Apple werd al veelvuldig beschuldigd van het 'gepland verouderen' van iPhones. Dat wil zeggen: tegen de tijd dat de technologiereus een nieuwe iPhone lanceert, werken de oudere modellen langzamer.

Een studie van Laura Trucco, studente economie aan de Harvard University, lijkt - andermaal - te doen uitschijnen dat Apple zich hier inderdaad schuldig aan maakt.

Trucco merkte op dat de Google-zoekopdracht 'iPhone slow' telkens piekt rond der periode dat Apple een nieuwe smartphone boven de doopvont heeft gehouden.

Het is geen hard bewijs, zo'n Google search. Maar het is volgens Trucco wel opmerkelijk dat de zoekterm 'Android slow' niet voor meer trafiek zorgt bij de lancering van een nieuw Android-speeltje.

Er valt wat voor te zeggen, dat Apple er meer baat bij heeft dat mensen om een nieuwe iPhone komen omdat hun oude het niet meer naar behoren doet. Apple verzorgt immers software én hardware, en Google grotendeels enkel software.

Apple krijgt ook vaak de kritiek dat nieuwe iOS-updates trager werken op oudere toestellen. Gewoon veroudering, of toch geplande verouderdering?

Apple werd al veelvuldig beschuldigd van het 'gepland verouderen' van iPhones. Dat wil zeggen: tegen de tijd dat de technologiereus een nieuwe iPhone lanceert, werken de oudere modellen langzamer. Een studie van Laura Trucco, studente economie aan de Harvard University, lijkt - andermaal - te doen uitschijnen dat Apple zich hier inderdaad schuldig aan maakt. Trucco merkte op dat de Google-zoekopdracht 'iPhone slow' telkens piekt rond der periode dat Apple een nieuwe smartphone boven de doopvont heeft gehouden. Het is geen hard bewijs, zo'n Google search. Maar het is volgens Trucco wel opmerkelijk dat de zoekterm 'Android slow' niet voor meer trafiek zorgt bij de lancering van een nieuw Android-speeltje. Er valt wat voor te zeggen, dat Apple er meer baat bij heeft dat mensen om een nieuwe iPhone komen omdat hun oude het niet meer naar behoren doet. Apple verzorgt immers software én hardware, en Google grotendeels enkel software. Apple krijgt ook vaak de kritiek dat nieuwe iOS-updates trager werken op oudere toestellen. Gewoon veroudering, of toch geplande verouderdering?