Maak plaats voor wifi 6

. © .
Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

Vandaag kunnen we niet meer zonder wifi. Smartphones, tablets, laptops, slimme apparaten – allemaal maken ze gebruik van een draadloos netwerk. En dat wordt een probleem wanneer te veel toestellen tegelijkertijd toegang willen tot dat netwerk. Wifi 6, de nieuwe draadloze standaard die in de loop van dit en volgend jaar wordt uitgerold, moet dat probleem uit de wereld helpen.

U hebt het ongetwijfeld vroeg of laat ook al moeten vaststellen: het lijkt wel of uw draadloos netwerk alsmaar trager wordt. Vooral als het hele gezin aan de slag is met allerlei toestellen. Logisch natuurlijk, want elk apparaat eist het beschikbare netwerk maximaal voor zich op en dat creëert opstoppingen en vertragingen. Hetzelfde geldt overigens voor bedrijfsnetwerken.

Meer dan louter snelheid

“Historisch gezien is wifi wel continu verbeterd wat bandbreedte en capaciteit betreft, maar sommige problemen zoals gelijktijdige toegang werden nooit opgelost”, zegt Sebastien Marchal, product sales specialist bij Cisco Belux. “De industrie heeft geprobeerd dat te remediëren met OFDM-technologie waarbij meerdere apparaten en access points wedijveren om data te kunnen doorsturen. Zodra het netwerk vrij is, worden dan data verstuurd – maar vaak met grote vertraging, natuurlijk. De nieuwe standaard gaat dat oplossen met OFDMA-technologie die de beschikbare bandbreedte opsplitst in kleinere delen – 20 MHz in meerdere 2MHz deeltjes bijvoorbeeld. En dat is bijzonder interessant voor omgevingen waar heel veel draadloze toestellen actief zijn, want die zullen dan nog tegelijkertijd met elkaar kunnen praten, met voldoende bandbreedte. De capaciteit neemt dus toe zonder dat de prestaties eronder lijden. Ik denk hier aan luchthavens, winkelcentra, conferentiezalen en andere openbare plaatsen.”

Het gaat momenteel nog om een pre-standaard maar vanuit hardwarestandpunt is alles al perfect in orde

Wifi 6 is dan ook veel meer dan een snellere verbinding. In theorie gaat de maximum snelheid van 3,5 Gbps op wifi 5 naar 9,6 Gbps op wifi 6, maar in werkelijkheid ligt die snelheid wel een heel eind lager. Belangrijker is dat wifi 6 de snelheid van uw totale netwerk zal verhogen wanneer meerdere toestellen er gebruik van maken, onder meer door de routers data tegelijk naar al die apparaten te laten sturen. De nieuwe standaard verbetert ook MU-MIMO, Multi-User Multiple Input/Multiple Output, een technologie die al in de jongste wifi 5 routers en apparaten zit maar die nu een boost krijgt. MIMO maakt gebruik van meerdere antennes om data naar meerdere toestellen tegelijk te sturen, vier bij wifi 5 en acht bij wifi 6. Nieuw is nu dat MU-MIMO die toestellen tegelijk ook laat antwoorden naar een access point, upstream dus, wat uiteraard de data-uitwisseling en de totale snelheid van het netwerk ten goede komt en meer toestellen tegelijkertijd op hetzelfde netwerk zal toelaten.

Compatibel

“MU-MIMO is een van de redenen waarom ook oudere toestellen baat zullen hebben bij wifi 6”, legt Sebastien Marchal uit. “Belangrijk om weten is dat wifi 6 backwards compatible is, dus je huidige apparaat kan je verder gebruiken met de access points van de nieuwe standaard. Je zal natuurlijk niet optimaal kunnen profiteren van de nieuwste technologie omdat het access point en je toestel dezelfde taal moeten spreken. En dat geldt uiteraard ook omgekeerd: als je morgen een wifi 6-laptop koopt, dan zal die ook kunnen werken met je bestaande wifi 5-router maar zonder al de voordelen van wifi 6. “De huidige netwerken op 2,4 GHz en 5GHz blijven in elk geval bestaan. De industrie neigt steeds meer naar 5 GHz omdat die hogere snelheden haalt en minder last heeft van interferenties, maar de 2,4 GHz-band heeft dan weer een grotere reikwijdte en kan beter door muren heen – waar 5 GHz dan weer problemen mee heeft.

Maak plaats voor wifi 6
© .

Bestaande toestellen blijven dus gewoon werken, maar toch zitten er zoveel voordelen vast aan wifi 6 dat u misschien snel geneigd zal zijn om nieuwe apparaten te kopen. ‘Snel’ moet u dan wel met een korrel zout nemen, want voor zover ons bekend is de Samsung S10 smartphone voorlopig het enige toestel dat met wifi 6 is uitgerust. “Cisco heeft zijn wifi 6-routers samen met Samsung gelanceerd met de bedoeling betere netwerktechnologie te ontwikkelen, naar analogie met wat we enkele jaren geleden met Apple gedaan hebben”, zegt Marchal. “Via zo’n samenwerking kunnen we de prestaties tot meer dan 30% boven de standaard verhogen, dus is het logisch dat wij met verscheidene fabrikanten aan tafel willen zitten om de netwerken te optimaliseren. Zelf hebben we nu al drie access points gelanceerd waarvan een met een speciale Cisco ASIC-chip om meer geavanceerde dingen te kunnen doen zoals real-time monitoring en RF-fingerprinting om de beveiliging te verhogen.”

Veiliger?

Voor die beveiliging wordt gebruik gemaakt van het nieuwe security protocol WAP3 dat vorig jaar gelanceerd werd en dat al optioneel in enkele wifi 5-routers en -toestellen opgenomen is. Maar voor wifi 6 is het een must: wil een toestel goedgekeurd worden door de Wifi Alliance, dan moet het WPA3 aan boord hebben. Al was er enkele weken geleden toch nogal wat commotie rond WPA3 toen bleek dat er fouten zaten in het WPA3-protocol die hackers in staat kunnen stellen om het wifi-paswoord te kraken en toegang te krijgen tot geëncrypteerd dataverkeer. De Wifi Alliance kwam wel snel met de mededeling dat het hier ging om de allereerste versies van WPA3 en dat alles via software-updates kon opgelost worden.

Naast Cisco heeft ook Netgear al vier nieuwe wifi 6-routers aangekondigd gaande van een ‘budgetvriendelijk’ model (ongeveer 200 euro) tot een heus werkpaard met acht antennes en vijf ethernetpoorten (zo’n 400 euro). “In de komende maanden mag je van ons ook repeaters en adapters verwachten die met de nieuwe standaard werken want hoe je het ook keert of draait: de fysieke beperkingen binnen een gebouw blijven bestaan, ook met wifi 6”, zegt Lionel Paris, director product marketing consumer products EMEA bij Netgear. “Wel is het zo dat je met wifi 6 een aantal eindpunten tegelijk kan absorberen zonder onderbrekingen en zonder verlies van bandbreedte.”

Wifi 6 is bijzonder interessant voor omgevingen waar heel veel draadloze toestellen actief zijn.
Wifi 6 is bijzonder interessant voor omgevingen waar heel veel draadloze toestellen actief zijn.

Let wel: eigenlijk is geen enkele van de hogergenoemde routers al officieel goedgekeurd door de Wifi Alliance, want de wifi 6-standaard wordt naar verwachting pas deze zomer gecertificeerd. “Het gaat inderdaad momenteel nog om een pre-standaard maar vanuit hardwarestandpunt is alles al perfect in orde”, beklemtoont Sebastien Marchal, “Er kan hoogstens nog wat software-tuning aan te pas komen maar functioneel werkt alles zoals het hoort.”

En 5G?

Van één zaak is Marchal al zeker: de stap naar wifi 6 wordt een must voor de bedrijfswereld. “Er komen constant nieuwe draadloze apparaten bij en dat betekent dat je meer bandbreedte nodig gaat hebben. Je moet er bovendien voor zorgen dat bepaalde business critical applicaties voorrang krijgen en dat kan perfect met wifi 6 want in het infrastructuurluik is voorzien dat dergelijke applicaties automatisch herkend worden. De snelheidswinst en de betere doorstroming zonder opstoppingen of vertragingen zijn dan nog de bonus bovenop.”

Maar zal wifi 6 samenwerken met die andere nieuwe draadloze standaard, 5G, of wordt het een concurrentiestrijd? Er is immers een duidelijk verschil: wifi 6 is een WLAN, een Wireless Local Area Network, 5G is een WAN, een Wide-Area Network. Wifi 6 is ook een verdere ontwikkeling van Wifi 5 en dus compatibel met de vorige versies, terwijl 5G een compleet nieuwe technologie is, niet compatibel met 4G. “En toch vullen die twee elkaar eigenlijk perfect aan”, stelt Marchal. “5G zorgt voor het signaal tot aan de deur maar eenmaal binnen moet wifi 6 overnemen omdat 5G moeilijker penetreert in een gebouw. Hier werken we samen met Samsung en access providers in het kader van OpenRoaming, een initiatief van Cisco dat gebaseerd is op HotSpot 2.0, een industriestandaard. De bedoeling is om een naadloze overgang te realiseren tussen wifi 6 en 5G met heel de tijd volledige encryptie in een beveiligde omgeving.”

Geen codesoep meer

Zag u ook door het bos van de draadloze netwerkstandaarden de bomen niet meer, dan is dat probleem nu van de baan: voortaan spreken we niet meer over 802.11b, a, g, n of ac maar wel over wifi 1 tot en met 5. Bijna twee decennia hebben de afkortingen voor verwarring gezorgd bij de consument, maar daar komt dus nu een einde aan. Alhoewel: eerstdaags zal u apparaten op de markt zien verschijnen die met de nieuwste standaard werken: wifi 6 of, in het oude jargon, 802.11ax.

Wifi 6 samengevat in een paar woorden: meer bandbreedte per gebruiker (dus meer gebruikers kunnen tegelijkertijd werken), tot veertig procent snellere datadoorstroming, tot vier keer meer capaciteit in drukke omgevingen (en dus ook betrouwbaardere verbindingen), en minder batterijverbruik. Dat laatste is vooral belangrijk voor het IoT, het Internet of Things, de ontelbare kleine sensoren die overal geïnstalleerd worden en die voortdurend gegevens doorsturen naar computers en servers. Wifi 6 maakt daartoe gebruik van TWT of Target Wake Time, een technologie die toestellen in staat stelt af te spreken wanneer en hoe vaak ze met elkaar zullen communiceren. In de praktijk kan zo’n IoT-sensor dus uren of zelfs dagen ‘slapen’ vóór hij data doorstuurt en op die manier veel batterij sparen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content