Om moderne criminelen doeltreffend te kunnen aanpakken en de efficiëntie van het korps te verhogen, krijgt de federale politie een technologiebudget dat bijna vier keer hoger ligt dan in 2007.

Dat technologie bij de politie hoog op de agenda staat, mag blijken uit het Nationale Veiligheidsplan 2008-2011. Dat is het beleidsdocument van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael en minister van Justitie Jo Vandeurzen voor 's lands politiemacht, dat vorige week werd gepubliceerd. De middelen voor aankoop, onderhoud en werking van hoogtechnologisch materiaal worden verhoogd tot 3 procent van het budget voor 2011 van de federale politie. Ter vergelijking, in 2007 was dat 0,81 procent van een totaal budget van 1,596 miljard euro, of 12,9 miljoen euro. Die som mag nu dus zowat maal vier gedaan worden. Daarnaast wordt het bestrijden van internetcriminaliteit één van de topprioriteiten van de politiewerking.

Het besef lijkt te zijn gegroeid dat ict en technologie niet alleen belangrijke doelwitten zijn voor criminelen - "het aantasten van de ict-middelen van de overheid of bedrijfswereld is zeer effectief om het functioneren ervan te ondermijnen, zelfs lam te leggen", klinkt het - maar vooral ook handige werkinstrumenten. De politie wil daarom de cruciale ict-doelwitten ten volle beschermen én zelf de voordelen van technologische innovatie proeven. Concreet wordt enerzijds gedacht aan het gebruik van 'tools' als satelliettracking, internetafluisteren of datamining en anderzijds aan technologieën die de efficiëntie van het korps moeten verbeteren (eenmalige gegevensopvraging, telewerk, ...). Minister Dewael verwacht daaromtrent minstens één dossier per jaar met voorstellen of aanbevelingen.

Om moderne criminelen doeltreffend te kunnen aanpakken en de efficiëntie van het korps te verhogen, krijgt de federale politie een technologiebudget dat bijna vier keer hoger ligt dan in 2007. Dat technologie bij de politie hoog op de agenda staat, mag blijken uit het Nationale Veiligheidsplan 2008-2011. Dat is het beleidsdocument van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael en minister van Justitie Jo Vandeurzen voor 's lands politiemacht, dat vorige week werd gepubliceerd. De middelen voor aankoop, onderhoud en werking van hoogtechnologisch materiaal worden verhoogd tot 3 procent van het budget voor 2011 van de federale politie. Ter vergelijking, in 2007 was dat 0,81 procent van een totaal budget van 1,596 miljard euro, of 12,9 miljoen euro. Die som mag nu dus zowat maal vier gedaan worden. Daarnaast wordt het bestrijden van internetcriminaliteit één van de topprioriteiten van de politiewerking. Het besef lijkt te zijn gegroeid dat ict en technologie niet alleen belangrijke doelwitten zijn voor criminelen - "het aantasten van de ict-middelen van de overheid of bedrijfswereld is zeer effectief om het functioneren ervan te ondermijnen, zelfs lam te leggen", klinkt het - maar vooral ook handige werkinstrumenten. De politie wil daarom de cruciale ict-doelwitten ten volle beschermen én zelf de voordelen van technologische innovatie proeven. Concreet wordt enerzijds gedacht aan het gebruik van 'tools' als satelliettracking, internetafluisteren of datamining en anderzijds aan technologieën die de efficiëntie van het korps moeten verbeteren (eenmalige gegevensopvraging, telewerk, ...). Minister Dewael verwacht daaromtrent minstens één dossier per jaar met voorstellen of aanbevelingen.