De pc is al een tijdje heer en meester bij een potje schaken, maar binnenkort kun je het ook vergeten bij een spelletje Trivial Pursuit.

Tegenwoordig moeten ook de beste schakers eraan geloven als ze het tegen een superpc opnemen. Onlangs ging de Japanse topschaker Ichiyo Shimizu voor de bijl in een strijd met een computer in de universiteit van Tokyo. Ze speelden een partij Japans schaken of shogi en dat is een stuk complexer dan het westerse schaakspel. In 86 zetten was de Shogi-kampioen eraan voor de moeite.

Niet alleen in denkspellen als schaken, dammen of backgammon blinken machines uit, de Amerikaanse Carnegie Mellon University heeft een machine ontwikkeld die je kan verslaan bij Trivial Pursuit. De supercomputer luistert naar de naam NELL, wat staat voor Never-Ending Language Learning systeem. Diep in de kelder van de universiteit struint NELL 24 uur op 24 het internet af en brengt alle informatie onder in specifieke categorieën en relaties. Door tekstpatronen te scannen leert NELL zichzelf feiten en groepeert die in semantische categoriën. De verworven kennis wordt continu aan NELL's groeiende database gevoed.

De bedoeling van het project is een computer kennis te laten verwerven zoals mensen dat doen. Voorlopig hoeven Trivial Pursuit spelers nog niet echt bang te zijn voor NELL, want deze supercomputer past niet in de huiskamer, maar zo begon het ook met schaken en dammen... Je kunt NELL wel al volgen via Twitter.

De pc is al een tijdje heer en meester bij een potje schaken, maar binnenkort kun je het ook vergeten bij een spelletje Trivial Pursuit. Tegenwoordig moeten ook de beste schakers eraan geloven als ze het tegen een superpc opnemen. Onlangs ging de Japanse topschaker Ichiyo Shimizu voor de bijl in een strijd met een computer in de universiteit van Tokyo. Ze speelden een partij Japans schaken of shogi en dat is een stuk complexer dan het westerse schaakspel. In 86 zetten was de Shogi-kampioen eraan voor de moeite. Niet alleen in denkspellen als schaken, dammen of backgammon blinken machines uit, de Amerikaanse Carnegie Mellon University heeft een machine ontwikkeld die je kan verslaan bij Trivial Pursuit. De supercomputer luistert naar de naam NELL, wat staat voor Never-Ending Language Learning systeem. Diep in de kelder van de universiteit struint NELL 24 uur op 24 het internet af en brengt alle informatie onder in specifieke categorieën en relaties. Door tekstpatronen te scannen leert NELL zichzelf feiten en groepeert die in semantische categoriën. De verworven kennis wordt continu aan NELL's groeiende database gevoed. De bedoeling van het project is een computer kennis te laten verwerven zoals mensen dat doen. Voorlopig hoeven Trivial Pursuit spelers nog niet echt bang te zijn voor NELL, want deze supercomputer past niet in de huiskamer, maar zo begon het ook met schaken en dammen... Je kunt NELL wel al volgen via Twitter.