Afhankelijk van de bron trok de betoging tussen de 35.000 en de 100.000 betogers. Zondag kwamen er ook al meer dan tienduizend mensen op straat. De Hongaarse regering van premier Viktor Orban heeft de afgelopen tijd nog meerdere sectoren belast om de begroting in evenwicht te krijgen.

In zijn huidige vorm zouden particulieren een taks van maximum 700 forint per maand moeten betalen bij hun internetabonnement. Voor bedrijven is dat 5.000 forint, respectievelijk 2,26 euro en 16,17 euro. Dat lijkt niet enorm veel, maar veel betogers hekelen het principe en zien het als extra obstakel om meer mensen online te krijgen en de digitale economie te ondersteunen.

In het oorspronkelijk voorstel liepen de kosten nog meer op. Toen was er ook sprake van een heffing van 0,5 euro per gigabyte, maar zonder de plafonnering op 700 en 5.000 forint. Intussen heeft ook de Europese Commissie bij monde van de woordvoerder van Eurocommissaris Neelie Kroes laten weten dat zo'n taks nadelig kan zijn voor de economische groei.

Afhankelijk van de bron trok de betoging tussen de 35.000 en de 100.000 betogers. Zondag kwamen er ook al meer dan tienduizend mensen op straat. De Hongaarse regering van premier Viktor Orban heeft de afgelopen tijd nog meerdere sectoren belast om de begroting in evenwicht te krijgen.In zijn huidige vorm zouden particulieren een taks van maximum 700 forint per maand moeten betalen bij hun internetabonnement. Voor bedrijven is dat 5.000 forint, respectievelijk 2,26 euro en 16,17 euro. Dat lijkt niet enorm veel, maar veel betogers hekelen het principe en zien het als extra obstakel om meer mensen online te krijgen en de digitale economie te ondersteunen.In het oorspronkelijk voorstel liepen de kosten nog meer op. Toen was er ook sprake van een heffing van 0,5 euro per gigabyte, maar zonder de plafonnering op 700 en 5.000 forint. Intussen heeft ook de Europese Commissie bij monde van de woordvoerder van Eurocommissaris Neelie Kroes laten weten dat zo'n taks nadelig kan zijn voor de economische groei.