IBM's kennissysteem Watson zal begin 2012 klaar zijn voor een eerste medisch pilootproject, in samenwerking met de Amerikaanse ziekteverzekeraar WellPoint.

IBM en WellPoint, het grootste afhandelingsbedrijf van ziekteverzekeringclaims in de VS in aantal leden, tekenden een akkoord om de Watson technologie tegen begin 2012 in te zetten voor een medisch pilootptoject. De 'medische' Watson moet dan geneesheren en beheerders van de ziektezorg helpen bij het formuleren van een correcte diagnose en het formuleren van de best mogelijke therapie. De toepassingen van WellPoint op basis van de Watson technologie gaan helpen om informatie uit de symptomen, de medische voorgeschiedenis van de patient en de medische kennis - ook de meest recentste ontwikkelingen - te integreren. In het kader van de therapie kan dan onder meer de optimale combinatie van geneesmiddelen en andere therapeutische middelen worden gesuggereerd, inclusief suggesties bij wie (geneesheer, ziekenhuis etc) de patiënt het best terecht kan. Dit kan bijzonder helpen bij personen met complexe aandoeningen of een uitgebreid medisch dossier.

De technologie van IBM's Watson verwierf grote vermaardheid toen het systeem in een serie van televisieoptredens de Amerikaanse 'krakken' van de 'Jeopardy'-quiz wist te verslaan. Watson is in staat om grote hoeveelheden informatie te correleren en zijn conclusies steeds meer te verfijnen naarmate meer indicaties en aanwijzingen beschikbaar zijn. Van bij de aanvang werd de medische wereld als een mogelijke reële gebruiksomgeving voor Watson gezien, maar ook juristen (advocaten, rechtbanken) en andere personen die door grote hoeveelheden informatie moeten ploegen zullen baat hebben bij Watson gesteunde toepassingen. Daarbij kan allicht worden gedacht aan de analyse van broncode van erg grote toepassingen.

IBM's kennissysteem Watson zal begin 2012 klaar zijn voor een eerste medisch pilootproject, in samenwerking met de Amerikaanse ziekteverzekeraar WellPoint. IBM en WellPoint, het grootste afhandelingsbedrijf van ziekteverzekeringclaims in de VS in aantal leden, tekenden een akkoord om de Watson technologie tegen begin 2012 in te zetten voor een medisch pilootptoject. De 'medische' Watson moet dan geneesheren en beheerders van de ziektezorg helpen bij het formuleren van een correcte diagnose en het formuleren van de best mogelijke therapie. De toepassingen van WellPoint op basis van de Watson technologie gaan helpen om informatie uit de symptomen, de medische voorgeschiedenis van de patient en de medische kennis - ook de meest recentste ontwikkelingen - te integreren. In het kader van de therapie kan dan onder meer de optimale combinatie van geneesmiddelen en andere therapeutische middelen worden gesuggereerd, inclusief suggesties bij wie (geneesheer, ziekenhuis etc) de patiënt het best terecht kan. Dit kan bijzonder helpen bij personen met complexe aandoeningen of een uitgebreid medisch dossier. De technologie van IBM's Watson verwierf grote vermaardheid toen het systeem in een serie van televisieoptredens de Amerikaanse 'krakken' van de 'Jeopardy'-quiz wist te verslaan. Watson is in staat om grote hoeveelheden informatie te correleren en zijn conclusies steeds meer te verfijnen naarmate meer indicaties en aanwijzingen beschikbaar zijn. Van bij de aanvang werd de medische wereld als een mogelijke reële gebruiksomgeving voor Watson gezien, maar ook juristen (advocaten, rechtbanken) en andere personen die door grote hoeveelheden informatie moeten ploegen zullen baat hebben bij Watson gesteunde toepassingen. Daarbij kan allicht worden gedacht aan de analyse van broncode van erg grote toepassingen.