Marsrover Perseverance produceerde zuurstof

De MOXIE van NASA, het toestel dat het zuurstofexperiment op Mars succesvol uitvoerde. © NASA

Perseverance mag een nieuwe realisatie afvinken. De marsrover van NASA is erin geslaagd zuurstof te produceren. Perseverance zette een deeltje van de koolstofdioxiderijke atmosfeer van de rode planeet om in zuurstof, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

Het succesvolle experiment vond dinsdag al plaats, op de zestigste Marsdag (‘sol’) van de missie. De proef werd volbracht door een toestel met de afmetingen van een broodrooster. Het gaat om het zogenaamde Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment, kortweg MOXIE.

Cruciale eerste stap

‘Dit is een cruciale eerste stap om koolstofdioxide om te zetten in zuurstof’, zegt Jim Reuter van Nasa. Marsjeep Perseverance moet op Mars onder meer sporen van vroeger microbieel leven zoeken en ook het klimaat en de geologie van de planeet bestuderen. De ontwikkeling en de bouw van de planetaire bolide duurden acht jaar en kostte ongeveer 2,2 miljard euro.

Perseverance arriveerde op 18 februari op Mars, na een vlucht van 203 dagen en 472 miljoen kilometer door de ruimte. Het voertuig landde in de Jezerokrater, een uitgedroogd meer. Daar zal de komende twee jaar op zoek worden gegaan naar sporen van vroeger microbiologisch leven.

Partner Content