnen komen. Twee Belgische bedrijven brengen alvast een wearable uit die 'social distancing' makkelijker moet maken.

Lees meer

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Facebook licht gebruikers in die misinformatie over corona lazen

Facebookgebruikers die foutieve informatie over covid-19 liken, delen of er commentaar op geven, krijgen binnenkort een melding als achteraf blijkt dat het om foute informatie gaat.

Lees meer.

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Binnenkort zelf testen met de smartphone?

De Franse farmareus Sanofi en het Amerikaanse gezondheidstechnologiebedrijf Luminostics gaan samen werken aan een test waarmee mensen met behulp van hun smartphone in een half uurtje zouden weten of ze besmet zijn met het coronavirus of niet. Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt.

De bedoeling is een ademtest te ontwikkelen. De gebruiker zal een app nodig hebben op zijn smartphone, een herbruikbaar opzetstukje en een testkit voor eenmalig gebruik. De bedrijven hopen tegen eind dit jaar de zelftest op de markt te kunnen brengen. (Belga)

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

MWC blijft jaar langer in Barcelona

MWC, een van de eerste geannuleerde events door covid-19, gaat nog tot 2024 in Barcelona door. Het contract tussen organisator GSMA en de stad Barcelona wordt zo verlengd met één jaar.

Lees meer.

Els Bellens
door Els Bellens

Google gaat minder mensen aannemen

Google gaat de snelheid waarmee het nieuwe medewerkers in dienst neemt verminderen. Dat heeft CEO Sundar Pichai gezegd. Het is een van de manieren waarop de techgigant omgaat met de huidige crisis. De advertentiemarkt, waar Google het merendeel van zijn geld haalt, is namelijk ingestort.

"We gaan het tempo van onze aanwervingen vertragen, hoewel we wel blijven aannemen in enkele strategische sectoren. De vele mensen die al aangenomen zijn maar nog niet zijn gestart, blijven we ook 'onboarden'", aldus Pichai in een mededeling.

Volgens Pichai heeft zijn bedrijf vorig jaar 20.000 mensen aangenomen, en was het van plan dat dit jaar opnieuw te doen. Dat zullen er nu dus minder worden. Google is niet het enige techbedrijf dat aanwervingen verminderd. Microsoft heeft ook een aanwervingspauze ingelast.

Els Bellens
door Els Bellens

Booking.com vraagt staatssteun in Nederland

Reissite booking.com gaat in Nederland staatsteun vragen. De Nederlandse firma lijdt grote verliezen door de huidige crisis en zegt het geld nodig te hebben om zijn medewerkers te betalen.

Booking.com is een van de grootste reissites ter wereld en een van de grote IT-succesverhalen van Nederland. Het bedrijf heeft 18.000 mensen in dienst, waarvan 5.500 bij onze Noorderburen. De kans is hoe dan ook groot dat er daar een deel van ontslagen worden. "We doen nog maar 15 procent van wat we vorig jaar deden", zegt CEO Glenn Fogel in een videoboodschap aan het personeel die de Nederlandse Volkskrant kon bekijken. Booking doet nu een beroep op de Nederlandse NOW-regeling, waarbij de overheid tot 90 procent van de loonkosten vergoedt. Als dat niet lukt, kan het ook nog in de VS op zoek naar steun. Booking.com werd in 2005 namelijk door het Amerikaanse Priceline overgenomen.

Voor een multinational die al jaren miljarden winst boekt, heeft die Booking Holdings bijzonder veel schulden. Het stond eind vorig jaar 7,6 miljard in het rood, tegenover 6,3 miljard dollar aan contanten. Het spendeerde de voorbije jaren acht miljard aan het inkopen van zijn eigen aandelen, vermoedelijk om de waarde daarvan op te krikken. Begin april moest het bedrijf nog 4 miljard dollar lenen om te blijven draaien.

Als geste heeft Fogel zelf aangegeven dat hij salaris zal inleveren. Hij gaat 20 procent minder aanrekenen. Daarbij moet wel opgemerkt dat het eigenlijke salaris van Fogel een klein deel is van zijn volledige honorarium. In 2018 was zijn vaste loon bijvoorbeeld 750.000 dollar, maar dankzij bonussen en aandelen kon hij dat jaar in totaal 20,5 miljoen binnenhalen. Hoeveel bonussen de man dit jaar zal krijgen, is onduidelijk.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Waze toont corona-gerelateerde locaties en registreert 80 procent minder kilometers

Navigatiedienst Waze gaat in 58 landen waarschuwingen en bestemmingen toevoegen die gerelateerd zijn aan het coronavirus. Denk aan triagecentra, afhaalpunten en wegblokkades. Het navigatiebedrijf heeft overheden over de hele wereld gevraagd om gegevens van onder meer medische testcentra en voedselbedeling door te geven.

Ook heeft Waze de zoekfunctie van de app bijgewerkt om bijvoorbeeld gemakkelijker winkels met drive-ins of ophaalpunten te vinden, om de richtlijnen rond social distancing te respecteren.

Het bedrijf stelde in maart een aanzienlijke daling vast van het aantal gereden kilometers. Sinds 18 maart werden er in België 80 procent minder kilometers afgelegd. De trend zet zich door in de grote steden van het land: in Brussel is er sinds dezelfde datum een daling van 85 procent in het aantal kilometers, in Gent 82 procent en in Antwerpen 79 procent.

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

VMware schrapt VMworld San Francisco en Barcelona

VMware schrapt zijn VMworld conferenties in San Francisco en Barcelona voor dit jaar. VMworld wordt zo een digitaal event.

"Hoewel we teleurgesteld zijn dat we dit jaar niet persoonlijk samen zullen zijn met onze gemeenschap, zijn we verheugd om VMworld te hosten als een wereldwijde digitale ervaring." zegt Sanjay Poonen, chief operating officer, Customer Operations, VMware.

Wel overweegt VMware later dit najaar nog regionale, kleinere, fysieke bijeenkomsten.

Als een digitaal evenement in de week van 28 september, zal VMworld 2020 Online deelname op afstand en samenwerking van overal ter wereld mogelijk maken. VMware doet er naar eigen zeggen alles aan om ervoor te zorgen dat het digitale evenement de VMworld-ervaring weerspiegelt.

In dit nieuwe formaat kunnen bezoekers nieuwe oplossingen van het bedrijf vernemen, maar ook in educatieve en technische inhoud, of in gesprek gaan met experts in het ecosysteem van VMware.

VMware zal de komende weken meer details geven over VMworld 2020 Online.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Jeff Bezos verdient miljarden door recordkoers Amazon-aandeel

Jeff Bezos, hoofdaandeelhouder van Amazon en de rijkste persoon op aarde, is tijdens de coronacrisis alleen maar rijker aan het worden. De beurskoers van de e-commercereus steeg de voorbije tijd naar een recordniveau.

Volgens de miljardairsindex van Bloomberg is het vermogen van Bezos sinds begin dit jaar met 21,9 miljard euro gestegen tot 126,7 miljard euro. De diensten van Amazon zijn zeer in trek nu mensen opgedragen is om thuis te blijven. De retailer heeft wel moeite om de vraag te volgen en klanten kijken aan tegen lange wachttijden.

Amazon kreeg de voorbije dagen ook kritiek omdat het bedrijf zijn personeel onvoldoende zou beschermen tegen een besmetting met het virus. Beleggers liggen van die problemen evenwel niet wakker. Ondanks een algemene neerwaartse trend op de beurzen is het aandeel van Amazon er sinds begin dit jaar met een kwart op vooruit gegaan. (Belga)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

TomTom lijkt de weg kwijt door coronacrisis

De coronacrisis heeft in het eerste kwartaal een groot gat geslagen in de resultaten van TomTom. De Nederlandse navigatiedienstverlener zag de omzet met bijna een kwart dalen tot 131 miljoen euro. De verkopen aan consumenten kelderden zelfs met 40 procent.

Wereldwijd liggen veel autofabrieken stil, en daarmee stokt ook de verkoop van ingebouwde navigatiesystemen, software en digitale kaarten. De consumentenomzet lijdt onder de vele winkelsluitingen in verband met de coronacrisis. Bovendien wordt er veel minder met de auto gereden doordat veel mensen thuiswerken.

TomTom is door de omzetdreun diep in de rode cijfers gedoken. Onder de streep kwam het bedrijf bijna 63 miljoen euro tekort, waar het een jaar eerder nog een winst boekte van 3,3 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat was 5,4 miljoen euro negatief, tegen een plus van 19 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2019.

TomTom zette eerder al een streep door de financiële prognoses voor heel 2020 en kondigde aan even geen dividend te betalen. Door de sterke, schuldenvrije balans staat het bedrijf er volgens topman Goddijn wel goed genoeg voor om 'koers te houden' in deze onzekere tijden. (Belga)

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Siemens plant geen ontslagrondes door coronacrisis

Joe Kaeser, CEO van Siemens, is niet van plan om ontslagen door te voeren door de economische gevolgen van de coronacrisis. Dat zegt hij in een interview met Passauer Neue Presse afgelopen zaterdag.

Hij sluit tijdelijke maatregelen niet uit, maar "Niemand bij Siemens zal vertrekken door een tijdelijke verschuiving in activiteiten," klinkt het. Siemens heeft in Duitsland 120.000 werknemers. Slechts 1.200 daarvan hebben momenteel verkorte werktijden.

"In een tijdelijke crisis is er geen twijfel: we komen hier samen door en als de crisis voorbij is zullen de dingen weer op gang komen. We gaan dit samen tackelen."

Els Bellens
door Els Bellens

Eigen achtergronden toegevoegd aan Microsoft Teams

Microsoft laat je nu je eigen achtergronden toevoegen aan videogesprekken met Microsoft Teams.

De functie, die wel erg doet denken aan een van de opvallender features van concurrent Zoom, betekent dat je een eigen beeld kunt kiezen om op de achtergrond te zetten. De software probeert daarna om automatisch je gezicht 'uit te knippen' en over de zelfgemaakte achtergrond te plaatsen. In onze Zoom-ervaringen werkt dat best als je zelf voor een egale achtergrond, zoals een effen muur, zit.

Teams bestaat al een tijd en werd ontworpen voor zakelijk en educatief gebruik. Software voor groepsgesprekken, videobelmogelijkheden en samenwerkingstools, zoals Teams, zag de voorbije weken een enorme populariteit nu veel mensen van thuis uit moeten werken. Vooral videoconferencing software Zoom lijkt hier erg van de profiteren, maar de tool blijkt bij nader onderzoek ook onveilig. Microsoft hoopt met de nieuwe functie klaarblijkelijk om wat twijfelende mensen toch terug zijn kant op te lokken.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Amazon wil tienduizenden medewerkers extra aannemen

Amazon wil zo'n 75.000 medewerkers extra aannemen om de grote coronadrukte in Noord-Amerika het hoofd te bieden. De webwinkelreus kan de vraag van Amerikanen, die voedsel en schoonmaakmiddelen hamsteren vanwege de virusuitbraak, momenteel niet aan. In maart opende Amazon ook al 100.000 vacatures, maar die zijn inmiddels allemaal gevuld.

Dat de nood hoog is, blijkt wel uit al door Amazon ingestelde beperkingen voor online shoppen. Nieuwe Amerikaanse klanten die boodschappen bezorgd willen krijgen, worden op wachtlijsten geplaatst. Ook gaan sommige Whole Foods-supermarkten van Amazon hun openingstijden verkorten. Zo krijgt het personeel meer tijd om de online bestelde boodschappen van bestaande Amazon-klanten voor te bereiden. (ANP)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Budget laptops voor kwetsbare leerlingen opgetrokken

Het budget om laptops in te zamelen voor kwetsbare leerlingen wordt opgetrokken van 200.000 euro naar 1 miljoen. Dat laat Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts vrijdag weten.

De vzw Digital4Youth lanceerde vorige maand een oproep aan bedrijven om gebruikte laptops van maximaal drie jaar oud, die bijvoorbeeld boekhoudkundig zijn afgeschreven, te doneren voor leerlingen uit het secundair onderwijs die thuis geen computer hebben. Scholen zijn tijdens de coronacrisis massaal overgeschakeld op afstandsonderwijs, maar daardoor bestaat het risico dat de kloof met kwetsbare leerlingen nog groter wordt.

De vzw heeft intussen al 11.500 laptops kunnen inzamelen. Het initiële objectief van 10.000 laptops werd daarmee gehaald. De onderwijskoepels vragen echter 18.000 toestellen. Bovendien wil Weyts de actie uitbreiden naar het basisonderwijs, in eerste instantie het zesde leerjaar. 'Deze actie heeft veel losgemaakt in Vlaanderen', zegt hij. 'We moeten nu voortbouwen op die solidariteit en ervoor zorgen dat uit deze tijdelijke crisis blijvende positieve gevolgen voortvloeien.' Het uiteindelijke doel is volgens de minister dat elk schoolgaand kind thuis toegang heeft tot minstens één computer. (Belga)

Els Bellens
door Els Bellens

PXL-studenten leggen online examens af met speciale 'LockDown'-browser

Hogeschool PXL in Hasselt laat zijn studenten online examens afleggen in een beveiligde 'LockDown'-browser, waarbij de student op de computer enkel nog het examen kan openen en invullen. Daarnaast worden er een volledige video- en audio-opname van de student gemaakt, waarbij de student en zijn omgeving gecontroleerd worden. Na de paasvakantie wil de hogeschool het systeem op grote schaal uitrollen.

Hogeschool PXL ging op zoek naar een oplossing om studenten beveiligd online te examineren. "Als basistoetsplatform blijven we Blackboard gebruiken. Een beveiligingssoftware legt een 'schil' rond de toets die in Blackboard wordt opgesteld", zegt Wouter Hustinx, onderzoekshoofd van het expertisecentrum PXL Onderwijsinnovatie. "De eerste tests waren zeer positief en we hebben tot op heden weinig technische problemen vastgesteld."

De beveiligingssoftware bestaat uit een beveiligde browser, de 'LockDown'-browser, die de computer van de student volledig blokkeert tijdens de toetsafname. De student kan enkel het examen openen en invullen. Een tweede onderdeel zorgt voor een volledige video- en audio-opname van de student terwijl hij het examen maakt. Die video-opname kan achteraf integraal herbekeken worden door de examinator, die een overzicht van mogelijke onregelmatigheden krijgt. Bovendien gebeurt er een automatische detectie wanneer de student even niet in beeld is tijdens het examen. Ook de student krijgt daarvan een melding tijdens de afname.

Er is ook een omgevingscheck mogelijk, waarbij de omgeving wordt gecontroleerd waarin de student het examen afneemt. De student moet vlak voor de start van het examen nog een 360 graden beeld van de omgeving rond zich maken. (Belga)

Els Bellens
door Els Bellens

Nieuwe emoji's uitgesteld vanwege coronavirus

Gebruikers van chatapps zullen nog even moeten wachten op een set nieuwe emoji's. Het Unicode Consortium heeft vanwege de coronapandemie moeten besluiten de komst van nieuwe icoontjes met zes maanden uit te stellen, tot september.

Het betekent dat de emoji's niet, zoals gepland, in het voorjaar van 2021 beschikbaar zijn maar zo'n half jaar later. "Dit jaar kunnen we ons simpelweg niet aan hetzelfde schema houden als in het verleden", aldus de voorzitter van het Consortium, dat gaat over de afbeeldingen. Er wordt gekeken of er in plaats van een hele nieuwe set aan emoji's een update kan komen waarin bestaande karakters worden gecombineerd. Die zouden dan begin volgend jaar te gebruiken moeten zijn.

De vertraging heeft geen effect op de eerder aangekondigde nieuwe emoji's. Die 117 afbeeldingen komen vooralsnog zoals gepland in de herfst beschikbaar. Onder de emoji's zijn plaatjes van de transgendervlag, een ninja, een Italiaans handgebaar, een kaasfonduepan, een kakkerlak, een paprika, slippers en een accordeon.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Intel investeert vijftig miljoen dollar in tech-initiatief tegen coronavirus

Intel stelt nog eens vijftig miljoen dollar beschikbaar voor een technologie-initiatief om de coronapandemie te bestrijden. De investering staat los van de tien miljoen dollar die het bedrijf eerder doneerde.

Het initiatief wil snellere toegang tot technologie bieden in de patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek versnellen en de toegang tot online-opleidingen voor studenten en docenten waarborgen.

Ongeveer veertig miljoen dollar is bestemd voor de Intel Covid-19 Response and Readiness- en Intel Online Learning-projecten. Het eerste initiatief is gericht op het verbeteren van diagnoses, behandeling en vaccinontwikkeling. Daarbij wordt technologie ingezet als AI, High-Performance Computing en Edge-to-Cloud-dienstverlening.

In samenwerking met Dutch IT-channel

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Yelp ontslaat duizend mensen

Horeca-aanbeveler Yelp gaat duizend mensen ontslaan en 1.100 mensen met onbetaald verlof sturen. Het bedrijf ziet haar business stilvallen door de coronacrisis.

Yelp geeft aanbevelingen rond lokale handelszaken. Maar door de wereldwijde uitbraak van covid-19 zijn de meeste van die zaken dicht of komen mensen nog amper buiten. Dat betekent dat Yelp momenteel amper gebruikers krijgt en dat die zaken niet langer adverteren op het platform.

"De maatregelen rond social distancing en binnen blijven zijn van cruciaal belang om de curve af te vlakken. Maar ze brengen een zware klap toe aan lokale bedrijven die de kern van onze missie zijn," schrijft Jeremy Stoppelman, CEO van het beursgenoteerde bedrijf.

De cijfers liegen er niet op. Op Yelp is er 64 procent minder interesse in restaurants, 81 procent minder in uitgaansgelegenheden, 73 procent minder voor fitnesscentra en 83 procent minder interesse in schoonheidssalons.

Stoppelman laat weten dat hij daarom duizend van de bijna zesduizend werknemers moet ontslaan. Nog eens 1.100 mensen worden met onbetaald verlof gestuurd. Zij ontvangen wel nog twee weken loon en behouden hun extralegale voordelen. Stoppelman zegt ook dat leidinggevenden 20-30 procent minder loon zullen krijgen. Hij zal zichzelf dit jaar geen loon of aandelenverloning uitkeren.

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Microsoft stelt Surface Neo uit

Microsoft heeft de ambitie opgeborgen om haar laptop met twee schermen tegen de feestdagen klaar te hebben. Niet alleen de Surface Neo wordt uitgesteld.

De Surface Neo zou draaien op Windows 10X, een versie van Windows 10 speciaal ontwikkeld voor toestellen met meerdere aanraakschermen. Maar ook daar wordt de focus bijgesteld waardoor er eind dit jaar nog geen toestellen (van andere merken) zullen verschijnen met Windows 10X.

Windows 10X, eerder bekend onder de naam Windows Lite of codenaam Santorini, zou nog steeds verschijnen, maar gaat zich daarbij in eerste instantie focussen op toestellen met één scherm. Al lekte eind vorig jaar al uit dat die versie ook voor gewone laptops zou verschijnen.

De info wordt niet bevestigd door Microsoft maar wordt wel gemeld door Mary Jo Foley van ZDNet.com, die doorgaans goed geïnformeerd is over het interne reilen en zeilen bij Microsoft. Hoewel het niet expliciet wordt aangewezen, lijkt de oorzaak te liggen bij de coronacrisis, die momenteel ook redelijk wat impact heeft op de productie van toestellen in China.

De Surface Duo, de dual screen androidtelefoon die ook eind dit jaar zou verschijnen, wordt voorlopig niet uitgesteld.

Els Bellens
door Els Bellens

Zonder corona-opsporingsapp duurt lockdown langer, zegt Nederlandse minister

Zonder een app die mensen waarschuwt als ze in de buurt zijn geweest van iemand met het coronavirus, blijven de huidige strenge coronamaatregelen langer van kracht. Een alternatief is er niet, zegt de 'coronaminister' van Nederland, Hugo de Jonge.

De Nederlandse regering wil een app inzetten die mensen waarschuwt als ze in de buurt zijn geweest van iemand met het coronavirus. Dan kunnen ze zich vervolgens afzonderen en afwachten of ze ook ziek worden en dus besmet blijken. Maar onmiddellijk rees ook de vraag of zo'n app de privacy niet op de helling zet. De Jonge kan zich "heel goed vinden" in de voorwaarden die privacydeskundigen stellen aan de app. Hem is verteld dat die eisen allemaal in te willigen zijn.

Maar de minister wil nog niet beloven dat het gebruik van de app niet verplicht wordt. "Het liefst" houdt hij de app vrijwillig, maar die werkt alleen als minstens 60 procent van de Nederlanders meedoet. Blijven dat er minder, dan zou meer drang of dwang toch nodig kunnen zijn, denkt De Jonge.

Ondertussen blijft het aantal coronapatiënten in verpleeghuizen in Nederland stijgen. Dat meldt Verenso, een vereniging van specialisten in ouderengeneeskunde. In totaal zijn er volgens Verenso 1.779 geregistreerde patiënten in verpleeghuizen bij wie sprake is van COVID-19. Verenso zegt te beschikken over gegevens van een groot aantal verpleeghuizen, waarmee "het grootste deel van de Nederlandse verpleeghuiszorg wordt gedekt". De registratie vindt plaats op vrijwillige basis.(Belga)

Els Bellens
door Els Bellens

Frankrijk werkt een app uit om coronapatiënten te waarschuwen

Frankrijk pleit voor de ontwikkeling en vrijwillig gebruik van een waarschuwingsapp in de strijd tegen het coronavirus. Dit meldt staatssecretaris van Digitale Economie Cédric O. Het doel van de app is om snel en anoniem zoveel mogelijk mensen, die positief zijn getest op het virus, te informeren over de risico's.

"De regering heeft besloten het StopCovid-project te lanceren om een applicatie te ontwikkelen die de verspreiding van het virus kan beperken door transmissieketens te identificeren", zei O. De app zou via Bluetooth werken. "De gegevens zouden anoniem zijn en na een bepaalde periode worden verwijderd", zei de staatssecretaris. "Niemand zou toegang hebben tot de lijst met geïnfecteerde mensen en het zou onmogelijk zijn om te weten wie wie heeft geïnfecteerd." Ook Duitsland werkt momenteel een gelijkaardige app uit.

Deskundigen van de Raad van Europa in Straatsburg waarschuwden echter dat het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en bewakingstechnologieën in de strijd tegen het coronavirus altijd gepaard moet gaan met de mensenrechten, de burgerrechten en de rechtsstaat. (Belga)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Ubisoft maakt gratis digitaal lessenpakket rond het Oude Griekenland

Ubisoft heeft een digitaal lessenpakket rond het Oude Griekenland ontwikkeld. De game-ontwikkelaar en -uitgever stelt de software gratis beschikbaar als hulpmiddel voor het lesgeven op afstand.

Om met Discovery Tour: Ancient Greece aan de slag te gaan, dient de student bij voorkeur te beschikken over een versie van het spel Assassin's Creed Odyssey (voor PS4, Xbox One of pc). Leerkrachten kunnen de kinderen eventueel ook doorverwijzen naar een YouTube-filmpje van de game-content waarover het hoofdstuk handelt.

Het digitale lessenpakket bestaat uit vijf lessen en werd opgesteld in samenwerking met Michaël De Borre, leraar geschiedenis van de GO! Middenschool te Geraardsbergen, scholengroep 20. Het biedt leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar en de eerste en tweede graad secundair onderwijs de mogelijkheid om op een interactieve manier een geschiedenisles te volgen vanuit huis.

Na elke les krijgt de leerling enkele opdrachten en volgt er een korte test. De juiste antwoorden op alle vragen kunnen geconsulteerd worden via de lerarenversie van de digitale les.

Ubisoft
© Ubisoft
Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Google maakt Stadia Pro gratis gedurende twee maanden

Google laat weten dat het de betalende versie van haar game streamingdienst Stadia gratis maakt gedurende twee maanden.

Stadia Pro zal volledig gratis zijn in veertien landen, waaronder België. Het voornaamste verschil tussen Stadia Pro en de versie van Stadia die sowieso gratis is, is dat hier negen games, waaronder Destiny 2 en GRID, zijn inbegrepen. De gewone versie koop je je eigen games.

De Pro-versie biedt ook de mogelijkheid om in 4K te streamen maar die optie heeft Google, om overbelasting van het netwerk te voorkomen, momenteel uitgeschakeld. Al is de huidige HD-kwaliteit (1080p) meer dan voldoende voor de meeste schermen.

Google verkoopt voor de streamingdienst haar eigen controller en een Chromecast Ultra om games te streamen naar je tv. Maar de dienst werkt evenzeer met een muis en toetsenbord op een pc zonder extra hardware. Wie een internetabonnement met datalimiet heeft moet er wel rekening mee houden dat langdurig streamen je internetverkeer stevig de hoogte kan injagen.

Wie al een abonnement op Stadia Pro heeft, wordt niets aangerekend. Wie de gamingdienst wil uitproberen kan dat hier.

Lees ook onze review van Google Stadia

Els Bellens
door Els Bellens

Nederlandse regering wil app voor opsporing contacten van coronapatiënt

De Nederlandse regering wil twee apps in gebruik nemen waarmee contacten op te sporen zijn van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Naar deze technologie loopt nu onderzoek, zei zorgminister Hugo de Jonge dinsdag.

De ene app kan de contacten traceren, met de andere app is makkelijk contact te onderhouden met een dokter. De Jonge zei dat vooral de privacy van mensen belangrijk is. Dit zijn kwesties die nu worden uitgezocht. (Belga)

Els Bellens
door Els Bellens

Jureca komt met digitale consultatieruimtes voor advocaten

De Gentste start-up Jureca start met online consultatieruimtes voor advocaten. De gratis dienst moet het advocaten mogelijk maken om ook in afzondering met cliënten te overleggen.

Jureca is een online platform voor juridisch advies. Het idee achter de digitale consultatieruimtes is dat iedereen in zijn kot moet blijven en dus digitaal wil afspreken, maar dat veel advocaten de kennis niet in huis hebben om zo'n systeem op poten te zetten. Jureca biedt nu een tool aan waarmee meerdere mensen tegelijk kunnen videobellen en chatten, zonder daar software voor te installeren of een speciale account aan te maken.

Een soort 'Zoom voor advocaten' dus, maar hopelijk wel eentje die iets veiliger is dan de populaire video-app, gezien de mogelijk gevoelige onderwerpen. Jureca gebruikt voor de consultatieruimtes de software van Whereby, zegt Edgar Warmoes aan Data News. "De systemen die we gebruiken zijn GDPR compliant en ontwikkeld in Noorwegen." Daarbij worden alle gegevens versleuteld en opgeslagen binnen de EEC. Gegevens van externe servers worden achteraf ook verwijderd. Het is een dienst die Jureca al intern gebruikt, en die het nu gratis aan advocaten in ons land aanbiedt.

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Nog meer computers, tablets en smartphones gezocht

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) wil de digitale uitsluiting die tijdens de coronacrisis zichtbaar wordt tegengaan en zal daarvoor 10.000 computers 'refurbishen' en verdelen aan kwetsbare mensen die nu geïsoleerd dreigen te raken. Het initiatief past binnen de oprichting van de nieuwe taskforce 'e-inclusie'. Hiervoor werken ze ook samen met bestaande initiatieven zoals Close the Gap en het Digital For Youth-project.

Nog in Brussel organiseren Circular.brussels en Lead Belgium ophaalmomenten waarbij scholieren die thuis niet over een computer of laptop beschikken, er toch één gratis kunnen oppikken. "Met deze actie willen we zorgen dat onderbedeelde studenten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die niet over computerapparatuur beschikken toch kunnen deelnemen aan de digitale samenleving", zegt Nordine Ben Ghanem van Lead Belgium die zelf leerkracht is in enkele Brusselse onderwijsinstellingen. "Anno 2020 hebben bijna alle jongeren een smartphone op zak. Maar velen van hen beschikken nog steeds niet over een laptop waarmee ze op een degelijke manier schoolwerk kunnen verrichten", zegt ook Taoufik Amzile, President Lead Belgium. Driss Errami en Dennis Adriaenssens, oprichters van Circular.brussels, hopen samen met Lead minstens 100 studenten toegang te geven tot degelijke computers en tablets.

Ook initiatief van EuroSys

Mark Lens, eigenaar van IT-bedrijf EuroSys, heeft ondertussen ook een soortgelijke oproep gelanceerd via sociale media om ongebruikte laptops en tablets die nog werken weg te schenken. EuroSys wil ze nadien uitdelen via organisaties gespecialiseerd in de hulp aan kansarme gezinnen.

"Maar meer dan dat er IT-materiaal binnen kwam, kwamen er ook nieuwe vragen van kansarme gezinnen. Meer dan 700 ondertussen", zegt Mark Lens die het project nu breder ziet en al op steun van 23 bedrijven en organisaties als VKW, Voka Limburg, Unizo Limburg en LRM kan rekenen. Distributeur Tech Data wil helpen met de ophaling en het opnieuw in orde brengen van het materiaal. Op 9 en 10 april kan iedereen - bedrijven maar ook particulieren - nog werkende laptops en tablets tijdens de kantooruren binnenbrengen bij EuroSys in Houthalen. Er komen ook 10 drop off locaties in België en vanaf 10 notebooks wordt in gratis ophaling voorzien.

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Bekijk live vanuit uw kot de wachtrij aan het recyclagepark

Nu de recyclageparken weer open gaan, dreigt een nieuwe overrompeling. De recyclageparken van IVAREM, Genk en Hasselt voorzien alvast livestreaming, zodat u vanuit uw kot kan zien hoe lang de file aan het containerpark momenteel is.

Het is de Hasseltse The Safe Group die voor de snelle implementatie tekende. "Op twee dagen tijd voorzien we twintig recyclageparken van camera's met livestreaming naar YouTube die de wachtrijen tonen," zegt Pieter Jouck van The Safe Group die eigenlijk vooral gekend is als security- en ICT-leverancier bij Belgische festivals.

De technologie wordt tijdelijk voorzien. Als de livestreams een succes blijken, kunnen ze permanent geïnstalleerd en eventueel uitgebreid worden met artificiële intelligentie om naast het tonen van de beelden ook de wachttijden te berekenen.

The Safe Group
© The Safe Group
Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Ministry of Privacy adviseert corona-initiatieven rond privacy

Bedrijven of burgers die iets doen in de strijd tegen covid-19 kunnen hun initiatief gratis laten aftoetsen op mogelijke privacyproblemen.

De Covid-19 Privacy Hotline is een initiatief van Ministry of Privacy. De organisatie merkt op dat privacy vaak niet de topprioriteit is wanneer er een app of website wordt gemaakt die wil helpen tegen de verspreiding van het virus.

"Dat begrijpen we, want niets in deze crisis is normaal," zegt Matthias Dobbelaere-Welvaert, directeur bij Ministry of Privacy. "We mogen echter het belang van privacy niet wegvegen, ook niet in deze tijden. Vandaar dat onze board en ambassadeurs besloten hebben tot de oprichting van een gratis privacy-hulplijn, die ervoor moet zorgen dat ondernemers maar evengoed burgers die iets op poten willen zetten, snel een privacycheck kunnen krijgen."De hotline komt er in de vorm van een contactformulier waar je je project kan omschrijven. Specifieke vragen worden vervolgens voorgelegd aan een board member of medewerkers van de organisatie met kennis over het onderwerp ter zake.

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Bill Gates wil 7 vaccin-fabrieken bouwen, om er twee effectief te gebruiken

Microsoft-oprichter Bill Gates gaat zeven productiecentra bouwen die vaccins tegen covid-19 zullen ontwikkelen. Al zullen er slechts twee echt in productie gaan.

Gates zegt dat de ontwikkeling van een vaccin veel tijd kost en nog zeker anderhalf jaar zal duren. Zo moeten ze onder meer goedgekeurd worden door gezondheidsautoriteiten.

Om het proces te versnellen wil Gates voor de zeven meestbelovende vaccins alvast productiecentra bouwen die klaar zijn zodra die goedkeuring er is. In praktijk betekent dit dat er maar twee effectief vaccins zullen produceren, de twee die zullen goedgekeurd worden.

Gates deed zijn uitspraken in de Amerikaanse talkshow The Daily Show met Trevor Noah. De filantroop beseft dat hij op deze manier miljarden dollars verspilt. Maar hij nuanceert dat er door de maatregelen rond het coronavirus momenteel duizenden miljarden dollar verloren gaan. "Het is het dan ook waar: iedere maand telt."

(In samenwerking met Dutch IT-Channel.)

Els Bellens
door Els Bellens

Tesla toont prototype ventilator die gemaakt is met auto-onderdelen

Tesla heeft zijn eerste prototype voor een ventilator getoond. Het toestel werd ontworpen met auto-onderdelen die al in de fabrieken aanwezig zijn.

In de Verenigde Staten zijn een reeks autofabrikanten begonnen met het ontwerpen van ventilators die coronapatiënten moeten helpen bij het ademen. Enkele daarvan, zoals GM, op order van de president. Tesla heeft nu een eerste video laten zien van een prototype dat gebouwd wordt met auto-onderdelen.

In de video toont Tesla dat zijn ventilator-prototype onder meer een infotainment systeem en een boordcomputer van een Model 3 wagen gebruikt om de luchtstroom in de ventilator te beheren.

Autofabrieken liggen door de lockdown in de VS stil, maar ze hebben wel een grote voorraad aan onderdelen waar, met een hoop creativiteit en ontwerp, ventilators mee zouden kunnen worden gebouwd. Daarom hebben enkele van hen beloofd om aan zo'n medische toestellen te werken. Naast Tesla en GM werken bijvoorbeeld ook Ford en GE samen aan ventilators.

Je kan het filmpje hier bekijken.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

AZ Middelares Gent volgt coronapatiënten op afstand

Na het UZ Gent maakt nu ook het AZ Middelares Gent gebruik van het zogeheten COVID@Home-platform waar mensen zich kunnen aanmelden voor online triage. Het ziekenhuis gaat nog een stap verder door - wanneer mogelijk - patiënten die zich met milde coronaklachten aanmelden op spoed, terug naar huis te sturen en vervolgens digitaal te monitoren.

De bedoeling is dat patiënten op deze manier gecontroleerd thuis kunnen uitzieken, wetende dat ze van nabij opgevolgd worden. Zo moeten zij dagelijks vragenlijsten invullen en zelf vitale parameters als temperatuur, bloeddruk en zuurstofsaturatie registreren. Op basis van die info kan het medisch personeel dan beslissen de patiënt eventueel terug te roepen. Ook Covid-19-patiënten die na een ziekenhuisopname naar huis mogen, kunnen zo verder opgevolgd worden.

Afgelopen vrijdag hadden zich al meer dan tienduizend Belgen voor online triage aangemeld bij COVID@Home. Het platform, ontwikkeld door de Belgische MedTech BeWell Innovations, is vrij beschikbaar voor patiënten en huisartsen. Het AZ Middelares benadrukt wel dat deze online evaluatie op geen enkele wijze een professioneel medisch onderzoek vervangt.

Wanneer COVID@Home straks gekoppeld wordt met de eHealth-diensten van de overheid, zal de geregistreerde medische informatie tevens beschikbaar zijn voor alle zorgverstrekkers, ook in de eerste lijn. De aanvraag voor deze koppeling is in volle voorbereiding met de overheid.

Els Bellens
door Els Bellens

Apple produceert wekelijks een miljoen gezichtsmaskers

Het Amerikaanse techbedrijf Apple heeft maskers voor ziekenhuispersoneel ontworpen die het hele gezicht bedekken. Vanaf volgend weekend kan het bedrijf er wekelijks een miljoen produceren, meldt Apple-baas Tim Cook op Twitter.

Volgens Cook zijn de maskers van transparant plastic gemaakt en ontwikkeld door het bedrijf zelf. Ze zijn in eerste instantie bedoeld voor de Verenigde Staten. Ze worden daar en in China geproduceerd. De fabrikant van computers en telefoons voegt zich hiermee bij de bedrijven die hun productielijnen hebben aangepast om het tekort aan gezichtsmaskers op te vangen. Ook het Italiaanse modemerk Prada en autoproducent Lamborghini maken inmiddels mondkapjes. De Amerikaanse autofabrikant General Motors produceert in opdracht van president Donald Trump beademingsapparatuur. (ANP)

Els Bellens
door Els Bellens

Audioplatform SoundCloud maakt miljoenen vrij voor artiesten

SoundCloud heeft een steunprogramma gelanceerd om artiesten bij te staan in de coronacrisis. Het audioplatform heeft zo'n 5 miljoen euro in een fonds gestopt waarmee gebruikers de gelegenheid krijgen meer geld te verdienen met hun materiaal.

Via een speciale knop kunnen fans artiesten direct steunen door middel van andere door muzikanten veel gebruikte platforms als Bandcamp en Kickstarter. Ook komt SoundCloud met een nieuwe marketingtool. Met Repost wordt het voor artiesten makkelijker geld te verdienen met hun muziek. Daarnaast komt er ook nog een speciale Repost Select voor een door SoundCloud uitverkoren groep artiesten. Die worden geholpen met marketing en andere zaken om hun tracks aan de man te brengen. In deze dienst steekt het bedrijf ook nog eens een slordige 10 miljoen euro.

SoundCloud heeft naar eigen zeggen maandelijks 175 miljoen unieke luisteraars. De dienst telt 76 miljoen geregistreerde gebruikers. Dat zijn artiesten, bandjes, dj's, platenlabels en producers die materiaal uploaden. (ANP)

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Google brengt nationale bewegingen in kaart

Google heeft een tool uitgebracht die per land of regio aangeeft hoe fel de mobiliteit is gezakt.

Het Community Mobility Report aggregeert data uit 131 landen, waaronder België en deelt die met wie het wil.

Zo is voor ons land te zien dat de mobiliteit rond retail en ontspanning momenteel met 84 procent is gedaald. Ook bezoeken aan warenhuizen en apothekers zijn met 53 procent gedaald net zoals het bezoek aan parken (-66 procent).

Voor hubs van openbaar vervoer (treinstations, metrohaltes) daalt het verkeer met 76 procent. Voor werkplekken is er een daling van 52 procent. Daar tegenover staat dat we 17 procent meer bewegen in en rond onze woning.

De data is afkomstig van gebruikers die hun locatiegeschiedenis aan hebben staan, maar is volgens google geanonimiseerd. Het gaat ook telkens om data van enkele dagen geleden, op dit moment van 31 maart.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Google komt met blijf-in-kot doodle

Ook de nieuwste doodle van Google windt er geen doekjes rond. 'Blijf in uw kot', luidt de boodschap van de internetreus. 'En lees een boek, maak muziek, doe een work-out of bel met vrienden en familie.'

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Gratis gebruik Teams en Hangouts binnen Bingel

In Bingel, het populaire digitale leerplatform voor het lager onderwijs, komt er eind april een nieuwe knop die gratis en rechtstreeks Microsoft Teams of Google Hangouts opstart, volgens de keuze van de school. De nieuwe functie is het resultaat van een akkoord tussen leermiddelenmaker VAN IN, Microsoft en Google.

Leerkrachten zullen met de nieuwe knop live in contact kunnen treden met de klas. Via Teams for Education of Hangouts Meet zal hij of zij vervolgens eender welke leerinhoud kunnen aanbieden, het scherm delen of in interactie gaan. Omgekeerd zien leerlingen een knop 'Naar de les' waarmee zij zich met één klik kunnen verbinden. Naast lesgeven kan de leerkracht ook een digitaal kringgesprek voeren met de kinderen, vergelijkbaar met de zithoek op school.

Volgens VAN IN kan meer dan de helft van de basisscholen onmiddellijk aan de slag met deze oplossing, omdat ze al beschikken over Google for Education of O365 for Education. De overige basisscholen kunnen desgewenst op één dag een omgeving opzetten.

VAN IN meldt verder nog dat de opleiding 'Thuisleren met Bingel', die door de educatieve uitgever wordt aangeboden, massaal wordt gevolgd. Deze week schreven ongeveer 4.400 leerkrachten zich in voor een webinar.

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Microsoft: dit jaar enkel nog digitale events

Microsoft gaat al haar events voor de rest van dit jaar enkel online laten doorgaan. Mogelijk wordt dat uitgebreid naar de eerste helft van volgend jaar.

"Door de uitdagingen door covid-19 passen we onze events en strategie aan. Gedurende de rest van 2020 omarmen we de mogelijkheid om met nieuwe platformen te experimenteren om onze partners, klanten en ontwikkelaars digital-first ervaringen van de beste kwaliteit te voorzien." Aldus het bedrijf tegenover ZDNet.

Bronnen van ZDNet zeggen zelfs dat de maatregel zal worden verlengd tot de eerste helft van 2021, maar Microsoft zelf zegt dat het de situatie na dit jaar blijft evalueren.

Microsoft heeft onder meer Ignite 2020 in september gepland, en partnerconferentie Inspire 2020 in juli. Eerder werd Build 2020 in mei al geannuleerd.

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

DigitalForYouth.be verzamelde al 8.500 laptops voor kwetsbare jongeren

De oproep om laptops te verzamelen voor kwetsbare jongeren die het nodig hebben voor hun schoolwerk heeft een grootschalig project op gang getrokken in ons land. Intussen zijn er al 8500 laptops onderweg naar DigitalForYouth.be en kwamen er donaties voor een totaal van 650.000 euro op de rekening van de Koning Boudewijn Stichting.

De laptops zijn geschonken door grote en kleine bedrijven, organisaties en verenigingen allerhande. Ze worden nu gewist, proper gemaakt en klaargezet voor hergebruik. In samenspraak met de verschillende onderwijskoepels worden de laptops verdeeld over de scholen, en ook daar geleverd. Zo komen de laptops terecht bij die jongeren die ze het meest nodig hebben. De eerste leveringen starten volgende week.

DigitalForYouth.be is meer dan tevreden met deze tussenstand, en dankt alle donoren. Maar de finish is nog niet bereikt. Er is nog nood aan 5.000 à 6.000 extra laptops. Daarom nogmaals een warme oproep voor extra donaties van laptops en financiële schenkingen. Alle info op www.digitalforyouth.be. De actie krijgt de steun van Dewi?Van De?Vyver?(ICT?Woman?of?the?Year?2020)?als meter en Filip Michiels?(CIO of the Year 2019) als peter.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Ricoh schenkt honderd tablets aan patiënten

Ricoh Belgium schenkt honderd tablets aan ziekenhuizen om zoveel mogelijk gehospitaliseerde patiënten in staat te stellen om met hun familie in contact te blijven. Het AZ Jan Portaels in Vilvoorde was het eerste ziekenhuis dat tien toestellen kreeg. Andere ziekenhuizen volgen in de komende dagen.

'We hebben voortdurend een kleine voorraad tablets in stock. Die maken we nu schoon, we ontsmetten ze en we installeren er een communicatietoepassing op zoals Skype, waarmee deze patiënten hun familieleden kunnen blijven horen en vooral kunnen zien', aldus Eric Gryson, CEO van Ricoh Belgium & Luxemburg.

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Ook virtuele Dell-conferentie verplaatst naar oktober

Dell heeft besloten de Dell Technologies World (DTW) van dit jaar om te zetten in een virtueel evenement.

Hoewel Dell had gehoopt dat de virtuele conferentie in mei zou plaatsvinden, is deze nu verplaatst naar oktober 2020 en zal deze Dell Technologies World Experience (DTWE) heten.

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Australische deelstaat verplicht beveiligingsapparatuur voor quarantaine-overtreders

Western Australia heeft in een reeks maatregelen om covid-19 te bestrijden ook de mogelijkheid gezet om burgers verplicht bewakingstechnologie te laten plaatsen om hen te monitoren.

De maatregel geldt voor alle duidelijkheid niet voor alle burgers. Het gaat specifiek om mensen die verplicht moeten geïsoleerd worden, maar zich daar niet aan houden, aldus The Register.

Op dat moment heeft de State Emergency Coordinator de macht om bewakingshardware in te zetten, hetzij via een toestel in de woning, of via iets wat de geviseerde persoon moet dragen of een andere manier van elektronische monitoring. De maatregel werd goedgekeurd in een breder pakket van maatregelen om de coronacrisis aan te pakken.

Wie zo'n toestel krijgt opgelegd en het beschadigt, verwijdert of manipuleert, kan een jaar gevangenisstraf krijgen, of een boete van twaalfduizend australische dollar (6.640 euro).

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

IT-noodplatform, 3D-geprint materiaal en tablets in Brussels Brugmann-ziekenhuis

Overal horen we verhalen van hoe digitaliseringsprojecten plotseling in een stroomversnelling geraken omdat er ineens een dringende nood aan ontstaan is. Zeker in de ziekenhuizen en gezondheidssector speelt dat. Zo heeft het Brusselse universitaire ziekenhuis CHU/UVC Brugmann in Brussel in allerijl werk gemaakt van een nieuw operationeel informaticaplatform om met de coronacrisis om te kunnen gaan en het ziekenhuispersoneel te ondersteunen. Op drie dagen tijd timmerden gezamenlijke teams van dFakto en Penbox het platform in elkaar. Het doel: de mortaliteit zoveel mogelijk helpen beperken door in real-time het beschikbare personeel op basis van hun expertise toe te wijzen aan de noden van de verschillende afdelingen in het ziekenhuis.

"De oplossing in het UVC Brugmann stelt hen in staat om in real-time de situatie van het ziekenhuis en de verschillende diensten te visualiseren. Door gebruik van agile oplossingen worden de informatie en aanvragen gecentraliseerd in de crisiscel van het ziekenhuis", aldus Thibaut De Vylder, CEO van dFakto in een korte reactie.

Daarnaast stelt het UVC Brugmann sinds vorige week ook tablets ter beschikking van de patiënten in elke afdeling, zodat ze toch kunnen communiceren met hun naasten. Dirk Thielens, Algemeen Directeur van het UVC Brugmann: "Het welzijn van onze patiënten is onze prioriteit. Hoewel elke kamer over een telefoon beschikt, is het aangenamer om de persoon via het scherm te zien, nog meer wanneer fysiek contact onmogelijk is. Door iedere dag contact te houden en nieuws te geven, kan er wat stoom worden afgelaten wat goed is voor een betere gemoedstoestand."

Vorige week werd in hetzelfde ziekenhuis ook al productie van beschermende vizieren opgestart met twee 3D printers. Ondertussen zijn er al meer dan 100 exemplaren geproduceerd die in de eerste plaats worden uitgedeeld aan de Covid-eenheden, de spoeddienst, de intensieve zorgen, de materniteit en het operatiekwartier.

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Spotify merkt veranderend luistergedrag sinds coronacrisis

Sinds een groot deel van de wereldbevolking aan huis is gekluisterd, ziet Spotify opmerkelijke veranderingen in ons collectief luistergedrag. De streamingdienst baseert zich op onderzoek onder zijn klanten wereldwijd.

Het aantal kook- en huiselijke playlists is flink gestegen, podcasts over wellness en meditatie worden meer beluisterd en ook het maken van gemeenschappelijke playlists neemt een vlucht. Spotify-luisteraars delen nu ook meer muzieklijstjes op social media dan normaal. Het wijst er volgens Spotify op dat mensen nu vooral bezig zijn met hun dagelijkse leven binnenshuis en via de share-functies toch contact leggen met vrienden en volgers. Er wordt nu trouwens (niet onverwacht) ook vooral muziek geluisterd via vaste apparaten.

Tracks die mensen aan hun playlists toevoegen zijn nu vaker rustiger van aard: meer akoestisch, minder dansbaar, dynamisch en minder up-tempo dan tot voor kort. De muziek is bovendien vaker instrumentaal in plaats van met zang of rap. Ongetwijfeld omdat er in veel gevallen nog gewerkt moet worden ook. # (ANP)

Els Bellens
door Els Bellens

Supernova en and& verhuizen naar volgend jaar

Twee grote Belgische conferenties rond wetenschap en technologie schrappen hun editie dit jaar. Zowel Supernova in Antwerpen als and& in Leuven schuiven meteen een jaar op. And& zou in april in Leuven doorgaan met onder meer Uri Levine, Jimmy Wales, Nell Watson en Chris Messina als gast. De conferentie staat nu gepland voor volgend jaar, van 21 tot 24 april 2021.Zelfde verhaal bij Supernova dat de nieuwste technologie en innovaties wil laten tentoonstellen, vieren en laten beleven. Door de onvoorspelbare omstandigheden rond covid-19 gaat het technologie- en innovatiefestival dit jaar niet meer door maar zal de editie in de herfst van 2021 plaats vinden.

Els Bellens
door Els Bellens

Pokemon Go wil dat je binnen speelt

Niantic heeft zijn games, waaronder Pokemon Go en Harry Potter: Wizards Unite, aangepast om binnenshuis spelen aan te moedigen.

Pokemon Go was het augmented-realityspel waar we met zijn allen drie jaar geleden voor uit ons kot kwamen, maar de tijden zijn veranderd. Niantic, uitgever van het spel en van het (bijna) even populaire Harry Potter: Wizards Unite, gaat zijn games nu aanpassen zodat je ze zowel binnen als buiten kunt spelen.

"We veranderen onze product roadmap zodat we meer manieren kunnen voorzien om de komende dagen en weken binnen en rond je huis te spelen", aldus Niantic CEO John Hanke in een persbericht.

Bij de plannen is bijvoorbeeld een indoor stappenteller die taken als schoonmaken of wandelen op een loopband meetelt voor je mijlpalen in het spel. Ook de sociale functies van de games zouden worden uitgebreid, zodat je met je gymgenoten in contact kan blijven, zonder samen te komen rond dat ene standbeeld op het dorpsplein.

Niantic had twee weken terug, bij het begin van de lockdowns, zijn games al licht aangepast met grotere zones en goedkopere items om de monstertjes naar jouw sofa te lokken. Nu lijkt het erop dat het bedrijf meer ingrijpende functies gaat toevoegen.

Eva Schram
door Eva Schram

Airbnb trekt 226 miljoen euro uit om verhuurders te helpen

Woningverhuurbedrijf Airbnb trekt 250 miljoen dollar (226 miljoen euro) uit om verhuurders die minder inkomsten hebben vanwege de coronacrisis te helpen. Dat heeft de topman van het bedrijf maandag (lokale tijd) bekendgemaakt.

Het bedrijf werd flink bekritiseerd door huurders en verhuurders over de vergoedingen voor annuleringen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het bedrijf weigerde tot 11 maart geld terug te geven als om deze reden een boeking werd afgezegd. Veel verhuurders wilden dat Airbnb meer zou vergoeden.

Nu gaat het 25 procent van de normaal te verwachten inkomsten compenseren. Verhuurders in de Verenigde Staten kunnen zich ook aanmelden voor overheidssteun. (Belga)

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Amerikaanse chipmakers willen openblijven

De lobby van Amerikaanse chipfabrikanten, waar Intel, AMD, IBM, Broadcom en Qualcomm lid van zijn, roept de VS op om hen als essentiële sector te aanzien. Dat moet er voor zorgen dat de bedrijven open mogen blijven tijdens de strengere maatregelen.

Lees hier het volledige artikel.

Els Bellens
door Els Bellens

Zeven miljoen oefeningen per dag op digitaal leerplatform Bingel

Tijdens de tweede week zonder les op school hebben nog meer lagereschoolkinderen de weg gevonden naar het digitale leerplatform Bingel. "Het gebruik bleef stijgen en bereikte vorige week een nieuwe piek van veertien maal het gewone activiteitenniveau", aldus de initiatiefnemer, de educatieve uitgeverij Van In.

Zo werden er meer dan zeven miljoen digitale oefeningen gemaakt per dag (zeven keer zoveel als normaal) en er werden tijdens de twee lesvrije weken 808.000 boekjes gelezen in de digitale boekenkast. In gewone tijden zijn er dat zowat 25.000 per week, klinkt het. In samenwerking met De Standaard Uitgeverij verschijnt er nu elke dag een nieuwe strip in de Bingel-bibliotheek, onder meer Suske en Wiske, De Kiekeboes, Jommeke, F.C. De Kampioenen, De Buurtpolitie, of Guus Flater. (Belga)

Els Bellens
door Els Bellens

Twitter schrapt video's van Braziliaanse president

Twitter heeft twee video's uit de officiële account van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro verwijderd omdat daarin de regels van het sociale netwerk worden overtreden. Het staatshoofd uit in de filmpjes zijn twijfels over nut en noodzaak van quarantainemaatregelen in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus.

In de filmpjes was te zien hoe het staatshoofd mensen op straat ontmoet in de stad Brasilia. Daarmee handelt hij in strijd met de instructies van zijn eigen regering om vooral thuis te blijven.

Een video met daarin een gesprek tussen hem en een straatverkoper is geschrapt. "Wat ik met mensen heb kunnen bespreken is dat ze willen werken. Ze moeten voorzichtig zijn en 65-plussers blijven thuis", zei Bolsonaro in de verwijderde video.

Twitter legt in een verklaring uit waarom het besluit tot verwijdering is genomen. "Twitter heeft onlangs wereldwijd aangekondigd dat het zijn regels zal aanscherpen om rekening te houden met inhoud die mogelijk in strijd is met de volksgezondheidsrichtlijnen van officiële bronnen en die het risico op overdracht van Covid-19 zou kunnen vergroten."

Bolsonaro blijft het coronavirus, dat hij beschreef als "kleine griep", bagatelliseren. Hij heeft harde kritiek geuit op de beperkende maatregelen die in verschillende staten door lokale autoriteiten zijn genomen, met name door gouverneurs van de staten Sao Paulo en Rio de Janeiro, die het zwaarst door de epidemie zijn getroffen. In Brazilië zijn 4.256 mensen besmet en 136 van hen zijn overleden aan de gevolgen van de longziekte.(Belga)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Recordaantal pitches bij Start it @KBC ondanks crisis

Start it @KBC meldt dat het zijn community heeft uitgebreid met 65 nieuwe start-ups. Tijdens de 19de pitch-wave van de accelerator probeerden 180 starters de jury (langs digitale weg) warm te maken voor hun ondernemingsidee - volgens Start it @KBC een absoluut record.

'Het coronavirus en de ongeziene economische crisis die het veroorzaakt, houden uiteraard ook de founders in de ban. Maar toch zetten ze het idee om een eigen onderneming uit de grond te stampen door', aldus Lode Uytterschaut, oprichter en CEO van Start it @KBC. Hij merkt dat de verbetenheid om met een start-up een verschil te maken in de samenleving zelfs nog groter is dan bij andere pitchrondes: 'Het is hoopgevend om te zien dat corona de ondernemingszin eerder aanwakkert dan afremt'.

Door het coronavirus verliep de tweedaagse pitch-wave ditmaal volledig digitaal. De founders probeerden de jury vanachter hun computer te overtuigen, ook de beraadslaging van de jury nadien gebeurde online. 'Het was nooit een optie voor ons om de pitch-dagen uit te stellen', benadrukt Uytterschaut. 'Ons motto is Business as Unusual, en dat geldt vandaag meer dan ooit. We gaan iedereen met ondernemingszin hard nodig hebben.'

Van de geselecteerde start-ups zijn er elf actief in de data-industrie, die daarmee de populairste sector is. De gezondheidsindustrie volgt op de voet, met negen start-ups. Verder heeft 29 procent van de start-ups in de nieuwste lichting minstens één vrouwelijke founder.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Mobile Vikings verlengt gratis onbeperkte belminuten tot 30 april

Mobile Vikings heeft besloten om kosteloos de onbeperkte belminuten te verlengen. De operator stelde de voorbije weken een verdubbeling vast van het aantal oproepen. Alle gebruikers (herlaadkaarten en abonnementen) krijgen daarom een gratis onbeperkte bundel belminuten naar vaste en mobiele nationale nummers. De extra bundel is geldig tot 30 april middernacht.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Virtuele juridische corona-assistent helpt Belgische ondernemers om zich te informeren

Advocatenkantoor Crowell & Moring heeft in samenwerking met Lawren.io een virtuele covid-19-assistent ontwikkeld. De juridische tool is bedoeld voor Belgische ondernemers die door de evolutie van de maatregelen door de bomen soms het bos niet meer zien.

De applicatie, die gratis kan worden gebruikt, geeft onder meer antwoord op vragen inzake de sluiting van ondernemingen, tijdelijke werkloosheid, steunmaatregelen, telewerk en de schorsing of beëindiging van contracten.

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Tachtig procent van de Belgen blijft in eigen gemeente

De overgrote meerderheid van de Belgen blijft momenteel binnen hun gemeente. Dat vertelt minister Philippe De Backer op Radio 1 op basis van geanonimiseerde telecomdata.

Lees hier meer.

Els Bellens
door Els Bellens

Facebook promoot Messenger om mensen (virtueel) bij elkaar te brengen

Facebook is gestart met een Coronavirus Community Hub op Messenger. Bedoeling van de site is om tips en juiste informatie te geven rond het virus, en om Messenger te promoten als tool voor het in contact blijven met vrienden en familie. Een gelijkaardig initiatief werd enkele weken al gelanceerd voor WhatsApp.

Messenger heeft een miljard gebruikers wereldwijd, zegt Facebook, en wordt nu meer dan ooit gebruikt door mensen die hun vrienden berichten willen sturen of videobellen. "Globaal zijn er 70% meer mensen die deelnemen aan groepsgesprekken met video, en de tijd die aan die videogesprekken wordt besteed is verdubbeld", zegt Stan Chudnovsky, vp van Messenger in een persmededeling.

In een poging om kwaadaardige geruchten rond covid-19 tegen te gaan is Facebook onder meer begonnen met het tonen van betrouwbare informatie bovenaan de informatiefeed. Het gaat in zijn hub ook activiteiten promoten zoals groepsgesprekken voor lokale gemeenschappen, en virtuele speelmomentjes die kinderen met hun vriendjes kunnen inplannen.

Els Bellens
door Els Bellens

Online screening moet spoeddiensten ontlasten

Met een online vragenlijst, teleconsultaties en medische zelftestkiosken kunnen patiënten zelf al een deel informatie doorgeven om een eerste schifting te doen.

Het systeem werd gemaakt door de Antwerpse scale-up BeWell Innovations, een medtechbedrijf. Bedoeling is om patiënten de informeren en de zorgverleners toe te laten de dringendste gevallen eerst te behandelen.

Het bestaat uit een smartphone-app genaamd Well@Home (gratis voor iOS en Android) en een website met een eenvoudige medische vragenlijst (www.covidathome.be), beschikbaar in drie talen. Mensen die symptomen vertonen kunnen de vragenlijst invullen, die ontwikkeld werd in samenwerking met UZ Gent. Op basis van symptomen en parameters als bloeddruk en kortademigheid krijgt de patiënt melding dat hij of zij laag, verhoogd of hoog risico heeft om het virus te dragen. Bij verhoogd risico krijgt de patiënt de raad zijn of haar huisarts te bellen, die meteen ook de resultaten van de vragenlijst kan zien. Bij hoog risico wordt de patiënt gevraagd contact op te nemen met de huisarts of het ziekenhuis.

Voor ziekenhuizen zelf, waaronder het UZ Gent, voorziet BeWell een zelftestkiosk waarin patiënten ook weer een deel van de nodige informatie kunnen invoeren.

Een triagesysteem via vragenlijsten en en teleconsultaties moet de druk op verplegend personeel wat verminderen, zegt Alain Mampyua, CEO van BeWell Innovations in een persmededeling: "Een belangrijk bijkomend voordeel is dat heel wat mensen zo het huis niet uit moeten, wat de kans op verdere verspreiding van het virus verkleint."

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Kaspersky geeft zorginstellingen gratis licenties

Securitybedrijf Kaspersky stelt zijn belangrijkste endpoint-beveiligingsproducten gedurende zes maanden gratis ter beschikking aan medische organisaties. Zo hoopt het bedrijf hen te kunnen helpen tegen cyberdreigingen tijdens deze pandemie. Met name in het buitenland hebben al verschillende ziekenhuizen en andere medische organisaties te kampen gehad met inbraakpogingen van hackers.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

App helpt artsen met juiste dosering medicatie

Onderzoekers van de Universiteit Leiden in Nederland hebben een app ontwikkeld waarmee artsen makkelijker de juiste dosering van mogelijke medicijnen voor corona-patiënten kunnen bepalen.

Omdat het ontwikkelen van een nieuw geneesmiddel lang duurt, gebruiken artsen vaak bestaande medicijnen. Maar op dit moment is van veel van die middelen niet duidelijk welke dosering effectief en veilig is bij gebruik tegen covid-19.

De onderzoekers werken intussen ook aan een gebruiksvriendelijke webapplicatie die het mogelijk maakt om ook zonder specialistische kennis inzicht te krijgen in mogelijke doseringen voor nieuwe geneesmiddelen tegen covid-19. (ANP)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Microsoft stelt Minecraft-lesmateriaal gratis beschikbaar

Microsoft maakt tijdens de coronacrisis een tiental educatieve werelden voor het blokkenspel Minecraft gratis toegankelijk. Het lesmateriaal is afkomstig uit de Education Edition van de populaire game en is te vinden in het nieuwe onderdeel Onderwijs in de Minecraft Marketplace.

'Je kan deze educatieve werelden op je eentje spelen, of samen met je ouders of vrienden', klinkt het in een blogpost. 'Ga vanuit de luie zetel op verkenning in het International Space Station (ISS) of duik virtueel in het menselijk oog.' Andere thema's die middels bouwplannen, puzzels en andere uitdagingen aan bod komen, zijn hernieuwbare energie, onderwaterbiologie en de Griekse geschiedenis.

De educatieve content voor Microsoft blijft in elk geval gratis beschikbaar tot en met 30 juni.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

'Apple staat voor heropening winkels'

Techreus Apple lijkt vanaf april zijn winkels buiten China weer te gaan openen. Dat valt op te maken uit een memo van de leiding van het bedrijf waar persbureau Bloomberg de hand op heeft weten te leggen. In sommige regio's zouden de winkels begin april alweer geopend kunnen worden. Nadere info zou volgen op het moment dat data bekend zijn. (ANP)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Coronavirus drukt advertentie-inkomsten Facebook

Facebook kampt met lagere inkomsten uit advertenties nu de coronacrisis bedrijven voorzichtiger maakt met het doen van uitgaven. Volgens de Amerikaanse techreus geldt de daling van de reclame-inkomsten vooral voor gebieden die hard door de crisis worden geraakt.

'Ons bedrijf wordt, zoals veel bedrijven wereldwijd, negatief beïnvloed', zo meldt Facebook in een blogpost over de coronaproblemen. Volgens Facebook nam het gebruik van veel van zijn diensten, waaronder messaging en spraakoproepen via Messenger en WhatsApp, de voorbije periode stevig toe. In de hardst getroffen regio's zag Facebook stijgingen tot wel vijftig procent.

Die applicaties zijn echter niet de diensten waarmee Facebook het meeste van zijn geld verdient. De piek in gebruik zorgt bijgevolg niet voor een omzetstijging. In landen waar overheden het zwaarst ingrijpen om het virus te beteugelen, is volgens Facebook sprake van de grootste terugval in inkomsten. (ANP)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Ook Proximus helpt leerlingen zonder internettoegang online

In navolging van Telenet biedt nu ook Proximus scholen tijdelijke toegangscodes aan voor kinderen die thuis niet over internet beschikken. Leerlingen kunnen daarmee tijdens de coronacrisis kosteloos gebruikmaken van het Proximus Public WiFi-netwerk, zo meldt KlasCement.

Geïnteresseerde onderwijsinstellingen kunnen de toegangscodes aanvragen via het mailadres csr@proximus.com. Vermeld daarbij de naam van de school, de gegevens van een contactpersoon en het aantal gewenste codes.

Lees ook ons eerdere artikel, over het Telenet-initiatief:

Telenet opent Wi-Free-hotspots voor jongeren zonder internettoegang

Telecomoperator Telenet gaat aan scholen en sociale organisaties als OCMW's, op aanvraag vouchers uitdelen waarmee kanszoekende jongeren die thuis geen internetverbinding hebben, kunnen connecteren op het Telenet Wi-Free-signaal.

Schoolgaande kinderen en jongeren zonder internetconnectie hebben het logischerwijs moeilijker om dezer dagen van thuis uit te studeren en verbonden te blijven met de school en leerkrachten. Het publieke Wi-Free-signaal gewoon openzetten bleek echter geen optie voor Telenet, omdat er een identificatieplicht is. De operator moet om juridische redenen dus weten wie er actief is op zijn netwerk.

Via speciale toegangscodes denkt het bedrijf toch te kunnen beantwoorden aan de vragen van bepaalde scholen. Met de gratis codes, bedoeld voor kanszoekende leerlingen die thuis geen internet hebben, kunnen gebruikers zich aanmelden bij de ruim 1,5 miljoen Wi-Free-hotspots in Vlaanderen en Brussel. Het gratis internetsignaal blijft in elk geval beschikbaar tot eind juni.

Lees ook: Gezocht, laptops voor leerlingen zonder thuiscomputer

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Stad Antwerpen vraagt start-ups om innovatieve oplossingen te bedenken

De stad Antwerpen roept start-ups uit de regio op om snel innovatieve oplossingen te bedenken in de strijd tegen het coronavirus. De stad maakt hiervoor 250.000 euro vrij.

'Concreet willen start-ups mobiliseren die innovatieve digitale oplossingen kunnen ontwikkelen voor domeinen als welzijn, gezondheidszorg, kinderopvang, armoedebestrijding, thuiswerken, communicatie en participatie', aldus Claude Marinower, schepen voor economie, innovatie en digitalisering. Bij voorkeur gaat het om projecten die snel uitvoerbaar zijn en die op korte termijn impact kunnen hebben.

'Met dit initiatief maken we de stad slimmer en weerbaarder, en geven we onze start-upcommunity een duwtje in de rug', stelt Marinower. 'We geloven sterk dat deze bedrijven mee het verschil kunnen maken in de aanpak van deze maatschappelijke uitdaging.'

Kandidaturen kunnen ingediend worden tot donderdag 2 april om 10u00. Meer informatie is te vinden op deze webpagina.

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Intel en AMD verwachten geen leveringsproblemen

Zowel Intel als AMD laten weten dat ze momenteel zo goed als geen leveringsproblemen verwachten door de uitbraak van Covid-19.

Eerder deze week verklaarde Lisa Su, CEO van AMD dat het bedrijf alles heeft gedaan om een impact te beperken en momenteel geen onderbroken leveringen heeft.

Bob Swan, CEO van Intel, volgde al snel met een gelijkaardige brief waarin hij zegt dat de fabrieken van Intel bijna aan volledige capaciteit werken waarbij negentig procent van de leveringen op tijd gebeuren.

'Dit blijft een situatie in ontwikkeling, maar wereldwijd blijven fabrieken van Intel op een relatief normale basis werken', klinkt het in de brief. Swan zegt dat zijn bedrijf samenwerkt met overheden in verschillende landen om er voor te zorgen dat personeel veilig kan werken en dat de productie kan doorgaan.

Dat Intel zonder problemen kan leveren verdient wel enige nuance. De chipgigant kampte vorig jaar met stevige productieproblemen. Begin dit jaar, nog voor Covid-19 een wereldwijde uitbraak werd, raakte zelfs bekend dat Intel het hele jaar nog een tekort aan Xeon Processors verwacht.

Gert Segers
door Gert Segers

Ook in België dit weekend hackathon die crisis 'hak moet zetten'

De Belgische tech- en startupwereld organiseert volgend weekend een 'Hack the crisis'-hackathon om de crisis te lijf te gaan, geïnspireerd door gelijkaardige initiatieven wereldwijd. Bedoeling is om de coronacrisis een hak te zetten. Dat melden de initiatiefnemers dinsdagochtend in een persbericht. 'Verschillende teams zullen op afstand samenwerken rond brede economische en maatschappelijke problemen die allemaal aan de coronacrisis gelinkt zijn', klinkt het.

Ontwikkelaars, bedrijven, techspelers, onderzoeksinstellingen en andere creatievelingen worden uitgenodigd om de koppen virtueel bij elkaar te steken en zo tot innovatieve oplossingen te komen.

Onder meer in Duitsland, Finland en Estland werden al gelijkaardige hackathons georganiseerd, en ook in België ontstond interesse om zo'n hackathon op te zetten. Het evenement start pas echt vrijdag om 17 uur, maar iedereen kan nu al een uitdaging of concreet probleem op hackthecrisis.be posten. 'Iedereen die momenteel in quarantaine leeft, krijgt immers te maken met grote en kleinere uitdagingen', weten de initiatiefnemers. Ze sommen onder meer het onderwijs, mentale gezondheid en voedselverdeling op. Uit alle opdrachten wordt een selectie gemaakt, en mentoren zullen de geregistreerde deelnemers vervolgens de dag voor de hackathon aan complementaire teams toewijzen. 'De uitdagingen zijn ongelooflijk divers', zegt Lieven Janssen, een van de organisatoren. 'Hierdoor kan vrijwel iedereen zijn skills en ervaring inzetten.'

Na een eerste oproep hebben al tientallen Belgische bedrijven, organisaties en industrieleiders zich aangemeld die zich willen inzetten om actief kennis en middelen ter beschikking te stellen. Het project wordt ondersteund door de Vlaamse overheid, via 'Vlaanderen Helemaal Digitaal'. De resultaten worden zondag om 18 uur voorgesteld tijdens een open online sessie. Iedereen kan de livestream mee volgen. De organisatoren hopen dat het weekend het startschot vormt voor een duurzaam samenwerkingsplatform.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Huawei doneert mondkapjes aan Nederland en België

Huawei heeft 800.000 mondkapjes aan Nederland geschonken en een nog onbekend aantal kapjes aan België. Wat Nederland betreft: de eerste lading van 200.000 stuks is inmiddels gearriveerd en overhandigd aan minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De mondkapjes worden zo snel mogelijk verdeeld over het land. Een deel van de lading is bestemd voor het Erasmus MC in Rotterdam, terwijl het grootste deel van de lading naar verpleeghuizen en de thuiszorg gaat.

Mondkapjes voor België

Ook in België is Huawei gestart met de levering van mondkapjes aan een aantal ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, maar de Chinese techreus wil daar verder niet te veel ruchtbaarheid aan geven. 'Het is niet onze bedoeling om hiermee in de publiciteit te komen, maar gewoon om hulp te bieden waar nodig', aldus een woordvoerder. Hoe Huawei aan zo'n grote voorraad mondkapjes komt? 'Die waren al in ons bezit, bedoeld voor het personeel in onze fabrieken. Op andere plaatsen in de wereld zijn ze momenteel echter veel harder nodig, dus hebben we besloten om de mondkapjes te doneren'.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Google begint met coronawebsite in de VS

Google is in de VS een website begonnen die informatie en richtlijnen geeft over het coronavirus. De site zal volgens de internetgigant in de komende dagen ook in andere talen en andere landen worden uitgerold. Het was de bedoeling om de website vorige week al te starten, maar de Amerikaanse regering en lokale overheden begonnen toen veel strengere maatregelen tegen de verspreiding van het virus te treffen. (ANP)

Video van Bill Gates uit 2015 waarin hij waarschuwt voor grote pandemie gaat opnieuw viraal

Bill Gates waarschuwt de wereld al sinds 2010 - de tijd van de Mexicaanse griep - dat we niet voorbereid zijn op een volgende pandemie. In 2015 wijdde hij er al een TED Talk aan, een video die heel accuraat voorspelt wat er nu gaande is.

In de TED Talk zegt Bill Gates dat de volgende grote bedreiging - na de uitbraak van Ebola - voor de mensheid een besmettelijk virus zou zijn waar de wereld niet op voorbereid is en wat de wereldeconomie tot stilstand zou brengen.

Bill Gates weet waar hij over praat. Hij spant zich samen met zijn vrouw Melissa al sinds 1994 in voor het verbeteren van de gezondheidszorg in de wereld. Hij hamert er al jaren op dat de wereld totaal niet voorbereid is op het uitbreken van een pandemie. In 2015 spreekt hij er in de TED Talk 'The Next Outbreak? We're not Ready' zijn grote zorgen over uit.

In 2015 is de wereld nog in de ban van het Ebola virus, maar Bill Gates kijkt al vooruit naar de volgende pandemie. Met Ebola zijn we door het oog van de naald gekropen, vertelt hij. We hebben enorm veel geluk gehad dat het virus beperkt is gebleven tot rurale gebieden in West-Afrika. Dat kwam grotendeels doordat Ebola-patiënten zo ziek zijn dat ze de straat niet opgaan en dus veel minder makkelijk anderen besmetten. De grote dreiging is een virus dat zich snel door de lucht verspreid. Zo'n virus zou binnen een jaar tijd meer dan dertig miljoen doden kunnen veroorzaken, zegt Bill Gates in 2017 op De Munich Security Conference.

Gates riep in zijn TED Talk de wereld op epidemieën even serieus te nemen als militaire dreigingen: 'We hebben enorme bedragen geïnvesteerd in militaire afschrikmiddelen, maar we hebben heel weinig geïnvesteerd in een systeem om epidemieën te stoppen. We zijn niet klaar voor een volgende epidemie.'

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Google komt met corona-doodle (en dit is de uitleg)

Wie vandaag naar Google.be surft krijgt een doodle te zien rond de persoon van Ignaz Semmelweis. De Hongaar die leefde tussen 1818 en 1865 was arts in het Keizerrijk Oostenrijk en geldt als de vader van de antiseptische methode. Of in gewoon Nederlands: hij ontdekte als een van de eersten dat een antiseptum of desinfectans effectief kon zijn in de strijd tegen bacteriën, schimmels en virussen. In de kraamzaal eiste hij ook dat iedereen zijn handen zou wassen in bleekwater voordat er onderzoeken werden uitgevoerd. De sterfte bij zwangere vrouwen daalde hierdoor in het jaar 1847 van tien procent naar één à twee procent.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Telenet opent Wi-Free-hotspots voor jongeren zonder internettoegang

Telecomoperator Telenet gaat aan scholen en sociale organisaties als OCMW's, op aanvraag vouchers uitdelen waarmee kanszoekende jongeren die thuis geen internetverbinding hebben, kunnen connecteren op het Telenet Wi-Free-signaal.

Schoolgaande kinderen en jongeren zonder internetconnectie hebben het logischerwijs moeilijker om dezer dagen van thuis uit te studeren en verbonden te blijven met de school en leerkrachten. Het publieke Wi-Free-signaal gewoon openzetten bleek echter geen optie voor Telenet, omdat er een identificatieplicht is. De operator moet om juridische redenen dus weten wie er actief is op zijn netwerk.

Via speciale toegangscodes denkt het bedrijf toch te kunnen beantwoorden aan de vragen van bepaalde scholen. Met de gratis codes, bedoeld voor kanszoekende leerlingen die thuis geen internet hebben, kunnen gebruikers zich aanmelden bij de ruim 1,5 miljoen Wi-Free-hotspots in Vlaanderen en Brussel. Het gratis internetsignaal blijft in elk geval beschikbaar tot eind juni.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Coyote toont automobilisten info over verplaatsingsbeperkingen

Coyote Systems Benelux, bekend van de rijhulpsystemen, waarschuwt automobilisten via hun Coyote-toestel voor het verbod op onnodige verplaatsingen. Zodra leden van de community toestel of app opstarten, verschijnt een melding in beeld die is goedgekeurd door federaal minister voor Mobiliteit François Bellot.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Motorola maakt Hubble-abonnementen tijdelijk gratis

Gebruikers met een abonnement op de Hubble-dienst van Motorola hoeven de komende zes maanden niets te betalen. Via de dienst kunnen bezitters van een slimme Hubble-bewakingscamera of babyfoon op afstand hun woning of kind in de gaten houden. Maar omdat de gadgets én de Hubble-dienst ook gebruikt kunnen worden om digitaal contact met elkaar te houden, heeft Motorola besloten om de abonnementskosten alvast voor een half jaar te laten vallen. Daarna wordt de situatie rond de coronacrisis opnieuw bekeken.

De Hubble-producten van Motorola worden vooral in de VS verkocht. Bij ons zijn vooral de slimme camera's van fabrikanten als Nest, Netatmo, Logitech, Somfy en Canary populair. Voor sommige van die producten zijn ook (optionele) betaalde abonnementen beschikbaar, maar voorlopig is Motorola de enige speler die deze kosten tijdelijk afschaft.

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Phishing rond coronavirus richt zich nu op thuiswerkers

Nu bedrijven noodgedwongen massaal thuiswerk invoeren, passen cybercriminelen ook hun praktijken aan. Thuiswerkers passen bijvoorbeeld maar beter op voor nagemaakte OneDrive-inlogpagina's.

In phishingmails worden thuiswerkers aangespoord om de nieuwe bedrijfsprocedures rondom het virus te lezen. Hiervoor moeten zij inloggen op een nagemaakte OneDrive-pagina. Securityspecialist Mimecast zag al honderden van dit soort e-mails voorbijkomen. Het bedrijf waarschuwde begin vorige maand al voor 'corona-phishing': cybercriminelen die inspelen op de angst voor het coronavirus. De nieuwe campagne loopt wereldwijd en bewijst andermaal dat bad guys hun werkmethode en misleiding aanpassen in functie van de actualiteit. "Nu de pandemie zich verspreidt en thuiswerken in steeds meer landen verplicht is, worden de phishingmails daarop aangepast", zegt Nick Deen van Mimecast in een persbericht.

Het is de aanvallers in deze campagne te doen om de inloggegevens voor OneDrive. Zo kunnen ze zich toegang verschaffen tot individuele accounts en mogelijk gevoelige bedrijfsgegevens. Het doet denken aan de Office 365 phishing die ook in België duidelijk in opmars is. "Het coronavirus leent zich goed voor dit type aanvallen omdat we tegelijkertijd bang en nieuwsgierig zijn. Een thuiswerker hoeft maar even niet op te letten en er kan al sprake zijn van een serieus beveiligingsprobleem", waarschuwt Nick Deen.

Wie geen slachtoffer wil worden, hanteert maar beter de gekende vuistregels rond phishing zoals niet zomaar op links in e-mails klikken. Bij twijfel of de e-mail echt afkomstig is van het eigen bedrijf, kan u dat ook altijd even eerst intern navragen. Gewoon gezond verstand gebruiken dus, al is dat in deze moeilijke tijd niet altijd vanzelfsprekend. "Veel thuiswerkers moeten werk nu combineren met zorg voor de kinderen. Vermoeidheid, stress en afleiding liggen op de loer. Dit vergroot de kans op fouten", besluit Deen.

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Ook digitale Cloud Next-conferentie van Google uitgesteld

Cloud Next, de conferentie van Google die begin april doorging, gaat nu ook digitaal niet door.

De fysieke conferentie zelf werd enkele weken geleden al geschrapt en vervangen door een digitale editie. Intussen laat Google weten dat het evenement wordt uitgesteld naar een nog te bepalen tijdstip. 'We delen een nieuwe datum wanneer we een beter zicht hebben op de evoluerende situatie', klinkt het in een blogpost.

Op het moment dat de fysieke conferentie werd geschrapt, waren de maatregelen om de verspreiding van Covid-19 te beperken nog niet zo streng en leek een digitale conferentie haalbaar. Op dit moment wordt in verschillende landen, waaronder de VS, aangeraden om zo weinig mogelijk contact te hebben, wat ook een digitale organisatie minder praktisch maakt.

Ook SAS kondigde ondertussen aan dat de virtuele conferentie geschrapt wordt die de live conferentie in Washington moest vervangen.

Els Bellens
door Els Bellens

Techgiganten komen samen om desinformatie te bestrijden

Facebook, Reddit, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter en Youtube hebben een gezamenlijke mededeling uitgestuurd rond hun pogingen om desinformatie over Covid-19 te bestrijden.

De grote sociale media en hun moederbedrijven gaan harder optreden tegen fake news rond het virus. Ze doen dat nadat de Wereldgezondheidsorganisatie aangaf dat het niet alleen om een pandemie gaat maar ook een 'infodemie', waarbij foute informatie heel snel verspreid wordt en mogelijk mensen in gevaar brengt.

De maatregelen gaan onder meer om het afzonderen van subreddit-gemeenschappen die valse informatie verspreiden, en om het doorverwijzen naar erkende informatiebronnen bij artikels over het coronavirus.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Meeste elektronicaketens sluiten de winkels

De elektronicawinkels MediaMarkt, Krëfel, Fnac en Vanden Borre hebben dinsdag besloten om hun winkels tot nader order te sluiten. Online shoppen blijft bij de meeste zaken wel mogelijk. Eerder deze week lieten Proximus en Coolblue al weten dat ze hun fysieke verkooppunten tijdelijk sluiten.

Els Bellens
door Els Bellens

Proximus sluit winkels ook op weekdagen en beperkt interventies bij klanten

Proximus gaat zijn honderdtal eigen verkooppunten "tot nader order" dicht houden wegens de coronacrisis, ook op weekdagen. Dat meldt Belga. Ook de interventies bij klanten worden beperkt.

Met de beslissing gaat Proximus verder dan wat de regering oplegt. Volgens de donderdag aangekondigde maatregelen moet het bedrijf zijn verkooppunten in het weekend sluiten, want dan mogen enkel voedingswinkels en apothekers open zijn. Proximus zal ook zijn medewerkers enkel nog naar klanten sturen voor herstellingen en dringende activaties. Klanten die door die maatregel worden getroffen, zullen op de hoogte worden gebracht. De klantendienst blijft beschikbaar via de website, chat en de callcenters.

Stijn Fockedey
door Stijn Fockedey

Coolblue focust tijdelijk op e-commerce en sluit fysieke winkels

De Nederlandse webshop en grote verkoper van elektronica Coolblue richt zich volledig op onlinebestellingen en sluit zijn fysieke winkels tot 6 april. Het afgelopen weekend heeft Coolblue nog andere maatregelen genomen om de impact van het nieuwe coronavirus op te vangen. In het distributiecentrum in het Nederlandse Tilburg werken mensen verder van elkaar om direct contact te vermijden en de helpdeskmedewerkers werken thuis.

Zoals Bol.com merkt Coolblue een enorme stijging van producten om thuis te werken. 'We zien de afgelopen dagen in monitoren, webcams en vriezers een groei van honderden procenten', zegt het bedrijf in een mededeling. Alle energie gaat naar die noodzakelijk producten, daarom zijn bijvoorbeeld koffers, navigatiesystemen en barbecues zelfs tijdelijk niet verkrijgbaar.

Els Bellens
door Els Bellens

Pokémon Go aangepast zodat je niet meer buiten moet komen

Pokémon Go, het mobiele spelletje dat enkele jaren geleden mensen massaal uit hun kot lokte om in straten en parken virtuele monstertjes te vangen, neemt maatregelen om zelfisolatie makkelijker te maken voor zijn gebruikers.

De game wordt onder meer aangepast met grotere zones, zodat je van verder weg monstertjes kunt zien en vangen. Ook 'Incense' packs, waarmee je ervoor kan zorgen dat de monsters naar jou komen, worden goedkoper en zullen langer meegaan. Een en ander moet zorgen dat je minder vaak buiten moet komen. In veel landen, waaronder België, wordt afgeraden om nog zonder reden buiten de deur te komen.

De update zal zo snel mogelijk worden doorgevoerd, zegt Niantic tegen gamesite Polygon.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Apple sluit alle Apple-winkels buiten China en kiest voor online conferentie

Apple heeft wereldwijd al zijn Apple Stores gesloten, met uitzondering van de winkels in China. Daar is de helft van de Apple Stores namelijk juist weer opengegaan, omdat Apple de situatie rond het coronavirus er veilig genoeg acht. In België is er overigens maar één Apple Store, in Brussel. Nederland telt er drie, in Amsterdam, Den Haag en Haarlem.

Apple laat ook weten dat zijn jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC 2020) in juni een 'volledig vernieuwde online opzet' krijgt. Een nogal eufemistische manier om te zeggen dat de klassieke ontwikkelaarsconferentie wordt ingeruild voor een digitaal event, uit angst voor de gevolgen van het coronavirus.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Microsoft Build wordt een digitaal event - Update Belgische events

Microsoft heeft besloten om zijn Build-ontwikkelaarsconferentie in zijn klassieke vorm te annuleren. Het evenement had van 19 tot 21 mei moeten plaatsvinden in Seattle, in de Amerikaanse staat Washington. Vanwege het coronavirus wordt het nu een digitaal event.

Microsoft Build trekt jaarlijks duizenden softwareontwikkelaars, die er op de hoogte worden gebracht over de innovaties met betrekking tot Windows, Office en andere software en services. Het wordt nu dus een digitaal event, maar wanneer dat precies doorgaat, is nog niet bekend.

Ook in eigen land veel afgelastingen of verplaatsingen

Microsoft Build is het zoveelste evenement op rij dat sneuvelt door de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Het begon allemaal in februari met het Mobile World Congress in Barcelona. Later annuleerden onder meer Google, Facebook en andere grote en kleine techbedrijven hun conferenties of werden ze vervangen door een digitaal event.

Ook in eigen land worden de meeste technologie- en netwerkevents afgelast of verplaatst. Dit is onder meer het geval voor de Beltug VIP Evening (nieuwe datum: 23 september), het Speakers Café/State of the Union van CIOforum (nu op 27 april) en het tweejaarlijkse and& festival in Leuven (nog geen nieuwe datum bekend). Tot slot worden ook de jobbeurs Match IT en de Comedy Night die Data News op 2 april in petto had, verplaatst naar een nog later te bepalen datum.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Twitteraars vragen en bieden #CoronaHulp

Twitter-gebruikers zijn een campagne begonnen om elkaar te helpen. Onder de noemer #CoronaHulp vragen ze of anderen iets voor hen kunnen doen of bieden ze zelf een helpende hand. Zo twitteren mensen dat ze bereid zijn om boodschappen voor anderen te doen. Anderen vragen automobilisten om een lift, omdat ze liever niet meer met het openbaar vervoer reizen. (ANP)

De hashtag #CoronaHulp wordt momenteel voornamelijk door Nederlanders gebruikt. Intussen is er ook een Belgische variant, te weten #CoronaHulpBE.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Slechts 19 procent van bedrijven verplicht thuiswerk

Slechts 19 procent van de Belgische bedrijven verplicht thuiswerk voor personeel dat uit risicogebieden komt en amper 17 procent versoepelde het beleid rond telewerk. Nochtans verwacht de helft van de ondervraagde bedrijven omzet te verliezen door het coronavirus. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstenleverancier Acerta. (Belga)

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Minder IT-investeringen

Marktanalist IDC verwacht dat de investeringen in hardware, software en IT-diensten minder zullen groeien dan eerst verwacht door het nieuwe coronavirus. Aanvankelijk verwachtte het dit jaar een stijging van 5 procent. Nu wordt dat geschat op 4,3 procent. Maar de organisatie verwacht dat het volgende maand de cijfers nog lager moet bijstellen.

Els Bellens
door Els Bellens

Twitter en Google vragen medewerkers thuis te blijven

Twitter verplicht zijn medewerkers wereldwijd om van thuis uit te werken. Het bedrijf had dat vorige week al ten stelligste aangeraden, maar verstrengt de regels nu nog. Alle medewerkers, waaronder ook freelancers, zullen doorbetaald worden, ook als ze hun job van thuis uit niet kunnen doen.

Ook techbedrijf Google vraagt na zijn Noord-Amerikaanse personeel nu al zijn werknemers in Europa, het Midden-Oosten en Afrika om thuis te gaan werken. Daarmee wil het bedrijf de verspreiding van het nieuwe coronavirus beperken. De maatregel geldt zo lang als nodig.

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Nog geen Belgisch corona-effect op dataverkeer merkbaar

Nu de overheid bedrijven heeft opgeroepen om meer telewerk toe te laten, neemt het dataverkeer in heel wat regio's toe. Maar van een capaciteitsprobleem is in België vooralsnog geen sprake, zo leert een rondvraag van Data News.

De maatregelen rond de corona-epidemie wegen op de technologische sector waar wereldwijd grote én kleinere conferenties en beurzen afgesteld worden. Heel wat conferenties worden vervangen door virtuele varianten met videostreams. Heel wat bedrijven hebben ondertussen ook het aantal zakenreizen teruggeschroef en (internationale) meetings vervangen door varianten met videoconferencing. Andere werkgevers laten meer thuiswerk toe, en dat heeft een gunstig effect op de aandeelprijzen van techspelers als Slack (samenwerkingstool) en Zoom (videoconferencing-software).

De hele dag door video?

Dat betekent ook dat mogelijk méér data over en weer gestuurd wordt op datanetwerken. Cisco bijvoorbeeld ziet het netwerkverkeer met factor 22 stijgen op bepaalde routes die in China gebaseerde Webex-gebruikers verbinden met hun thuiswerkplek. Ook in de Verenigde Staten merken grote telco's dat netwerken meer data te verwerken krijgen: zeker als ook kinderen verplicht thuis moeten blijven en dus ook populaire dataintensieve apps als Netflix en YouTube de hele dag door blijven pieken. Zo komen met andere woorden zowel de bedrijfsnetwerken als residentiële aansluitingen mogelijk extra onder druk.

Beperkt effect in België

In ons land loopt het vooralsnog zo'n vaart niet, zo leert een rondvraag van Data News. "Voorlopig blijft de toename op het dataverkeer beperkt. We zagen afgelopen week op het mobiele netwerk wel zo'n 2% stijging in trafiek; maar op het vaste netwerk nog niets noemenswaardig, ook niet als we specifiek naar de categorieën van verkeer kijken", zegt Isabelle Geeraerts van Telenet. "Nu, Skype-meetings en mailen - het typische 'thuiswerkverkeer' - neemt sowieso niet zo veel bandbreedte in maar we blijven het zeker wel monitoren", voegt de woordvoerster van Telenet daar nog aan toe.

Proximus ziet geen noemenswaardige toename, noch qua telefoonverkeer noch qua internetgebruik. "Ook op het niveau van Skype for Business, dat we aan onze bedrijfsklanten verkopen, zien we momenteel geen noemenswaardige evoluties in trafiek", aldus Fabrice Gansbeke. De B2B-telecomspeler Destiny wijst er ook op dat de Krokusvakantie voor een vertekend beeld kan zorgen.

Trafiek groeit altijd

Op het Belnet-netwerk is er wel sprake van een toename, maar een relatie met het coronavirus is er niet. "De trafiek van de afgelopen weken en maanden ligt hoger dan die voor dezelfde periode in 2019, maar verloopt qua vorm hetzelfde. We zien dus geen reden om de toename te linken aan het coronavirus, het gaat om de normale toename die zich elk jaar verderzet", zegt Davina Luyten. "Voor ons BNIX-platform is het een gelijkaardig verhaal. De trafiek groeit, zoals dit voortdurend het geval is, maar we zien geen pieken die gelinkt zouden kunnen worden aan het coronavirus", besluit de marketing- en communicatieverantwoordelijke van Belnet.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

'Videogameconferentie E3 gaat niet door'

De jaarlijkse videogameconferentie E3 in Los Angeles zou geannuleerd zijn vanwege angst om het nieuwe coronavirus. Dat meldt Ars Technica op basis van bronnen binnen de organisatie. Het nieuws is nog niet officieel bevestigd.

Gameproductiebedrijf Devolver Digital bevestigde het bericht min of meer door op Twitter te melden dat iedereen de vluchten en hotels wel kon annuleren.

De E3 had dit jaar door moeten gaan van 9 tot 11 juni. Gamebedrijven tonen op de conferentie hun nieuwste spellen en mogelijk ook nieuwe consoles die eraan zitten te komen. (ANP)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Samsung annuleert event voor pers en dealers in Londerzeel

Een Samsung-evenement op 25 maart in Londerzeel, waar de techreus zijn nieuwste innovaties zou voorstellen aan pers en dealers, gaat niet door. Veel technologiebedrijven onthullen dezer dagen op lokaal niveau de producten die begin januari op de CES-beurs in Las Vegas zijn gepresenteerd. Samsung ziet die plannen nu gedwarsboomd door de dreiging van het nieuwe coronavirus.

'We hebben je vorige week uitgenodigd voor de 2020 Product line-up van Samsung', luidt het in de verklaring die Data News dinsdag ontving. 'Samsung is begaan met jouw gezondheid. Gezien de huidige situatie hebben we besloten dit event rond The Age Of Experience uit te stellen en geen risico's te nemen.'

Samsung wilde op het evenement in Londerzeel onder meer zijn nieuwste 4K- en 8K QLED-tv's tonen, wat een primeur voor België had moeten zijn. Wanneer we in ons land wel een glimp van deze toestellen kunnen opvangen, is nog niet bekendgemaakt.

Opmerkelijk: concurrent LG houdt deze week, op exact dezelfde locatie in Londerzeel, een vergelijkbaar evenement voor pers en dealers. Dat vindt tot nader order wel gewoon doorgang, op 9, 10 en 11 maart. Een andere grote speler, Sony Electronics, hield zijn evenement al op 18 februari, in Zaventem, toen de impact van het coronavirus nog een stuk kleiner was.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Nieuwe domeinen over coronavirus zijn 50 procent vaker boosaardig

Cybercriminelen maken gretig misbruik van de interesse in de wereldwijde epidemie die het coronavirus veroorzaakt. CheckPoint Intelligence signaleert niet alleen een toenemend aantal corona-spamcampagnes, maar vooral ook een groei in nieuwe domeinnamen met betrekking tot het virus. Met dat soort sites is het dikwijls oppassen geblazen, aldus het securitybedrijf.

CheckPoint stelde vast dat er sinds januari al zeker vierduizend domeinen over het virus geregistreerd zijn. Ongeveer drie procent daarvan is kwaadaardig, en nog eens vijf procent is verdacht. Het aandeel kwaadaardige domeinen over het coronavirus is daarmee vijftig procent groter dan dat van alle domeinen samen die in dezelfde periode geregistreerd zijn. Het aantal gevaarlijke sites overstijgt ook recente seizoensgebonden thema's, zoals Valentijnsdag.

Veel van de nieuw geregistreerde domeinen zullen volgens de onderzoekers uiteindelijk voor phishing gebruikt worden. In het zwaar getroffen Italië is intussen al een grootschalige phishingcampagne verspreid. Zeker tien procent van de organisaties in het land zou daar al mee te maken hebben gekregen. Bedrijven ontvangen bijvoorbeeld een mail met een document dat alle voorzorgsmaatregelen van de Wereldgezondheidsorganisatie opsomt. Wie doorklikt, haalt Ostap Trojan Downloader binnen, een gekende Trickbot-downloader die ontworpen is om privégegevens van gebruikers te stelen.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

ECB doet maandag test met 100 procent telewerk

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar ongeveer 3.700 werknemers die werken in de gebouwen van de instelling in het Duitse Frankfurt gevraagd om maandag van thuis uit te werken. Het gaat om een test om eventuele problemen op te sporen, mocht de verspreiding van het coronavirus het noodzakelijk maken om het personeel (gedeeltelijk) vanop afstand te laten werken gedurende een langere periode. (Belga)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Mobiel dataverbruik toont angst voor coronavirus

Het nieuwe coronavirus zorgt voor vrees onder shoppers in regio's waar de problemen het grootst zijn, zoals Noord-Italië en Zuid-Korea. Dat valt op te maken uit het mobiele dataverbruik in populaire winkelgebieden zoals Myeongdong in Seoul en de Quadrilatero della Moda in Milaan. Dataverbruik kan worden gezien als een bepaalde maatstaf voor drukte in bijvoorbeeld winkelstraten.

Volgens gegevens van UberMedia die werden geanalyseerd door databureau Webster Pacific, is het verbruik van data in Myeongdong afgelopen weekend met twee derde gedaald. In het modedistrict van Milaan viel het dataverbruik met 38 procent terug.

De data worden afgezet tegen een zevendaags gemiddelde, waarbij rekening is gehouden met extra drukte in de weekenden. (ANP)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Cultuur- en technologiefestival SXSW afgeblazen

De autoriteiten in de Amerikaanse stad Austin in Texas hebben het cultuur- en technologiefestival South by Southwest (SXSW) geannuleerd omwille van het coronavirus.

SXSW brengt niet alleen muziek, maar ook interactieve media, film en nieuwe technologie. Er treden jaarlijks ongeveer 1.500 bands en artiesten op. Bekende namen als Ozzy Osbourne en Trent Reznor (Nine Inch Nails) hadden de voorbije dagen al geannuleerd.

Ook steeds meer grote techbedrijven haakten intussen af. Gingen onder meer hun kat naar SXSW sturen: Facebook, Twitter, TikTok, Amazo, Netflix en naar verluidt ook Apple.

Burgemeester Steve Adler van Austin kondigde de beslissing aan op een persconferentie. 'Het is echt jammer, dit is de eerste keer in 34 jaar dat het evenement in maart niet zal plaatsvinden', klonk het. (Belga)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

China ontwerpt robotarm in strijd tegen coronavirus

Onderzoekers aan een grote Chinese universiteit nabij Peking hebben een speciale robotarm ontwikkeld die moet helpen in de strijd tegen het coronavirus. De robot kan speekselmonsters afnemen, echo's uitvoeren en luisteren naar de organen van de patiënt.

Het apparaat is uitgerust met wieltjes en camera's en kan zichzelf desinfecteren. Door de robot hoeven artsen niet meer in dezelfde ruimte als de patiënt te vertoeven. 'Het virus is simpelweg te besmettelijk', zegt professor Zheng van de universiteit van Tsinghua. 'Daarom laten we robots nu de gevaarlijkste taken uitvoeren.'

Als alles volgens plan loopt, hebben enkele robots zondag hun eerste werkdag. Sommige artsen hebben al wel kritiek: de machines zouden weinig geruststellend zijn voor de zieken.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Malware maakt misbruik van Italiaanse paniek rond coronavirus

Securitybedrijf Sophos heeft in het afgelopen etmaal een nieuwe spamaanval op inwoners van Italië ontdekt. De mails die worden rondgestuurd bevatten zogenaamd een lijst met voorzorgsmaatregelen om besmetting met het coronavirus te voorkomen, maar het document is zelf besmet met zogeheten Trickbot-malware.

Volgens Sophos is het Covid-19-gehalte aan het spambericht nieuw, maar zijn de mechanismen die worden gebruikt om de malware af te leveren vergelijkbaar met die van andere Trickbot-campagnes. Denk daarbij aan spam-bots die het bericht verzenden, het bijgevoegde gescripte Word-document en de JavaScript-'dropper'.

'De cybercriminelen achter Trickbot zijn waarschijnlijk ervaren aanvallers die de bezorgdheid van de dag benutten om mensen aan te zetten om te klikken. Hoewel dit nu in Italië is ontdekt, kunnen we een vergelijkbare aanval verwachten in andere landen, waaronder België, waar de vrees voor uitbraken of verdere verspreiding van het coronavirus groot is', zegt Chester Wisniewski, hoofdonderzoeker bij Sophos.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

'Dreigend tekort aan vervangende iPhones bij Apple Stores'

Bij Apple Stores zou een tekort aan vervangende iPhones dreigen, omdat de toelevering van de smartphone onder druk staat door het nieuwe coronavirus. De techreus heeft aan zijn winkels laten weten dat er bijna geen iPhones meer beschikbaar zijn voor de vervanging van zwaar beschadigde apparaten, meldt persbureau Bloomberg.

Apple zelf was niet bereikbaar voor commentaar op het bericht. Het is niet duidelijk of het bedrijf overal ter wereld met druk op de voorraad te kampen heeft.

Het Amerikaanse concern is overigens bezig om zijn Chinese winkels in hoog tempo te heropenen. Eerder werden ze alle 42 gesloten vanwege de virusuitbraak. (ANP)

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Grote namen zeggen af voor SXSW

Na Facebook en Twitter sturen nu ook TikTok, Amazon en Netflix hun kat naar SXSW. Dat evenement vindt normaal binnen 2 weken plaats in Austin (Texas). Ook Apple zou zich volgens Amerikaanse media terugtrekken. Maar van annuleren willen de SXSW-organisatoren vooralsnog niet weten. Een petitie van bezorgde burgers die er anders over denken is ondertussen op weg naar de kaap van 50.000 handtekeningen. Op dit moment is er nog geen coronabesmetting vastgesteld in Austin, al wordt er wel minstens één persoon getest op het virus. SXSW lokte vorig jaar meer dan 400.000 bezoekers van verschillende nationaliteiten en alle uithoeken van de wereld.

Wie trouwens van plan was om naar de Gartner Identity & Access Management Summit in Londen te trekken, krijgt er ook enkele vrije dagen in zijn agenda bij. Die conferentie is uitgesteld tot een nog nader te bepalen datum.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Coronavirus dwarsboomt nu ook Hannover Messe

De grootste vakbeurs voor de industrie, de Hannover Messe, wordt uitgesteld vanwege het nieuwe coronavirus. Het evenement zou plaatsvinden van 20 tot 24 april, maar is verschoven naar de week van 13 tot 17 juli. Duizenden bedrijven hadden zich aangemeld voor de beurs, waaronder techreuzen als Google, Amazon, Microsoft en Huawei. (ANP)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

VMware cancelt Modern Apps-event

VMware heeft besloten om wereldwijd alle events af te gelasten waar meer dan vijftig personen aanwezig zouden zijn. De beslissing treft vooral het geplande Modern Apps-event van het bedrijf. Op 6 maart is er wel een online briefing voor de pers.

Els Bellens
door Els Bellens

Oppo gaat digitaal met lancering nieuwe smartphone

Oppo heeft de lancering van zijn nieuwe high-end telefoon in België en Nederland afgelast en vervangen door de gestreamde show. Het lanceringsevent was gepland voor 6 maart.

Het Chinese smartphonemerk Oppo was van plan zijn nieuwe vlaggenschipserie, de Find X2, al op 22 februari op Mobile World Congress in Barcelona te lanceren. Met de afgelasting van dat congres uit vrees voor het Covid-19 virus werd dat uitgesteld en vervangen door lokale lanceerevenementen. Voor België en Nederland zou dat deze week in Wassenaar in Nederland gebeuren.

Maar ook dat gaat nu niet door. Het bedrijf gaat over op een gestreamde show. De Find X2 is een nieuwe high-end telefoon van het merk, dat volop werkt aan zijn aanwezigheid in België.

Eva Schram
door Eva Schram

Ook Google schrapt ontwikkelaarsconferentie

Na Facebook heeft ook Google een streep gezet door zijn ontwikkelaarsconferentie. Google I/O wordt dit jaar alleen online gehouden, maakte de techreus bekend. Reden voor de beslissing is de uitbraak van het nieuwe coronavirus, dat nu ook in de Verenigde Staten steeds verder om zich heen grijpt.

Google I/O trekt normaal gesproken duizenden softwareontwikkelaars van over de hele wereld. De editie van dit jaar zou van 12 tot 14 mei gehouden worden.

Vorige week besloot Facebook zijn ontwikkelaarsconferentie F8 al te schrappen. Die zou een week voor de conferentie van Google plaatsvinden.

Ook Apple heeft een eigen ontwikkelaarsconferentie, WWDC. De data van de editie van dit jaar zijn echter nog niet bekendgemaakt, zodat het niet duidelijk is of de iPhonemaker zijn evenement wel door laat gaan. Doorgaans houdt Apple WWDC in de eerste week van juni. (Belga)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Gespot in Zuid-Korea: apps om je tegen Covid-19 'te beschermen'

Er zijn verschillende manieren om jezelf - zo goed mogelijk - tegen het coronavirus te wapenen: de handen grondig wassen, in je elleboog hoesten, simpelweg de deur niet meer uit gaan én, dat vooral, de risicogebieden vermijden. In het zwaar getroffen Zuid-Korea probeert de technologie de bevolking daar een handje bij te helpen, meldt nrc.nl: er zijn intussen verschillende corona-apps beschikbaar die je waarschuwen wanneer je in de buurt komt van een plek waar een geïnfecteerde patiënt verbleef.

Het gaat om mobiele apps met de namen Corona 100m (een straal van 100 meter, inderdaad) en Corona Map. De locatiedata waar deze toepassingen zich op baseren, worden volgens de International Business Times verstrekt door de Zuid-Koreaanse overheid. Die gegevens zijn zeer persoonlijk, stelt nrc.nl vast. Het gaat onder meer om de datum van de besmetting, de locatiegeschiedenis van de patiënt, en dienst geslacht, leeftijd en nationaliteit.

De vraag is natuurlijk, wat privacy betreft, hoe ver je kan en mag gaan om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Bovenstaande apps roepen al flink wat vragen op, maar er zijn intussen ook berichten over Chinese werknemers die een gedetailleerd reisrapport aan hun werkgever moeten overleggen (van hun telecomprovider) om te bewijzen dat ze lang genoeg in quarantaine waren alvorens opnieuw aan de slag te gaan. Volgens de auteur van het artikel op nrc.nl is dat niets minder dan een excuus voor China en Zuid-Korea om de datasurveillance in die landen nog verder op te voeren.

Voor de duidelijkheid: in België zijn in de Apple App Store of Google Play Store geen vergelijkbare apps beschikbaar.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Twitter vraagt al zijn werknemers om van thuis te werken

Het Amerikaanse techconcern Twitter vraagt al zijn werknemers wereldwijd om wegens het coronavirus thuis te werken. Vergaderingen en belangrijke opdrachten zullen voor internettoegang geoptimaliseerd worden, zo maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Met de maatregel wil Twitter zijn werknemers beschermen en de uitbreiding van het virus afremmen, klinkt het. Twitter stelt zowat 4.900 mensen tewerk wereldwijd. (Belga)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

'Coronaklap' verwacht voor tabletverkoop in tweede kwartaal 2020

De verkoop van tablets in de EMEA-markt daalde in het vierde kwartaal met 8,7 procent naar 12,9 miljoen stuks, zo becijferde IDC. Door de digitale transformatie blijf de vraag naar tablets in het bedrijfsleven nog stijgen, maar bij de consument neemt de belangstelling in het gadget verder af, waardoor de totale markt krimpt. Door Covid-19 zal die markt het binnenkort nog zwaarder krijgen.

In Q1 blijft het effect van het coronavirus op de tabletmarkt wellicht nog beperkt, denkt IDC, maar in Q2 zullen de gevolgen wél voelbaar zijn. Door de impact van het virus op de productie en distributie verwacht het onderzoeksbureau een terugval van 4 procent in de EMEA-markt, over het eerste semester van 2020. In de tweede helft van het jaar 'kan de situatie zich herstellen, afhankelijk van hoe de crisis verder evolueert', klinkt het.

In de EMEA-markt verkocht Samsung in het vierde kwartaal van 2019 de meeste tablet, gevolgd door Apple. In West-Europe behield Apple zijn koppositie, onder meer door de introductie van de nieuwe iPad. Huawei staat op plek drie, maar blijft volgens IDC hinder ondervinden van het Amerikaanse handelsverbod, Lenovo en Amazon completeren de top vijf.

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Bijna 30.000 handtekeningen hopen dat SXSW alsnog geannuleerd wordt

Midden alle afzeggingen gaat het South by Southwest (SXSW) film-, tech- en muziekfestival vooralsnog gewoon door in Austin (Texas) van 13 tot 22 maart. Zo liet de organisatie gisteren zelf weten via Twitter. Het hele event - inclusief alle optredens, conferenties en nevenevenementen - kon vorig jaar rekenen op meer dan 400.000 bezoekers vanuit alle hoeken van de wereld. Reden voor een bezorgde burger om een petitie te starten om de organisator te overtuigen het evenement toch te annuleren uit vrees voor verdere verspreiding van Covid-19. De petitie telt al bijna 30.000 handtekeningen. Twitter en Facebook hebben ondertussen wel al besloten om niét naar SXSW af te reizen. Het is nu afwachten of hun annulaties nieuwe dominostenen doen vallen.

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Conferenties worden wereldwijd geschrapt

De lijst met geannuleerde technologieconferenties en afgelaste evenementen blijft maar groeien. De start-upconferentie Start Summit in Zwitserland gaat bijvoorbeeld niet door. CloudFest in het Duitse Rust ook niet, net als Infor Inspire in Londen. Eveneens geschrapt: F5 Agility in Orlando en HP Reinvent in Anaheim. Niet alleen in Europa en de Verenigde Staten, maar ook in Azië en Australië worden conferenties geannuleerd, verplaatst, of omgevormd tot online-only evenementen. Onder meer Cisco Live in Melbourne gaat niet door, net als Black Hat Asia.

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Adobe Summit en Google Cloud Next geannuleerd: worden virtuele conferenties

Google en Adobe annuleren hun komende technologieconferenties in respectievelijk San Francisco en Las Vegas. Zowel Google Cloud Next als de Adobe Summit worden omgevormd tot virtuele conferenties: 100% online dus. Ook Microsoft annuleerde pas nog de MVP Summit: een Amerikaanse conferentie voor MS-partners. Eerder werden zoals bekend al MWC, GDC en de Facebook developer-conferentie F8 afgelast. De vrees blijft bestaan dat er nog meer conferenties geannuleerd gaan worden. Het traditionele 'conferentieseizoen' in de technologiesector dreigt dit jaar zo vooral een verhaal van videostreams, chatboxen en gedeelde PowerPoint-presentaties te worden.

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Minder smartphones dit jaar door Covid-19

Het aantal smarpthones dat dit jaar wordt verkocht zal dalen met 2,3 procent ten opzichte van 2019. Dat berekent marktanalist IDC. In de eerste helft van 2020 zal het zelfs om een daling van 10,6 procent gaan.

De daling is hoofdzakelijk te wijten aan het coronavirus. IDC haalt verstoorde productielijnen en logistieke ketens aan. Veel smartphonemakers zouden normaal rond deze tijd hun nieuwe toestellen voorstellen, maar velen wijzigen nu hun productieplannen.

Meer details over de cijfers van IDC kan je hier lezen.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Grootste gamingbeurs ter wereld uitgesteld

Opnieuw wordt een groot evenement afgelast als gevolg van het nieuwe coronavirus. Gamingbeurs GDC in San Francisco, die normaal in maart zou plaatsvinden, is uitgesteld tot de zomer, luidt het zaterdag. Een precieze datum is er nog niet.

Els Bellens
door Els Bellens

Facebook schaft conferentie voor ontwikkelaars af

De grootste ontwikkelaarsconferentie voor Facebook, F8, gaat dit jaar niet door De conferentie was gepland voor 5 en 6 mei, maar wordt afgeschaft uit vrees voor het coronavirus.

Facebook meldt zelf dat het de fysieke poot van de conferentie afschaft, maar dat er wel digitale presentaties en streams zullen komen. Op 5 en 6 mei moesten ontwikkelaars, partners en werknemers in San Jose samenkomen voor de F8 conferentie, maar dat gaat nu niet door. Het bedrijf is van plan om lokaal enkele evenementen te organiseren en onder meer livestreams op te zetten voor bijvoorbeeld nieuws en presentaties.

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Coronavrees weegt ook op RSA-securityconferentie

Na de annulatie van de MWC-technologiebeurs in Barcelona, ondervindt ook de RSA-securityconferentie hinder uit vrees voor het coronavirus. 14 fabrikanten sturen hun kat, waaronder IBM Security, Verizon en AT&T Cybersecurity. Ook de Game Developers Conference krijgt afzeggingen te verwerken.