De neergang in de economie heeft weinig effect op de markt voor beheer- en middlewaresoftware, becijferen analisten van onderzoeksbureau Forrester. Voor het hele jaar 2009 verwachten zij een stijging van investeringen in dergelijke software van ongeveer 9,5 procent.

Andere onderdelen van de softwaremarkt doen het veel minder goed, wat leidt tot een wereldwijde totale daling van de omzet van 11 procent. De onderzoekers vergeleken softwareproducten die niet direct voor een toepassing worden gebruikt, zoals middleware en opslagbeheer, met software die daarvoor wel wordt gebruikt. Organisaties investeren meer in beheersoftware dan in programmasoftware omdat de ict-productiviteit en de operationele kosten daarmee rechtstreeks kunnen worden bijgestuurd. "Tactische oplossingen zorgen voor meer voordelen op korte termijn dan strategische keuzes met hoofdzakelijk langetermijnvoordelen", aldus de analisten.

Het onderzoeksbureau heeft de markt van ict-beheersoftware in vier categorieën ingedeeld. Allereerst zijn er de grote vier leveranciers: BMC Software, CA, HP Software en IBM Tivoli. Daarna komt de subtop met bedrijven als ASG, Compuware, EMC, Microsoft, Oracle, Quest Software en Symantec. De derde categorie bestaat uit kleine innovatieve bedrijven die nieuwe oplossingen op de markt brengen en het risico lopen te worden overgenomen door een grotere organisatie. De laatste groep zijn de nichespelers die per se leveranciersonafhankelijk willen blijven.

Na de neergaande kapitaalinvesteringen volgen dalende operationele kosten, vermoeden de onderzoekers. Ict-budgetten krimpen vooral in sectoren die het meest door de recessie zijn getroffen, zoals fabrieken, detailhandel en het bank- en verzekeringswezen. De krimp toont het belang van (beheer-)oplossingen die op korte termijn productiviteitstijgingen opleveren.Hardwareleveranciers bieden bovendien steeds vaker machines waarbij beheer, processoren, netwerken en opslagcapaciteit al zijn geïntegreerd.

In samenwerking met Computable

De neergang in de economie heeft weinig effect op de markt voor beheer- en middlewaresoftware, becijferen analisten van onderzoeksbureau Forrester. Voor het hele jaar 2009 verwachten zij een stijging van investeringen in dergelijke software van ongeveer 9,5 procent. Andere onderdelen van de softwaremarkt doen het veel minder goed, wat leidt tot een wereldwijde totale daling van de omzet van 11 procent. De onderzoekers vergeleken softwareproducten die niet direct voor een toepassing worden gebruikt, zoals middleware en opslagbeheer, met software die daarvoor wel wordt gebruikt. Organisaties investeren meer in beheersoftware dan in programmasoftware omdat de ict-productiviteit en de operationele kosten daarmee rechtstreeks kunnen worden bijgestuurd. "Tactische oplossingen zorgen voor meer voordelen op korte termijn dan strategische keuzes met hoofdzakelijk langetermijnvoordelen", aldus de analisten. Het onderzoeksbureau heeft de markt van ict-beheersoftware in vier categorieën ingedeeld. Allereerst zijn er de grote vier leveranciers: BMC Software, CA, HP Software en IBM Tivoli. Daarna komt de subtop met bedrijven als ASG, Compuware, EMC, Microsoft, Oracle, Quest Software en Symantec. De derde categorie bestaat uit kleine innovatieve bedrijven die nieuwe oplossingen op de markt brengen en het risico lopen te worden overgenomen door een grotere organisatie. De laatste groep zijn de nichespelers die per se leveranciersonafhankelijk willen blijven. Na de neergaande kapitaalinvesteringen volgen dalende operationele kosten, vermoeden de onderzoekers. Ict-budgetten krimpen vooral in sectoren die het meest door de recessie zijn getroffen, zoals fabrieken, detailhandel en het bank- en verzekeringswezen. De krimp toont het belang van (beheer-)oplossingen die op korte termijn productiviteitstijgingen opleveren.Hardwareleveranciers bieden bovendien steeds vaker machines waarbij beheer, processoren, netwerken en opslagcapaciteit al zijn geïntegreerd. In samenwerking met Computable