Marktaandeel Windows-smartphones keldert

Microsoft ziet zijn marktaandeel op het gebied van besturingssystemen voor smartphones dalen. De recente introductie van het nieuwe Windows Phone 7-besturingssysteem, oktober 2010, heeft het tij nog niet kunnen keren. Klanten kiezen vaker voor Google Android en Apple iOS. Dat melden onderzoeksbureaus ComScore en Canalys.

Microsoft ziet zijn marktaandeel op het gebied van besturingssystemen voor smartphones dalen. De recente introductie van het nieuwe Windows Phone 7-besturingssysteem, oktober 2010, heeft het tij nog niet kunnen keren. Klanten kiezen vaker voor Google Android en Apple iOS. Dat melden onderzoeksbureaus ComScore en Canalys.

Volgens marketingonderzoeksbureau ComScore werkte aan het eind van het tweede kwartaal van 2011 slechts 5,8 procent van alle smartphones in Noord-Amerika op Microsoft Windows Phone 7 en Windows Mobile. Dat is een daling, want eind augustus 2010 had Microsoft nog een marktaandeel van 10,8 procent in de markt voor besturingssystemen.

Onderzoeksbureau Canalys zegt dan weer dat in het tweede kwartaal wereldwijd slechts anderhalf miljoen Microsoft-gebaseerde smartphones werden verkocht. Dat is wereldwijd 1 procent van het totaal aantal verkochte smartphones en een daling van 52 procent vergeleken met het tweede kwartaal van 2010.

Marktonderzoeksbureau IDC voorspelde onlangs in zijn Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker dat het marktaandeel van Windows Phone in 2015 stijgt naar 20 procent, waardoor het een tweede positie inneemt achter Android. Die stijging wordt veroorzaakt door de komst van de nieuwe Windows Phone Mango-smartphone. Met Mango kunnen gebruikers tegelijkertijd met verschillende applicaties werken. Mango ondersteunt verder Internet Explorer 9 en heeft tools voor het snel afhandelen van veel binnenkomende e-mails.

Microsoft zet hierbij zijn kaarten op de recente alliantie Nokia, die al zijn smartphones levert met Windows Phone 7. Op 17 augustus 2011 worden de eerste Nokia Windows Phone 7-smartphones gepresenteerd. Die komen ergens in 2012 op de markt.

Android en iOS

Google Android is op het gebied van besturingssystemen voor smartphones marktleider in Noord-Amerika. Het heeft sinds eind juni van dit jaar 40,1 procent marktaandeel. Op de tweede plaats staat Apple iOS met 26,6 procent marktaandeel. Dat is iets meer dan het 25,5 procent marktaandeel dat eind maart 2011 werd genoteerd. RIM, leverancier van de Blackberry-smartphone, zag zijn marktaandeel zakken van 27,1 naar 23,4 procent.

Onderzoeksbureau Canalys zegt dat de wereldwijde markt voor smartphones in het tweede kwartaal van dit jaar met 73 procent groeide, vergeleken met dezelfde periode in 2010. In totaal werden er wereldwijd 107,7 miljoen smartphones verkocht, waarvan 30 miljoen in Europa. Daarvan waren 51,9 miljoen Android-smartphones. Volgens Canalys heeft Google Android zelfs 48 procent marktaandeel. Dat komt omdat veel smartphoneleveranciers Android meeleveren, zoals Samsung, HTC, LG, Motorola, Sony Ericsson, ZTE en Huawei.

Volgens Canalys werden in het tweede kwartaal van 2011 ruim 20,3 miljoen Apple iPhones verkocht. Het Apple iOS-besturingssysteem heeft nu een marktaandeel van 19 procent en staat nu boven Nokia’s Symbian-besturingsysteem. Ook Samsung streefde Nokia voorbij dankzij een sterke vraag naar zijn Galaxy S II-smartphone.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content