Vorig jaar werden meer dan een half miljoen links naar illegale films, muziek en games verwijderd door BAF, de Belgische federatie tegen piraterij.

Politie en douane voerden in 2008 precies 336 interventies uit tegen muziek-, film- en gamespiraterij. Dat leverde een inbeslagname van meer dan 310.000 illegale goederen op, waaronder 100.000 fysieke namaakproducten en 210.000 bestanden, vooral illegale muziek en film. Bovendien zijn meer dan een half miljoen links naar illegale films, muziek en games verwijderd door BAF.

De toename van het aantal illegale praktijken op het internet vertaalt zich ook in een stijging van het aantal piraterijdossiers bij de Computer Crime Unit (CCU) van de politie. De Brusselse CCU doekte voor het eerst een Belgisch online piraterijnetwerk op en legde beslag op enkele servers met illegale bestanden.

BAF stelde zich in 2008 in meer dan 70 rechtszaken burgerlijke partij. Rechters veroordeelden de beklaagden tot het betalen van in totaal meer dan 2.700.000 euro aan schadevergoedingen. Bovendien werd voor het eerst een effectieve gevangenisstraf opgelegd. Het gaat om een gamespiraat die in april veroordeeld werd tot 6 maanden cel.

In 2009 zal BAF zich voornamelijk richten op het opsporen van individuele piraten en georganiseerde piraterijnetwerken die massaal films, muziek en games op het internet aanbieden zonder toestemming van de rechthebbenden.

Bron: Belga

Vorig jaar werden meer dan een half miljoen links naar illegale films, muziek en games verwijderd door BAF, de Belgische federatie tegen piraterij. Politie en douane voerden in 2008 precies 336 interventies uit tegen muziek-, film- en gamespiraterij. Dat leverde een inbeslagname van meer dan 310.000 illegale goederen op, waaronder 100.000 fysieke namaakproducten en 210.000 bestanden, vooral illegale muziek en film. Bovendien zijn meer dan een half miljoen links naar illegale films, muziek en games verwijderd door BAF. De toename van het aantal illegale praktijken op het internet vertaalt zich ook in een stijging van het aantal piraterijdossiers bij de Computer Crime Unit (CCU) van de politie. De Brusselse CCU doekte voor het eerst een Belgisch online piraterijnetwerk op en legde beslag op enkele servers met illegale bestanden. BAF stelde zich in 2008 in meer dan 70 rechtszaken burgerlijke partij. Rechters veroordeelden de beklaagden tot het betalen van in totaal meer dan 2.700.000 euro aan schadevergoedingen. Bovendien werd voor het eerst een effectieve gevangenisstraf opgelegd. Het gaat om een gamespiraat die in april veroordeeld werd tot 6 maanden cel. In 2009 zal BAF zich voornamelijk richten op het opsporen van individuele piraten en georganiseerde piraterijnetwerken die massaal films, muziek en games op het internet aanbieden zonder toestemming van de rechthebbenden. Bron: Belga