Op woensdag 9 november nemen meer dan 10.000 leerlingen uit het zesde jaar basisonderwijs het tegen elkaar op in de Vlaamse Jeugd Technologie Olympiade. De 48 leerlingen met de hoogste score nemen het op 3 december tegen elkaar op in de finale.

Ties van Lange en zijn klasgenoten van klas 6A van de Vrije Basisschool Sint-Jozef uit Kalmthout hopen alvast goed te scoren. Ties schreef zich als 10.000ste in voor dit groot technologie-examen. De Olympiade is een initiatief van verschillende hogescholen en universiteiten, technologiefederatie Agoria, technologiebedrijf Bekaert en krijgt de steun van de Vlaamse overheid.

Technologie te moeilijk? 'Techniek? Dat is niets voor mij. Wetenschappen? Te moeilijk!'; vaak is de mening van jongeren over technologievakken eerder afwijzend. Daar willen de initiatiefnemers verandering in brengen. Meer dan 400 scholen schreven zich in, goed voor om en bij de 10.800 leerlingen uit het zesde jaar basisonderwijs. Het gaat om de eerste editie van deze Olympiade. Eerder dit jaar vond ook een Olympiade plaats voor de derde graad secundair onderwijs.

Wat staat er op het programma? De jongeren krijgen een vragenlijst voorgeschoteld met vragen uit vakken als technisch tekenen, mechanica, informatica, elektriciteit, elektronica, chemie, biotechnologie, bouw, ... Geen enkele studierichting in het lager onderwijs behelst al deze domeinen, vandaar dat iedereen met wat gezond verstand en affiniteit met wetenschappen en technologie een kans maakt om te slagen.

We zijn op zoek naar technologisch talent en dat is vast en zeker groter dan we vermoeden. En er zijn natuurlijk ook mooie prijzen te winnen; er is een ruime prijzenpot van 10.000 euro en bovendien krijgt elke deelnemende klas een leuke technologiemateriaalset.

Sint-Jozefschool vindt technologie leuk

"Onze jongeren hebben heel wat technologisch talent," zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. "Met initiatieven als de Technologie Olympiade willen we onze jongeren inzicht geven in wat ze allemaal kunnen en misschien ontdekken ze zo ook technologische talenten waar van ze dachten dat ze die niet hadden." Niet onbelangrijk, want het aantrekken van voldoende technologisch talent, wordt dé uitdaging van de toekomst voor onze regio.

Op de Sint-Jozefbasisschool van Kalmthout zijn ze erg enthousiast over hun deelname: "Het is leuk om eens langs een ander kanaal een idee te krijgen van wat technologie voor de kinderen van een zesde leerjaar kan betekenen," zegt Linda Van Oevelen, directrice van de Sint-Jozefbasisschool.

"Onze school neemt deel aan deze Technologie Olympiade omdat technologie steeds belangrijker wordt binnen de wereldoriëntatie. Wij nodigen ook al 2 jaar de medewerkers van de PITO- bus uit om samen met de kinderen rond technologie te komen werken. Uiteindelijk moeten de kinderen het belang van technologie inzien. In deze snel evoluerende maatschappij is technologie zeker belangrijk."

Op woensdag 9 november nemen meer dan 10.000 leerlingen uit het zesde jaar basisonderwijs het tegen elkaar op in de Vlaamse Jeugd Technologie Olympiade. De 48 leerlingen met de hoogste score nemen het op 3 december tegen elkaar op in de finale. Ties van Lange en zijn klasgenoten van klas 6A van de Vrije Basisschool Sint-Jozef uit Kalmthout hopen alvast goed te scoren. Ties schreef zich als 10.000ste in voor dit groot technologie-examen. De Olympiade is een initiatief van verschillende hogescholen en universiteiten, technologiefederatie Agoria, technologiebedrijf Bekaert en krijgt de steun van de Vlaamse overheid. Technologie te moeilijk? 'Techniek? Dat is niets voor mij. Wetenschappen? Te moeilijk!'; vaak is de mening van jongeren over technologievakken eerder afwijzend. Daar willen de initiatiefnemers verandering in brengen. Meer dan 400 scholen schreven zich in, goed voor om en bij de 10.800 leerlingen uit het zesde jaar basisonderwijs. Het gaat om de eerste editie van deze Olympiade. Eerder dit jaar vond ook een Olympiade plaats voor de derde graad secundair onderwijs. Wat staat er op het programma? De jongeren krijgen een vragenlijst voorgeschoteld met vragen uit vakken als technisch tekenen, mechanica, informatica, elektriciteit, elektronica, chemie, biotechnologie, bouw, ... Geen enkele studierichting in het lager onderwijs behelst al deze domeinen, vandaar dat iedereen met wat gezond verstand en affiniteit met wetenschappen en technologie een kans maakt om te slagen. We zijn op zoek naar technologisch talent en dat is vast en zeker groter dan we vermoeden. En er zijn natuurlijk ook mooie prijzen te winnen; er is een ruime prijzenpot van 10.000 euro en bovendien krijgt elke deelnemende klas een leuke technologiemateriaalset. Sint-Jozefschool vindt technologie leuk "Onze jongeren hebben heel wat technologisch talent," zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. "Met initiatieven als de Technologie Olympiade willen we onze jongeren inzicht geven in wat ze allemaal kunnen en misschien ontdekken ze zo ook technologische talenten waar van ze dachten dat ze die niet hadden." Niet onbelangrijk, want het aantrekken van voldoende technologisch talent, wordt dé uitdaging van de toekomst voor onze regio. Op de Sint-Jozefbasisschool van Kalmthout zijn ze erg enthousiast over hun deelname: "Het is leuk om eens langs een ander kanaal een idee te krijgen van wat technologie voor de kinderen van een zesde leerjaar kan betekenen," zegt Linda Van Oevelen, directrice van de Sint-Jozefbasisschool. "Onze school neemt deel aan deze Technologie Olympiade omdat technologie steeds belangrijker wordt binnen de wereldoriëntatie. Wij nodigen ook al 2 jaar de medewerkers van de PITO- bus uit om samen met de kinderen rond technologie te komen werken. Uiteindelijk moeten de kinderen het belang van technologie inzien. In deze snel evoluerende maatschappij is technologie zeker belangrijk."