"De gebruiksvoorwaarden zitten vol bepalingen waarbij sprake lijkt misbruik, die een significant onevenwicht creëren tussen de rechten en plichten, in het nadeel van de gebruiker", klinkt het.

Hij wil dat er een Europees waarschuwingssysteem komt. Er bestaan volgens Tarabella immers een groot aantal apps voor mobiele telefoons, maar ook websites, "die het privéleven van de gebruikers met de voeten treden en die een inbreuk vormen op de Europese regelgeving". Zo'n systeem moet het voor de nationale autoriteiten mogelijk maken hun krachten te bundelen om "bedrijven die spotten met de rechten van de burgers" te vervolgen. "Op die manier kunnen gebruikers ook te weten komen welke rechten ze opgeven door een bepaalde app te installeren".

Pokémon

Wie Pokémon Go speelt, gaat akkoord met de vertrouwelijkheidspolicy die zich in een bijgevoegd document bevindt, aldus Tarabella. Het bedrijf Niantic verzamelt het e-mailadres bij Google, dat van het Facebook-account of dat is achter gelaten bij de Pokémon Trainer Club, evenals de parameters rond vertrouwelijkheid die voor die sites zijn bepaald. Er worden cookies geplaatst op het toestel om het surfgedrag na te gaan. Er wordt niets vermeld over hun levensduur en ze verwijderen staat de werking van het spelletje in de weg.

Het bedrijf kan ook nagaan welke websites de Pokémon-jagers hebben bezocht. "Dat alles zonder echte toestemming van de gebruiker. Dat geeft koude rillingen", besluit Tarabella.

(Belga/WK)

"De gebruiksvoorwaarden zitten vol bepalingen waarbij sprake lijkt misbruik, die een significant onevenwicht creëren tussen de rechten en plichten, in het nadeel van de gebruiker", klinkt het. Hij wil dat er een Europees waarschuwingssysteem komt. Er bestaan volgens Tarabella immers een groot aantal apps voor mobiele telefoons, maar ook websites, "die het privéleven van de gebruikers met de voeten treden en die een inbreuk vormen op de Europese regelgeving". Zo'n systeem moet het voor de nationale autoriteiten mogelijk maken hun krachten te bundelen om "bedrijven die spotten met de rechten van de burgers" te vervolgen. "Op die manier kunnen gebruikers ook te weten komen welke rechten ze opgeven door een bepaalde app te installeren".Pokémon Wie Pokémon Go speelt, gaat akkoord met de vertrouwelijkheidspolicy die zich in een bijgevoegd document bevindt, aldus Tarabella. Het bedrijf Niantic verzamelt het e-mailadres bij Google, dat van het Facebook-account of dat is achter gelaten bij de Pokémon Trainer Club, evenals de parameters rond vertrouwelijkheid die voor die sites zijn bepaald. Er worden cookies geplaatst op het toestel om het surfgedrag na te gaan. Er wordt niets vermeld over hun levensduur en ze verwijderen staat de werking van het spelletje in de weg. Het bedrijf kan ook nagaan welke websites de Pokémon-jagers hebben bezocht. "Dat alles zonder echte toestemming van de gebruiker. Dat geeft koude rillingen", besluit Tarabella.(Belga/WK)