Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Mobile Vikings verlengt gratis onbeperkte belminuten tot 30 april

Mobile Vikings heeft besloten om kosteloos de onbeperkte belminuten te verlengen. De operator stelde de voorbije weken een verdubbeling vast van het aantal oproepen. Alle gebruikers (herlaadkaarten en abonnementen) krijgen daarom een gratis onbeperkte bundel belminuten naar vaste en mobiele nationale nummers. De extra bundel is geldig tot 30 april middernacht.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Virtuele juridische corona-assistent helpt Belgische ondernemers om zich te informeren

Advocatenkantoor Crowell & Moring heeft in samenwerking met Lawren.io een virtuele covid-19-assistent ontwikkeld. De juridische tool is bedoeld voor Belgische ondernemers die door de evolutie van de maatregelen door de bomen soms het bos niet meer zien.

De applicatie, die gratis kan worden gebruikt, geeft onder meer antwoord op vragen inzake de sluiting van ondernemingen, tijdelijke werkloosheid, steunmaatregelen, telewerk en de schorsing of beëindiging van contracten.

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Tachtig procent van de Belgen blijft in eigen gemeente

De overgrote meerderheid van de Belgen blijft momenteel binnen hun gemeente. Dat vertelt minister Philippe De Backer op Radio 1 op basis van geanonimiseerde telecomdata.

Lees hier meer.

Els Bellens
door Els Bellens

Facebook promoot Messenger om mensen (virtueel) bij elkaar te brengen

Facebook is gestart met een Coronavirus Community Hub op Messenger. Bedoeling van de site is om tips en juiste informatie te geven rond het virus, en om Messenger te promoten als tool voor het in contact blijven met vrienden en familie. Een gelijkaardig initiatief werd enkele weken al gelanceerd voor WhatsApp.

Messenger heeft een miljard gebruikers wereldwijd, zegt Facebook, en wordt nu meer dan ooit gebruikt door mensen die hun vrienden berichten willen sturen of videobellen. "Globaal zijn er 70% meer mensen die deelnemen aan groepsgesprekken met video, en de tijd die aan die videogesprekken wordt besteed is verdubbeld", zegt Stan Chudnovsky, vp van Messenger in een persmededeling.

In een poging om kwaadaardige geruchten rond covid-19 tegen te gaan is Facebook onder meer begonnen met het tonen van betrouwbare informatie bovenaan de informatiefeed. Het gaat in zijn hub ook activiteiten promoten zoals groepsgesprekken voor lokale gemeenschappen, en virtuele speelmomentjes die kinderen met hun vriendjes kunnen inplannen.

Els Bellens
door Els Bellens

Online screening moet spoeddiensten ontlasten

Met een online vragenlijst, teleconsultaties en medische zelftestkiosken kunnen patiënten zelf al een deel informatie doorgeven om een eerste schifting te doen.

Het systeem werd gemaakt door de Antwerpse scale-up BeWell Innovations, een medtechbedrijf. Bedoeling is om patiënten de informeren en de zorgverleners toe te laten de dringendste gevallen eerst te behandelen.

Het bestaat uit een smartphone-app genaamd Well@Home (gratis voor iOS en Android) en een website met een eenvoudige medische vragenlijst (www.covidathome.be), beschikbaar in drie talen. Mensen die symptomen vertonen kunnen de vragenlijst invullen, die ontwikkeld werd in samenwerking met UZ Gent. Op basis van symptomen en parameters als bloeddruk en kortademigheid krijgt de patiënt melding dat hij of zij laag, verhoogd of hoog risico heeft om het virus te dragen. Bij verhoogd risico krijgt de patiënt de raad zijn of haar huisarts te bellen, die meteen ook de resultaten van de vragenlijst kan zien. Bij hoog risico wordt de patiënt gevraagd contact op te nemen met de huisarts of het ziekenhuis.

Voor ziekenhuizen zelf, waaronder het UZ Gent, voorziet BeWell een zelftestkiosk waarin patiënten ook weer een deel van de nodige informatie kunnen invoeren.

Een triagesysteem via vragenlijsten en en teleconsultaties moet de druk op verplegend personeel wat verminderen, zegt Alain Mampyua, CEO van BeWell Innovations in een persmededeling: "Een belangrijk bijkomend voordeel is dat heel wat mensen zo het huis niet uit moeten, wat de kans op verdere verspreiding van het virus verkleint."

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Kaspersky geeft zorginstellingen gratis licenties

Securitybedrijf Kaspersky stelt zijn belangrijkste endpoint-beveiligingsproducten gedurende zes maanden gratis ter beschikking aan medische organisaties. Zo hoopt het bedrijf hen te kunnen helpen tegen cyberdreigingen tijdens deze pandemie. Met name in het buitenland hebben al verschillende ziekenhuizen en andere medische organisaties te kampen gehad met inbraakpogingen van hackers.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

App helpt artsen met juiste dosering medicatie

Onderzoekers van de Universiteit Leiden in Nederland hebben een app ontwikkeld waarmee artsen makkelijker de juiste dosering van mogelijke medicijnen voor corona-patiënten kunnen bepalen.

Omdat het ontwikkelen van een nieuw geneesmiddel lang duurt, gebruiken artsen vaak bestaande medicijnen. Maar op dit moment is van veel van die middelen niet duidelijk welke dosering effectief en veilig is bij gebruik tegen covid-19.

De onderzoekers werken intussen ook aan een gebruiksvriendelijke webapplicatie die het mogelijk maakt om ook zonder specialistische kennis inzicht te krijgen in mogelijke doseringen voor nieuwe geneesmiddelen tegen covid-19. (ANP)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Microsoft stelt Minecraft-lesmateriaal gratis beschikbaar

Microsoft maakt tijdens de coronacrisis een tiental educatieve werelden voor het blokkenspel Minecraft gratis toegankelijk. Het lesmateriaal is afkomstig uit de Education Edition van de populaire game en is te vinden in het nieuwe onderdeel Onderwijs in de Minecraft Marketplace.

'Je kan deze educatieve werelden op je eentje spelen, of samen met je ouders of vrienden', klinkt het in een blogpost. 'Ga vanuit de luie zetel op verkenning in het International Space Station (ISS) of duik virtueel in het menselijk oog.' Andere thema's die middels bouwplannen, puzzels en andere uitdagingen aan bod komen, zijn hernieuwbare energie, onderwaterbiologie en de Griekse geschiedenis.

De educatieve content voor Microsoft blijft in elk geval gratis beschikbaar tot en met 30 juni.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

'Apple staat voor heropening winkels'

Techreus Apple lijkt vanaf april zijn winkels buiten China weer te gaan openen. Dat valt op te maken uit een memo van de leiding van het bedrijf waar persbureau Bloomberg de hand op heeft weten te leggen. In sommige regio's zouden de winkels begin april alweer geopend kunnen worden. Nadere info zou volgen op het moment dat data bekend zijn. (ANP)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Coronavirus drukt advertentie-inkomsten Facebook

Facebook kampt met lagere inkomsten uit advertenties nu de coronacrisis bedrijven voorzichtiger maakt met het doen van uitgaven. Volgens de Amerikaanse techreus geldt de daling van de reclame-inkomsten vooral voor gebieden die hard door de crisis worden geraakt.

'Ons bedrijf wordt, zoals veel bedrijven wereldwijd, negatief beïnvloed', zo meldt Facebook in een blogpost over de coronaproblemen. Volgens Facebook nam het gebruik van veel van zijn diensten, waaronder messaging en spraakoproepen via Messenger en WhatsApp, de voorbije periode stevig toe. In de hardst getroffen regio's zag Facebook stijgingen tot wel vijftig procent.

Die applicaties zijn echter niet de diensten waarmee Facebook het meeste van zijn geld verdient. De piek in gebruik zorgt bijgevolg niet voor een omzetstijging. In landen waar overheden het zwaarst ingrijpen om het virus te beteugelen, is volgens Facebook sprake van de grootste terugval in inkomsten. (ANP)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Ook Proximus helpt leerlingen zonder internettoegang online

In navolging van Telenet biedt nu ook Proximus scholen tijdelijke toegangscodes aan voor kinderen die thuis niet over internet beschikken. Leerlingen kunnen daarmee tijdens de coronacrisis kosteloos gebruikmaken van het Proximus Public WiFi-netwerk, zo meldt KlasCement.

Geïnteresseerde onderwijsinstellingen kunnen de toegangscodes aanvragen via het mailadres csr@proximus.com. Vermeld daarbij de naam van de school, de gegevens van een contactpersoon en het aantal gewenste codes.

Lees ook ons eerdere artikel, over het Telenet-initiatief:

Telenet opent Wi-Free-hotspots voor jongeren zonder internettoegang

Telecomoperator Telenet gaat aan scholen en sociale organisaties als OCMW's, op aanvraag vouchers uitdelen waarmee kanszoekende jongeren die thuis geen internetverbinding hebben, kunnen connecteren op het Telenet Wi-Free-signaal.

Schoolgaande kinderen en jongeren zonder internetconnectie hebben het logischerwijs moeilijker om dezer dagen van thuis uit te studeren en verbonden te blijven met de school en leerkrachten. Het publieke Wi-Free-signaal gewoon openzetten bleek echter geen optie voor Telenet, omdat er een identificatieplicht is. De operator moet om juridische redenen dus weten wie er actief is op zijn netwerk.

Via speciale toegangscodes denkt het bedrijf toch te kunnen beantwoorden aan de vragen van bepaalde scholen. Met de gratis codes, bedoeld voor kanszoekende leerlingen die thuis geen internet hebben, kunnen gebruikers zich aanmelden bij de ruim 1,5 miljoen Wi-Free-hotspots in Vlaanderen en Brussel. Het gratis internetsignaal blijft in elk geval beschikbaar tot eind juni.

Lees ook: Gezocht, laptops voor leerlingen zonder thuiscomputer

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Stad Antwerpen vraagt start-ups om innovatieve oplossingen te bedenken

De stad Antwerpen roept start-ups uit de regio op om snel innovatieve oplossingen te bedenken in de strijd tegen het coronavirus. De stad maakt hiervoor 250.000 euro vrij.

'Concreet willen start-ups mobiliseren die innovatieve digitale oplossingen kunnen ontwikkelen voor domeinen als welzijn, gezondheidszorg, kinderopvang, armoedebestrijding, thuiswerken, communicatie en participatie', aldus Claude Marinower, schepen voor economie, innovatie en digitalisering. Bij voorkeur gaat het om projecten die snel uitvoerbaar zijn en die op korte termijn impact kunnen hebben.

'Met dit initiatief maken we de stad slimmer en weerbaarder, en geven we onze start-upcommunity een duwtje in de rug', stelt Marinower. 'We geloven sterk dat deze bedrijven mee het verschil kunnen maken in de aanpak van deze maatschappelijke uitdaging.'

Kandidaturen kunnen ingediend worden tot donderdag 2 april om 10u00. Meer informatie is te vinden op deze webpagina.

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Intel en AMD verwachten geen leveringsproblemen

Zowel Intel als AMD laten weten dat ze momenteel zo goed als geen leveringsproblemen verwachten door de uitbraak van Covid-19.

Eerder deze week verklaarde Lisa Su, CEO van AMD dat het bedrijf alles heeft gedaan om een impact te beperken en momenteel geen onderbroken leveringen heeft.

Bob Swan, CEO van Intel, volgde al snel met een gelijkaardige brief waarin hij zegt dat de fabrieken van Intel bijna aan volledige capaciteit werken waarbij negentig procent van de leveringen op tijd gebeuren.

'Dit blijft een situatie in ontwikkeling, maar wereldwijd blijven fabrieken van Intel op een relatief normale basis werken', klinkt het in de brief. Swan zegt dat zijn bedrijf samenwerkt met overheden in verschillende landen om er voor te zorgen dat personeel veilig kan werken en dat de productie kan doorgaan.

Dat Intel zonder problemen kan leveren verdient wel enige nuance. De chipgigant kampte vorig jaar met stevige productieproblemen. Begin dit jaar, nog voor Covid-19 een wereldwijde uitbraak werd, raakte zelfs bekend dat Intel het hele jaar nog een tekort aan Xeon Processors verwacht.

Gert Segers
door Gert Segers

Ook in België dit weekend hackathon die crisis 'hak moet zetten'

De Belgische tech- en startupwereld organiseert volgend weekend een 'Hack the crisis'-hackathon om de crisis te lijf te gaan, geïnspireerd door gelijkaardige initiatieven wereldwijd. Bedoeling is om de coronacrisis een hak te zetten. Dat melden de initiatiefnemers dinsdagochtend in een persbericht. 'Verschillende teams zullen op afstand samenwerken rond brede economische en maatschappelijke problemen die allemaal aan de coronacrisis gelinkt zijn', klinkt het.

Ontwikkelaars, bedrijven, techspelers, onderzoeksinstellingen en andere creatievelingen worden uitgenodigd om de koppen virtueel bij elkaar te steken en zo tot innovatieve oplossingen te komen.

Onder meer in Duitsland, Finland en Estland werden al gelijkaardige hackathons georganiseerd, en ook in België ontstond interesse om zo'n hackathon op te zetten. Het evenement start pas echt vrijdag om 17 uur, maar iedereen kan nu al een uitdaging of concreet probleem op hackthecrisis.be posten. 'Iedereen die momenteel in quarantaine leeft, krijgt immers te maken met grote en kleinere uitdagingen', weten de initiatiefnemers. Ze sommen onder meer het onderwijs, mentale gezondheid en voedselverdeling op. Uit alle opdrachten wordt een selectie gemaakt, en mentoren zullen de geregistreerde deelnemers vervolgens de dag voor de hackathon aan complementaire teams toewijzen. 'De uitdagingen zijn ongelooflijk divers', zegt Lieven Janssen, een van de organisatoren. 'Hierdoor kan vrijwel iedereen zijn skills en ervaring inzetten.'

Na een eerste oproep hebben al tientallen Belgische bedrijven, organisaties en industrieleiders zich aangemeld die zich willen inzetten om actief kennis en middelen ter beschikking te stellen. Het project wordt ondersteund door de Vlaamse overheid, via 'Vlaanderen Helemaal Digitaal'. De resultaten worden zondag om 18 uur voorgesteld tijdens een open online sessie. Iedereen kan de livestream mee volgen. De organisatoren hopen dat het weekend het startschot vormt voor een duurzaam samenwerkingsplatform.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Huawei doneert mondkapjes aan Nederland en België

Huawei heeft 800.000 mondkapjes aan Nederland geschonken en een nog onbekend aantal kapjes aan België. Wat Nederland betreft: de eerste lading van 200.000 stuks is inmiddels gearriveerd en overhandigd aan minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De mondkapjes worden zo snel mogelijk verdeeld over het land. Een deel van de lading is bestemd voor het Erasmus MC in Rotterdam, terwijl het grootste deel van de lading naar verpleeghuizen en de thuiszorg gaat.

Mondkapjes voor België

Ook in België is Huawei gestart met de levering van mondkapjes aan een aantal ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, maar de Chinese techreus wil daar verder niet te veel ruchtbaarheid aan geven. 'Het is niet onze bedoeling om hiermee in de publiciteit te komen, maar gewoon om hulp te bieden waar nodig', aldus een woordvoerder. Hoe Huawei aan zo'n grote voorraad mondkapjes komt? 'Die waren al in ons bezit, bedoeld voor het personeel in onze fabrieken. Op andere plaatsen in de wereld zijn ze momenteel echter veel harder nodig, dus hebben we besloten om de mondkapjes te doneren'.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Google begint met coronawebsite in de VS

Google is in de VS een website begonnen die informatie en richtlijnen geeft over het coronavirus. De site zal volgens de internetgigant in de komende dagen ook in andere talen en andere landen worden uitgerold. Het was de bedoeling om de website vorige week al te starten, maar de Amerikaanse regering en lokale overheden begonnen toen veel strengere maatregelen tegen de verspreiding van het virus te treffen. (ANP)

Video van Bill Gates uit 2015 waarin hij waarschuwt voor grote pandemie gaat opnieuw viraal

Bill Gates waarschuwt de wereld al sinds 2010 - de tijd van de Mexicaanse griep - dat we niet voorbereid zijn op een volgende pandemie. In 2015 wijdde hij er al een TED Talk aan, een video die heel accuraat voorspelt wat er nu gaande is.

In de TED Talk zegt Bill Gates dat de volgende grote bedreiging - na de uitbraak van Ebola - voor de mensheid een besmettelijk virus zou zijn waar de wereld niet op voorbereid is en wat de wereldeconomie tot stilstand zou brengen.

Bill Gates weet waar hij over praat. Hij spant zich samen met zijn vrouw Melissa al sinds 1994 in voor het verbeteren van de gezondheidszorg in de wereld. Hij hamert er al jaren op dat de wereld totaal niet voorbereid is op het uitbreken van een pandemie. In 2015 spreekt hij er in de TED Talk 'The Next Outbreak? We're not Ready' zijn grote zorgen over uit.

In 2015 is de wereld nog in de ban van het Ebola virus, maar Bill Gates kijkt al vooruit naar de volgende pandemie. Met Ebola zijn we door het oog van de naald gekropen, vertelt hij. We hebben enorm veel geluk gehad dat het virus beperkt is gebleven tot rurale gebieden in West-Afrika. Dat kwam grotendeels doordat Ebola-patiënten zo ziek zijn dat ze de straat niet opgaan en dus veel minder makkelijk anderen besmetten. De grote dreiging is een virus dat zich snel door de lucht verspreid. Zo'n virus zou binnen een jaar tijd meer dan dertig miljoen doden kunnen veroorzaken, zegt Bill Gates in 2017 op De Munich Security Conference.

Gates riep in zijn TED Talk de wereld op epidemieën even serieus te nemen als militaire dreigingen: 'We hebben enorme bedragen geïnvesteerd in militaire afschrikmiddelen, maar we hebben heel weinig geïnvesteerd in een systeem om epidemieën te stoppen. We zijn niet klaar voor een volgende epidemie.'

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Google komt met corona-doodle (en dit is de uitleg)

Wie vandaag naar Google.be surft krijgt een doodle te zien rond de persoon van Ignaz Semmelweis. De Hongaar die leefde tussen 1818 en 1865 was arts in het Keizerrijk Oostenrijk en geldt als de vader van de antiseptische methode. Of in gewoon Nederlands: hij ontdekte als een van de eersten dat een antiseptum of desinfectans effectief kon zijn in de strijd tegen bacteriën, schimmels en virussen. In de kraamzaal eiste hij ook dat iedereen zijn handen zou wassen in bleekwater voordat er onderzoeken werden uitgevoerd. De sterfte bij zwangere vrouwen daalde hierdoor in het jaar 1847 van tien procent naar één à twee procent.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Telenet opent Wi-Free-hotspots voor jongeren zonder internettoegang

Telecomoperator Telenet gaat aan scholen en sociale organisaties als OCMW's, op aanvraag vouchers uitdelen waarmee kanszoekende jongeren die thuis geen internetverbinding hebben, kunnen connecteren op het Telenet Wi-Free-signaal.

Schoolgaande kinderen en jongeren zonder internetconnectie hebben het logischerwijs moeilijker om dezer dagen van thuis uit te studeren en verbonden te blijven met de school en leerkrachten. Het publieke Wi-Free-signaal gewoon openzetten bleek echter geen optie voor Telenet, omdat er een identificatieplicht is. De operator moet om juridische redenen dus weten wie er actief is op zijn netwerk.

Via speciale toegangscodes denkt het bedrijf toch te kunnen beantwoorden aan de vragen van bepaalde scholen. Met de gratis codes, bedoeld voor kanszoekende leerlingen die thuis geen internet hebben, kunnen gebruikers zich aanmelden bij de ruim 1,5 miljoen Wi-Free-hotspots in Vlaanderen en Brussel. Het gratis internetsignaal blijft in elk geval beschikbaar tot eind juni.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Coyote toont automobilisten info over verplaatsingsbeperkingen

Coyote Systems Benelux, bekend van de rijhulpsystemen, waarschuwt automobilisten via hun Coyote-toestel voor het verbod op onnodige verplaatsingen. Zodra leden van de community toestel of app opstarten, verschijnt een melding in beeld die is goedgekeurd door federaal minister voor Mobiliteit François Bellot.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Motorola maakt Hubble-abonnementen tijdelijk gratis

Gebruikers met een abonnement op de Hubble-dienst van Motorola hoeven de komende zes maanden niets te betalen. Via de dienst kunnen bezitters van een slimme Hubble-bewakingscamera of babyfoon op afstand hun woning of kind in de gaten houden. Maar omdat de gadgets én de Hubble-dienst ook gebruikt kunnen worden om digitaal contact met elkaar te houden, heeft Motorola besloten om de abonnementskosten alvast voor een half jaar te laten vallen. Daarna wordt de situatie rond de coronacrisis opnieuw bekeken.

De Hubble-producten van Motorola worden vooral in de VS verkocht. Bij ons zijn vooral de slimme camera's van fabrikanten als Nest, Netatmo, Logitech, Somfy en Canary populair. Voor sommige van die producten zijn ook (optionele) betaalde abonnementen beschikbaar, maar voorlopig is Motorola de enige speler die deze kosten tijdelijk afschaft.

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Phishing rond coronavirus richt zich nu op thuiswerkers

Nu bedrijven noodgedwongen massaal thuiswerk invoeren, passen cybercriminelen ook hun praktijken aan. Thuiswerkers passen bijvoorbeeld maar beter op voor nagemaakte OneDrive-inlogpagina's.

In phishingmails worden thuiswerkers aangespoord om de nieuwe bedrijfsprocedures rondom het virus te lezen. Hiervoor moeten zij inloggen op een nagemaakte OneDrive-pagina. Securityspecialist Mimecast zag al honderden van dit soort e-mails voorbijkomen. Het bedrijf waarschuwde begin vorige maand al voor 'corona-phishing': cybercriminelen die inspelen op de angst voor het coronavirus. De nieuwe campagne loopt wereldwijd en bewijst andermaal dat bad guys hun werkmethode en misleiding aanpassen in functie van de actualiteit. "Nu de pandemie zich verspreidt en thuiswerken in steeds meer landen verplicht is, worden de phishingmails daarop aangepast", zegt Nick Deen van Mimecast in een persbericht.

Het is de aanvallers in deze campagne te doen om de inloggegevens voor OneDrive. Zo kunnen ze zich toegang verschaffen tot individuele accounts en mogelijk gevoelige bedrijfsgegevens. Het doet denken aan de Office 365 phishing die ook in België duidelijk in opmars is. "Het coronavirus leent zich goed voor dit type aanvallen omdat we tegelijkertijd bang en nieuwsgierig zijn. Een thuiswerker hoeft maar even niet op te letten en er kan al sprake zijn van een serieus beveiligingsprobleem", waarschuwt Nick Deen.

Wie geen slachtoffer wil worden, hanteert maar beter de gekende vuistregels rond phishing zoals niet zomaar op links in e-mails klikken. Bij twijfel of de e-mail echt afkomstig is van het eigen bedrijf, kan u dat ook altijd even eerst intern navragen. Gewoon gezond verstand gebruiken dus, al is dat in deze moeilijke tijd niet altijd vanzelfsprekend. "Veel thuiswerkers moeten werk nu combineren met zorg voor de kinderen. Vermoeidheid, stress en afleiding liggen op de loer. Dit vergroot de kans op fouten", besluit Deen.

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Ook digitale Cloud Next-conferentie van Google uitgesteld

Cloud Next, de conferentie van Google die begin april doorging, gaat nu ook digitaal niet door.

De fysieke conferentie zelf werd enkele weken geleden al geschrapt en vervangen door een digitale editie. Intussen laat Google weten dat het evenement wordt uitgesteld naar een nog te bepalen tijdstip. 'We delen een nieuwe datum wanneer we een beter zicht hebben op de evoluerende situatie', klinkt het in een blogpost.

Op het moment dat de fysieke conferentie werd geschrapt, waren de maatregelen om de verspreiding van Covid-19 te beperken nog niet zo streng en leek een digitale conferentie haalbaar. Op dit moment wordt in verschillende landen, waaronder de VS, aangeraden om zo weinig mogelijk contact te hebben, wat ook een digitale organisatie minder praktisch maakt.

Ook SAS kondigde ondertussen aan dat de virtuele conferentie geschrapt wordt die de live conferentie in Washington moest vervangen.

Els Bellens
door Els Bellens

Techgiganten komen samen om desinformatie te bestrijden

Facebook, Reddit, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter en Youtube hebben een gezamenlijke mededeling uitgestuurd rond hun pogingen om desinformatie over Covid-19 te bestrijden.

De grote sociale media en hun moederbedrijven gaan harder optreden tegen fake news rond het virus. Ze doen dat nadat de Wereldgezondheidsorganisatie aangaf dat het niet alleen om een pandemie gaat maar ook een 'infodemie', waarbij foute informatie heel snel verspreid wordt en mogelijk mensen in gevaar brengt.

De maatregelen gaan onder meer om het afzonderen van subreddit-gemeenschappen die valse informatie verspreiden, en om het doorverwijzen naar erkende informatiebronnen bij artikels over het coronavirus.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Meeste elektronicaketens sluiten de winkels

De elektronicawinkels MediaMarkt, Krëfel, Fnac en Vanden Borre hebben dinsdag besloten om hun winkels tot nader order te sluiten. Online shoppen blijft bij de meeste zaken wel mogelijk. Eerder deze week lieten Proximus en Coolblue al weten dat ze hun fysieke verkooppunten tijdelijk sluiten.

Els Bellens
door Els Bellens

Proximus sluit winkels ook op weekdagen en beperkt interventies bij klanten

Proximus gaat zijn honderdtal eigen verkooppunten "tot nader order" dicht houden wegens de coronacrisis, ook op weekdagen. Dat meldt Belga. Ook de interventies bij klanten worden beperkt.

Met de beslissing gaat Proximus verder dan wat de regering oplegt. Volgens de donderdag aangekondigde maatregelen moet het bedrijf zijn verkooppunten in het weekend sluiten, want dan mogen enkel voedingswinkels en apothekers open zijn. Proximus zal ook zijn medewerkers enkel nog naar klanten sturen voor herstellingen en dringende activaties. Klanten die door die maatregel worden getroffen, zullen op de hoogte worden gebracht. De klantendienst blijft beschikbaar via de website, chat en de callcenters.

Stijn Fockedey
door Stijn Fockedey

Coolblue focust tijdelijk op e-commerce en sluit fysieke winkels

De Nederlandse webshop en grote verkoper van elektronica Coolblue richt zich volledig op onlinebestellingen en sluit zijn fysieke winkels tot 6 april. Het afgelopen weekend heeft Coolblue nog andere maatregelen genomen om de impact van het nieuwe coronavirus op te vangen. In het distributiecentrum in het Nederlandse Tilburg werken mensen verder van elkaar om direct contact te vermijden en de helpdeskmedewerkers werken thuis.

Zoals Bol.com merkt Coolblue een enorme stijging van producten om thuis te werken. 'We zien de afgelopen dagen in monitoren, webcams en vriezers een groei van honderden procenten', zegt het bedrijf in een mededeling. Alle energie gaat naar die noodzakelijk producten, daarom zijn bijvoorbeeld koffers, navigatiesystemen en barbecues zelfs tijdelijk niet verkrijgbaar.

Els Bellens
door Els Bellens

Pokémon Go aangepast zodat je niet meer buiten moet komen

Pokémon Go, het mobiele spelletje dat enkele jaren geleden mensen massaal uit hun kot lokte om in straten en parken virtuele monstertjes te vangen, neemt maatregelen om zelfisolatie makkelijker te maken voor zijn gebruikers.

De game wordt onder meer aangepast met grotere zones, zodat je van verder weg monstertjes kunt zien en vangen. Ook 'Incense' packs, waarmee je ervoor kan zorgen dat de monsters naar jou komen, worden goedkoper en zullen langer meegaan. Een en ander moet zorgen dat je minder vaak buiten moet komen. In veel landen, waaronder België, wordt afgeraden om nog zonder reden buiten de deur te komen.

De update zal zo snel mogelijk worden doorgevoerd, zegt Niantic tegen gamesite Polygon.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Apple sluit alle Apple-winkels buiten China en kiest voor online conferentie

Apple heeft wereldwijd al zijn Apple Stores gesloten, met uitzondering van de winkels in China. Daar is de helft van de Apple Stores namelijk juist weer opengegaan, omdat Apple de situatie rond het coronavirus er veilig genoeg acht. In België is er overigens maar één Apple Store, in Brussel. Nederland telt er drie, in Amsterdam, Den Haag en Haarlem.

Apple laat ook weten dat zijn jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC 2020) in juni een 'volledig vernieuwde online opzet' krijgt. Een nogal eufemistische manier om te zeggen dat de klassieke ontwikkelaarsconferentie wordt ingeruild voor een digitaal event, uit angst voor de gevolgen van het coronavirus.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Microsoft Build wordt een digitaal event - Update Belgische events

Microsoft heeft besloten om zijn Build-ontwikkelaarsconferentie in zijn klassieke vorm te annuleren. Het evenement had van 19 tot 21 mei moeten plaatsvinden in Seattle, in de Amerikaanse staat Washington. Vanwege het coronavirus wordt het nu een digitaal event.

Microsoft Build trekt jaarlijks duizenden softwareontwikkelaars, die er op de hoogte worden gebracht over de innovaties met betrekking tot Windows, Office en andere software en services. Het wordt nu dus een digitaal event, maar wanneer dat precies doorgaat, is nog niet bekend.

Ook in eigen land veel afgelastingen of verplaatsingen

Microsoft Build is het zoveelste evenement op rij dat sneuvelt door de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Het begon allemaal in februari met het Mobile World Congress in Barcelona. Later annuleerden onder meer Google, Facebook en andere grote en kleine techbedrijven hun conferenties of werden ze vervangen door een digitaal event.

Ook in eigen land worden de meeste technologie- en netwerkevents afgelast of verplaatst. Dit is onder meer het geval voor de Beltug VIP Evening (nieuwe datum: 23 september), het Speakers Café/State of the Union van CIOforum (nu op 27 april) en het tweejaarlijkse and& festival in Leuven (nog geen nieuwe datum bekend). Tot slot worden ook de jobbeurs Match IT en de Comedy Night die Data News op 2 april in petto had, verplaatst naar een nog later te bepalen datum.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Twitteraars vragen en bieden #CoronaHulp

Twitter-gebruikers zijn een campagne begonnen om elkaar te helpen. Onder de noemer #CoronaHulp vragen ze of anderen iets voor hen kunnen doen of bieden ze zelf een helpende hand. Zo twitteren mensen dat ze bereid zijn om boodschappen voor anderen te doen. Anderen vragen automobilisten om een lift, omdat ze liever niet meer met het openbaar vervoer reizen. (ANP)

De hashtag #CoronaHulp wordt momenteel voornamelijk door Nederlanders gebruikt. Intussen is er ook een Belgische variant, te weten #CoronaHulpBE.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Slechts 19 procent van bedrijven verplicht thuiswerk

Slechts 19 procent van de Belgische bedrijven verplicht thuiswerk voor personeel dat uit risicogebieden komt en amper 17 procent versoepelde het beleid rond telewerk. Nochtans verwacht de helft van de ondervraagde bedrijven omzet te verliezen door het coronavirus. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstenleverancier Acerta. (Belga)

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Minder IT-investeringen

Marktanalist IDC verwacht dat de investeringen in hardware, software en IT-diensten minder zullen groeien dan eerst verwacht door het nieuwe coronavirus. Aanvankelijk verwachtte het dit jaar een stijging van 5 procent. Nu wordt dat geschat op 4,3 procent. Maar de organisatie verwacht dat het volgende maand de cijfers nog lager moet bijstellen.

Els Bellens
door Els Bellens

Twitter en Google vragen medewerkers thuis te blijven

Twitter verplicht zijn medewerkers wereldwijd om van thuis uit te werken. Het bedrijf had dat vorige week al ten stelligste aangeraden, maar verstrengt de regels nu nog. Alle medewerkers, waaronder ook freelancers, zullen doorbetaald worden, ook als ze hun job van thuis uit niet kunnen doen.

Ook techbedrijf Google vraagt na zijn Noord-Amerikaanse personeel nu al zijn werknemers in Europa, het Midden-Oosten en Afrika om thuis te gaan werken. Daarmee wil het bedrijf de verspreiding van het nieuwe coronavirus beperken. De maatregel geldt zo lang als nodig.

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Nog geen Belgisch corona-effect op dataverkeer merkbaar

Nu de overheid bedrijven heeft opgeroepen om meer telewerk toe te laten, neemt het dataverkeer in heel wat regio's toe. Maar van een capaciteitsprobleem is in België vooralsnog geen sprake, zo leert een rondvraag van Data News.

De maatregelen rond de corona-epidemie wegen op de technologische sector waar wereldwijd grote én kleinere conferenties en beurzen afgesteld worden. Heel wat conferenties worden vervangen door virtuele varianten met videostreams. Heel wat bedrijven hebben ondertussen ook het aantal zakenreizen teruggeschroef en (internationale) meetings vervangen door varianten met videoconferencing. Andere werkgevers laten meer thuiswerk toe, en dat heeft een gunstig effect op de aandeelprijzen van techspelers als Slack (samenwerkingstool) en Zoom (videoconferencing-software).

De hele dag door video?

Dat betekent ook dat mogelijk méér data over en weer gestuurd wordt op datanetwerken. Cisco bijvoorbeeld ziet het netwerkverkeer met factor 22 stijgen op bepaalde routes die in China gebaseerde Webex-gebruikers verbinden met hun thuiswerkplek. Ook in de Verenigde Staten merken grote telco's dat netwerken meer data te verwerken krijgen: zeker als ook kinderen verplicht thuis moeten blijven en dus ook populaire dataintensieve apps als Netflix en YouTube de hele dag door blijven pieken. Zo komen met andere woorden zowel de bedrijfsnetwerken als residentiële aansluitingen mogelijk extra onder druk.

Beperkt effect in België

In ons land loopt het vooralsnog zo'n vaart niet, zo leert een rondvraag van Data News. "Voorlopig blijft de toename op het dataverkeer beperkt. We zagen afgelopen week op het mobiele netwerk wel zo'n 2% stijging in trafiek; maar op het vaste netwerk nog niets noemenswaardig, ook niet als we specifiek naar de categorieën van verkeer kijken", zegt Isabelle Geeraerts van Telenet. "Nu, Skype-meetings en mailen - het typische 'thuiswerkverkeer' - neemt sowieso niet zo veel bandbreedte in maar we blijven het zeker wel monitoren", voegt de woordvoerster van Telenet daar nog aan toe.

Proximus ziet geen noemenswaardige toename, noch qua telefoonverkeer noch qua internetgebruik. "Ook op het niveau van Skype for Business, dat we aan onze bedrijfsklanten verkopen, zien we momenteel geen noemenswaardige evoluties in trafiek", aldus Fabrice Gansbeke. De B2B-telecomspeler Destiny wijst er ook op dat de Krokusvakantie voor een vertekend beeld kan zorgen.

Trafiek groeit altijd

Op het Belnet-netwerk is er wel sprake van een toename, maar een relatie met het coronavirus is er niet. "De trafiek van de afgelopen weken en maanden ligt hoger dan die voor dezelfde periode in 2019, maar verloopt qua vorm hetzelfde. We zien dus geen reden om de toename te linken aan het coronavirus, het gaat om de normale toename die zich elk jaar verderzet", zegt Davina Luyten. "Voor ons BNIX-platform is het een gelijkaardig verhaal. De trafiek groeit, zoals dit voortdurend het geval is, maar we zien geen pieken die gelinkt zouden kunnen worden aan het coronavirus", besluit de marketing- en communicatieverantwoordelijke van Belnet.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

'Videogameconferentie E3 gaat niet door'

De jaarlijkse videogameconferentie E3 in Los Angeles zou geannuleerd zijn vanwege angst om het nieuwe coronavirus. Dat meldt Ars Technica op basis van bronnen binnen de organisatie. Het nieuws is nog niet officieel bevestigd.

Gameproductiebedrijf Devolver Digital bevestigde het bericht min of meer door op Twitter te melden dat iedereen de vluchten en hotels wel kon annuleren.

De E3 had dit jaar door moeten gaan van 9 tot 11 juni. Gamebedrijven tonen op de conferentie hun nieuwste spellen en mogelijk ook nieuwe consoles die eraan zitten te komen. (ANP)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Samsung annuleert event voor pers en dealers in Londerzeel

Een Samsung-evenement op 25 maart in Londerzeel, waar de techreus zijn nieuwste innovaties zou voorstellen aan pers en dealers, gaat niet door. Veel technologiebedrijven onthullen dezer dagen op lokaal niveau de producten die begin januari op de CES-beurs in Las Vegas zijn gepresenteerd. Samsung ziet die plannen nu gedwarsboomd door de dreiging van het nieuwe coronavirus.

'We hebben je vorige week uitgenodigd voor de 2020 Product line-up van Samsung', luidt het in de verklaring die Data News dinsdag ontving. 'Samsung is begaan met jouw gezondheid. Gezien de huidige situatie hebben we besloten dit event rond The Age Of Experience uit te stellen en geen risico's te nemen.'

Samsung wilde op het evenement in Londerzeel onder meer zijn nieuwste 4K- en 8K QLED-tv's tonen, wat een primeur voor België had moeten zijn. Wanneer we in ons land wel een glimp van deze toestellen kunnen opvangen, is nog niet bekendgemaakt.

Opmerkelijk: concurrent LG houdt deze week, op exact dezelfde locatie in Londerzeel, een vergelijkbaar evenement voor pers en dealers. Dat vindt tot nader order wel gewoon doorgang, op 9, 10 en 11 maart. Een andere grote speler, Sony Electronics, hield zijn evenement al op 18 februari, in Zaventem, toen de impact van het coronavirus nog een stuk kleiner was.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Nieuwe domeinen over coronavirus zijn 50 procent vaker boosaardig

Cybercriminelen maken gretig misbruik van de interesse in de wereldwijde epidemie die het coronavirus veroorzaakt. CheckPoint Intelligence signaleert niet alleen een toenemend aantal corona-spamcampagnes, maar vooral ook een groei in nieuwe domeinnamen met betrekking tot het virus. Met dat soort sites is het dikwijls oppassen geblazen, aldus het securitybedrijf.

CheckPoint stelde vast dat er sinds januari al zeker vierduizend domeinen over het virus geregistreerd zijn. Ongeveer drie procent daarvan is kwaadaardig, en nog eens vijf procent is verdacht. Het aandeel kwaadaardige domeinen over het coronavirus is daarmee vijftig procent groter dan dat van alle domeinen samen die in dezelfde periode geregistreerd zijn. Het aantal gevaarlijke sites overstijgt ook recente seizoensgebonden thema's, zoals Valentijnsdag.

Veel van de nieuw geregistreerde domeinen zullen volgens de onderzoekers uiteindelijk voor phishing gebruikt worden. In het zwaar getroffen Italië is intussen al een grootschalige phishingcampagne verspreid. Zeker tien procent van de organisaties in het land zou daar al mee te maken hebben gekregen. Bedrijven ontvangen bijvoorbeeld een mail met een document dat alle voorzorgsmaatregelen van de Wereldgezondheidsorganisatie opsomt. Wie doorklikt, haalt Ostap Trojan Downloader binnen, een gekende Trickbot-downloader die ontworpen is om privégegevens van gebruikers te stelen.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

ECB doet maandag test met 100 procent telewerk

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar ongeveer 3.700 werknemers die werken in de gebouwen van de instelling in het Duitse Frankfurt gevraagd om maandag van thuis uit te werken. Het gaat om een test om eventuele problemen op te sporen, mocht de verspreiding van het coronavirus het noodzakelijk maken om het personeel (gedeeltelijk) vanop afstand te laten werken gedurende een langere periode. (Belga)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Mobiel dataverbruik toont angst voor coronavirus

Het nieuwe coronavirus zorgt voor vrees onder shoppers in regio's waar de problemen het grootst zijn, zoals Noord-Italië en Zuid-Korea. Dat valt op te maken uit het mobiele dataverbruik in populaire winkelgebieden zoals Myeongdong in Seoul en de Quadrilatero della Moda in Milaan. Dataverbruik kan worden gezien als een bepaalde maatstaf voor drukte in bijvoorbeeld winkelstraten.

Volgens gegevens van UberMedia die werden geanalyseerd door databureau Webster Pacific, is het verbruik van data in Myeongdong afgelopen weekend met twee derde gedaald. In het modedistrict van Milaan viel het dataverbruik met 38 procent terug.

De data worden afgezet tegen een zevendaags gemiddelde, waarbij rekening is gehouden met extra drukte in de weekenden. (ANP)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Cultuur- en technologiefestival SXSW afgeblazen

De autoriteiten in de Amerikaanse stad Austin in Texas hebben het cultuur- en technologiefestival South by Southwest (SXSW) geannuleerd omwille van het coronavirus.

SXSW brengt niet alleen muziek, maar ook interactieve media, film en nieuwe technologie. Er treden jaarlijks ongeveer 1.500 bands en artiesten op. Bekende namen als Ozzy Osbourne en Trent Reznor (Nine Inch Nails) hadden de voorbije dagen al geannuleerd.

Ook steeds meer grote techbedrijven haakten intussen af. Gingen onder meer hun kat naar SXSW sturen: Facebook, Twitter, TikTok, Amazo, Netflix en naar verluidt ook Apple.

Burgemeester Steve Adler van Austin kondigde de beslissing aan op een persconferentie. 'Het is echt jammer, dit is de eerste keer in 34 jaar dat het evenement in maart niet zal plaatsvinden', klonk het. (Belga)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

China ontwerpt robotarm in strijd tegen coronavirus

Onderzoekers aan een grote Chinese universiteit nabij Peking hebben een speciale robotarm ontwikkeld die moet helpen in de strijd tegen het coronavirus. De robot kan speekselmonsters afnemen, echo's uitvoeren en luisteren naar de organen van de patiënt.

Het apparaat is uitgerust met wieltjes en camera's en kan zichzelf desinfecteren. Door de robot hoeven artsen niet meer in dezelfde ruimte als de patiënt te vertoeven. 'Het virus is simpelweg te besmettelijk', zegt professor Zheng van de universiteit van Tsinghua. 'Daarom laten we robots nu de gevaarlijkste taken uitvoeren.'

Als alles volgens plan loopt, hebben enkele robots zondag hun eerste werkdag. Sommige artsen hebben al wel kritiek: de machines zouden weinig geruststellend zijn voor de zieken.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Malware maakt misbruik van Italiaanse paniek rond coronavirus

Securitybedrijf Sophos heeft in het afgelopen etmaal een nieuwe spamaanval op inwoners van Italië ontdekt. De mails die worden rondgestuurd bevatten zogenaamd een lijst met voorzorgsmaatregelen om besmetting met het coronavirus te voorkomen, maar het document is zelf besmet met zogeheten Trickbot-malware.

Volgens Sophos is het Covid-19-gehalte aan het spambericht nieuw, maar zijn de mechanismen die worden gebruikt om de malware af te leveren vergelijkbaar met die van andere Trickbot-campagnes. Denk daarbij aan spam-bots die het bericht verzenden, het bijgevoegde gescripte Word-document en de JavaScript-'dropper'.

'De cybercriminelen achter Trickbot zijn waarschijnlijk ervaren aanvallers die de bezorgdheid van de dag benutten om mensen aan te zetten om te klikken. Hoewel dit nu in Italië is ontdekt, kunnen we een vergelijkbare aanval verwachten in andere landen, waaronder België, waar de vrees voor uitbraken of verdere verspreiding van het coronavirus groot is', zegt Chester Wisniewski, hoofdonderzoeker bij Sophos.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

'Dreigend tekort aan vervangende iPhones bij Apple Stores'

Bij Apple Stores zou een tekort aan vervangende iPhones dreigen, omdat de toelevering van de smartphone onder druk staat door het nieuwe coronavirus. De techreus heeft aan zijn winkels laten weten dat er bijna geen iPhones meer beschikbaar zijn voor de vervanging van zwaar beschadigde apparaten, meldt persbureau Bloomberg.

Apple zelf was niet bereikbaar voor commentaar op het bericht. Het is niet duidelijk of het bedrijf overal ter wereld met druk op de voorraad te kampen heeft.

Het Amerikaanse concern is overigens bezig om zijn Chinese winkels in hoog tempo te heropenen. Eerder werden ze alle 42 gesloten vanwege de virusuitbraak. (ANP)

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Grote namen zeggen af voor SXSW

Na Facebook en Twitter sturen nu ook TikTok, Amazon en Netflix hun kat naar SXSW. Dat evenement vindt normaal binnen 2 weken plaats in Austin (Texas). Ook Apple zou zich volgens Amerikaanse media terugtrekken. Maar van annuleren willen de SXSW-organisatoren vooralsnog niet weten. Een petitie van bezorgde burgers die er anders over denken is ondertussen op weg naar de kaap van 50.000 handtekeningen. Op dit moment is er nog geen coronabesmetting vastgesteld in Austin, al wordt er wel minstens één persoon getest op het virus. SXSW lokte vorig jaar meer dan 400.000 bezoekers van verschillende nationaliteiten en alle uithoeken van de wereld.

Wie trouwens van plan was om naar de Gartner Identity & Access Management Summit in Londen te trekken, krijgt er ook enkele vrije dagen in zijn agenda bij. Die conferentie is uitgesteld tot een nog nader te bepalen datum.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Coronavirus dwarsboomt nu ook Hannover Messe

De grootste vakbeurs voor de industrie, de Hannover Messe, wordt uitgesteld vanwege het nieuwe coronavirus. Het evenement zou plaatsvinden van 20 tot 24 april, maar is verschoven naar de week van 13 tot 17 juli. Duizenden bedrijven hadden zich aangemeld voor de beurs, waaronder techreuzen als Google, Amazon, Microsoft en Huawei. (ANP)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

VMware cancelt Modern Apps-event

VMware heeft besloten om wereldwijd alle events af te gelasten waar meer dan vijftig personen aanwezig zouden zijn. De beslissing treft vooral het geplande Modern Apps-event van het bedrijf. Op 6 maart is er wel een online briefing voor de pers.

Els Bellens
door Els Bellens

Oppo gaat digitaal met lancering nieuwe smartphone

Oppo heeft de lancering van zijn nieuwe high-end telefoon in België en Nederland afgelast en vervangen door de gestreamde show. Het lanceringsevent was gepland voor 6 maart.

Het Chinese smartphonemerk Oppo was van plan zijn nieuwe vlaggenschipserie, de Find X2, al op 22 februari op Mobile World Congress in Barcelona te lanceren. Met de afgelasting van dat congres uit vrees voor het Covid-19 virus werd dat uitgesteld en vervangen door lokale lanceerevenementen. Voor België en Nederland zou dat deze week in Wassenaar in Nederland gebeuren.

Maar ook dat gaat nu niet door. Het bedrijf gaat over op een gestreamde show. De Find X2 is een nieuwe high-end telefoon van het merk, dat volop werkt aan zijn aanwezigheid in België.

Eva Schram
door Eva Schram

Ook Google schrapt ontwikkelaarsconferentie

Na Facebook heeft ook Google een streep gezet door zijn ontwikkelaarsconferentie. Google I/O wordt dit jaar alleen online gehouden, maakte de techreus bekend. Reden voor de beslissing is de uitbraak van het nieuwe coronavirus, dat nu ook in de Verenigde Staten steeds verder om zich heen grijpt.

Google I/O trekt normaal gesproken duizenden softwareontwikkelaars van over de hele wereld. De editie van dit jaar zou van 12 tot 14 mei gehouden worden.

Vorige week besloot Facebook zijn ontwikkelaarsconferentie F8 al te schrappen. Die zou een week voor de conferentie van Google plaatsvinden.

Ook Apple heeft een eigen ontwikkelaarsconferentie, WWDC. De data van de editie van dit jaar zijn echter nog niet bekendgemaakt, zodat het niet duidelijk is of de iPhonemaker zijn evenement wel door laat gaan. Doorgaans houdt Apple WWDC in de eerste week van juni. (Belga)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Gespot in Zuid-Korea: apps om je tegen Covid-19 'te beschermen'

Er zijn verschillende manieren om jezelf - zo goed mogelijk - tegen het coronavirus te wapenen: de handen grondig wassen, in je elleboog hoesten, simpelweg de deur niet meer uit gaan én, dat vooral, de risicogebieden vermijden. In het zwaar getroffen Zuid-Korea probeert de technologie de bevolking daar een handje bij te helpen, meldt nrc.nl: er zijn intussen verschillende corona-apps beschikbaar die je waarschuwen wanneer je in de buurt komt van een plek waar een geïnfecteerde patiënt verbleef.

Het gaat om mobiele apps met de namen Corona 100m (een straal van 100 meter, inderdaad) en Corona Map. De locatiedata waar deze toepassingen zich op baseren, worden volgens de International Business Times verstrekt door de Zuid-Koreaanse overheid. Die gegevens zijn zeer persoonlijk, stelt nrc.nl vast. Het gaat onder meer om de datum van de besmetting, de locatiegeschiedenis van de patiënt, en dienst geslacht, leeftijd en nationaliteit.

De vraag is natuurlijk, wat privacy betreft, hoe ver je kan en mag gaan om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Bovenstaande apps roepen al flink wat vragen op, maar er zijn intussen ook berichten over Chinese werknemers die een gedetailleerd reisrapport aan hun werkgever moeten overleggen (van hun telecomprovider) om te bewijzen dat ze lang genoeg in quarantaine waren alvorens opnieuw aan de slag te gaan. Volgens de auteur van het artikel op nrc.nl is dat niets minder dan een excuus voor China en Zuid-Korea om de datasurveillance in die landen nog verder op te voeren.

Voor de duidelijkheid: in België zijn in de Apple App Store of Google Play Store geen vergelijkbare apps beschikbaar.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Twitter vraagt al zijn werknemers om van thuis te werken

Het Amerikaanse techconcern Twitter vraagt al zijn werknemers wereldwijd om wegens het coronavirus thuis te werken. Vergaderingen en belangrijke opdrachten zullen voor internettoegang geoptimaliseerd worden, zo maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Met de maatregel wil Twitter zijn werknemers beschermen en de uitbreiding van het virus afremmen, klinkt het. Twitter stelt zowat 4.900 mensen tewerk wereldwijd. (Belga)

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

'Coronaklap' verwacht voor tabletverkoop in tweede kwartaal 2020

De verkoop van tablets in de EMEA-markt daalde in het vierde kwartaal met 8,7 procent naar 12,9 miljoen stuks, zo becijferde IDC. Door de digitale transformatie blijf de vraag naar tablets in het bedrijfsleven nog stijgen, maar bij de consument neemt de belangstelling in het gadget verder af, waardoor de totale markt krimpt. Door Covid-19 zal die markt het binnenkort nog zwaarder krijgen.

In Q1 blijft het effect van het coronavirus op de tabletmarkt wellicht nog beperkt, denkt IDC, maar in Q2 zullen de gevolgen wél voelbaar zijn. Door de impact van het virus op de productie en distributie verwacht het onderzoeksbureau een terugval van 4 procent in de EMEA-markt, over het eerste semester van 2020. In de tweede helft van het jaar 'kan de situatie zich herstellen, afhankelijk van hoe de crisis verder evolueert', klinkt het.

In de EMEA-markt verkocht Samsung in het vierde kwartaal van 2019 de meeste tablet, gevolgd door Apple. In West-Europe behield Apple zijn koppositie, onder meer door de introductie van de nieuwe iPad. Huawei staat op plek drie, maar blijft volgens IDC hinder ondervinden van het Amerikaanse handelsverbod, Lenovo en Amazon completeren de top vijf.

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Bijna 30.000 handtekeningen hopen dat SXSW alsnog geannuleerd wordt

Midden alle afzeggingen gaat het South by Southwest (SXSW) film-, tech- en muziekfestival vooralsnog gewoon door in Austin (Texas) van 13 tot 22 maart. Zo liet de organisatie gisteren zelf weten via Twitter. Het hele event - inclusief alle optredens, conferenties en nevenevenementen - kon vorig jaar rekenen op meer dan 400.000 bezoekers vanuit alle hoeken van de wereld. Reden voor een bezorgde burger om een petitie te starten om de organisator te overtuigen het evenement toch te annuleren uit vrees voor verdere verspreiding van Covid-19. De petitie telt al bijna 30.000 handtekeningen. Twitter en Facebook hebben ondertussen wel al besloten om niét naar SXSW af te reizen. Het is nu afwachten of hun annulaties nieuwe dominostenen doen vallen.

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Conferenties worden wereldwijd geschrapt

De lijst met geannuleerde technologieconferenties en afgelaste evenementen blijft maar groeien. De start-upconferentie Start Summit in Zwitserland gaat bijvoorbeeld niet door. CloudFest in het Duitse Rust ook niet, net als Infor Inspire in Londen. Eveneens geschrapt: F5 Agility in Orlando en HP Reinvent in Anaheim. Niet alleen in Europa en de Verenigde Staten, maar ook in Azië en Australië worden conferenties geannuleerd, verplaatst, of omgevormd tot online-only evenementen. Onder meer Cisco Live in Melbourne gaat niet door, net als Black Hat Asia.

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Adobe Summit en Google Cloud Next geannuleerd: worden virtuele conferenties

Google en Adobe annuleren hun komende technologieconferenties in respectievelijk San Francisco en Las Vegas. Zowel Google Cloud Next als de Adobe Summit worden omgevormd tot virtuele conferenties: 100% online dus. Ook Microsoft annuleerde pas nog de MVP Summit: een Amerikaanse conferentie voor MS-partners. Eerder werden zoals bekend al MWC, GDC en de Facebook developer-conferentie F8 afgelast. De vrees blijft bestaan dat er nog meer conferenties geannuleerd gaan worden. Het traditionele 'conferentieseizoen' in de technologiesector dreigt dit jaar zo vooral een verhaal van videostreams, chatboxen en gedeelde PowerPoint-presentaties te worden.

Pieterjan Van Leemputten
door Pieterjan Van Leemputten

Minder smartphones dit jaar door Covid-19

Het aantal smarpthones dat dit jaar wordt verkocht zal dalen met 2,3 procent ten opzichte van 2019. Dat berekent marktanalist IDC. In de eerste helft van 2020 zal het zelfs om een daling van 10,6 procent gaan.

De daling is hoofdzakelijk te wijten aan het coronavirus. IDC haalt verstoorde productielijnen en logistieke ketens aan. Veel smartphonemakers zouden normaal rond deze tijd hun nieuwe toestellen voorstellen, maar velen wijzigen nu hun productieplannen.

Meer details over de cijfers van IDC kan je hier lezen.

Michel van der Ven
door Michel van der Ven

Grootste gamingbeurs ter wereld uitgesteld

Opnieuw wordt een groot evenement afgelast als gevolg van het nieuwe coronavirus. Gamingbeurs GDC in San Francisco, die normaal in maart zou plaatsvinden, is uitgesteld tot de zomer, luidt het zaterdag. Een precieze datum is er nog niet.

Els Bellens
door Els Bellens

Facebook schaft conferentie voor ontwikkelaars af

De grootste ontwikkelaarsconferentie voor Facebook, F8, gaat dit jaar niet door De conferentie was gepland voor 5 en 6 mei, maar wordt afgeschaft uit vrees voor het coronavirus.

Facebook meldt zelf dat het de fysieke poot van de conferentie afschaft, maar dat er wel digitale presentaties en streams zullen komen. Op 5 en 6 mei moesten ontwikkelaars, partners en werknemers in San Jose samenkomen voor de F8 conferentie, maar dat gaat nu niet door. Het bedrijf is van plan om lokaal enkele evenementen te organiseren en onder meer livestreams op te zetten voor bijvoorbeeld nieuws en presentaties.

Kristof Van der Stadt
door Kristof Van der Stadt

Coronavrees weegt ook op RSA-securityconferentie

Na de annulatie van de MWC-technologiebeurs in Barcelona, ondervindt ook de RSA-securityconferentie hinder uit vrees voor het coronavirus. 14 fabrikanten sturen hun kat, waaronder IBM Security, Verizon en AT&T Cybersecurity. Ook de Game Developers Conference krijgt afzeggingen te verwerken.