Base, de kleinste van de drie gsm-operatoren in België, boekte in het eerste kwartaal 150 miljoen euro omzet en een winst voor intresten, taksen, afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) van 54 miljoen. Dat is allebei licht lager dan in het eerste kwartaal vorig jaar.

Base zag het voorbije kwartaal zowel omzet als winst (ebitda) terugvallen. De omzet bedroeg 150 miljoen euro, 1,3 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2007. De bedrijfskasstroom zakte tien procent van 60 tot 54 miljoen euro.

De omzetdaling is weer te wijten aan de lagere mobiele terminatietarieven. Dat zijn de tarieven die mobiele operatoren aan andere operatoren aanrekenen voor het afwikkelen van oproepen op een mobiel netwerk. Ook de bedrijfskasstroom leed onder de lagere tarieven, al speelden ook de kosten gerelateerd aan het overgenomen Allo Telecom een rol.

Het klantenbestand van Base blijft aangroeien. Op het einde van het eerste kwartaal van 2008 had Base 2,99 miljoen klanten, 137.000 meer dan op het einde van 2007 of een vijfde meer dan op het einde van het eerste kwartaal vorig jaar. Base won de voorbije maanden vooral klanten met prepaid- en mvno-formules.

In de eerstekwartaalcijfers van Base zitten de effecten van een recent voorstel van de Belgische telecomregulator BIPT voor de terminatietarieven nog niet verrekend. Het Brusselse hof van beroep schorste begin april een beslissing van het BIPT over die tarieven. Dat gebeurde op verzoek van Base. De gsm-operator voerde aan dat concurrent Belgacom ten onrechte bevoordeeld werd door die beslissing en dat het zelf schade leed. Het BIPT kwam daarop met een nieuw voorstel dat voordelig is voor Mobistar en Base, maar nadelig voor Proximus (Belgacom). De telecomsector buigt zich momenteel nog over het recentste BIPT-voorstel, dat met terugwerkende kracht werkt tot 1 januari.

Bron: Belga

Base, de kleinste van de drie gsm-operatoren in België, boekte in het eerste kwartaal 150 miljoen euro omzet en een winst voor intresten, taksen, afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) van 54 miljoen. Dat is allebei licht lager dan in het eerste kwartaal vorig jaar. Base zag het voorbije kwartaal zowel omzet als winst (ebitda) terugvallen. De omzet bedroeg 150 miljoen euro, 1,3 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2007. De bedrijfskasstroom zakte tien procent van 60 tot 54 miljoen euro. De omzetdaling is weer te wijten aan de lagere mobiele terminatietarieven. Dat zijn de tarieven die mobiele operatoren aan andere operatoren aanrekenen voor het afwikkelen van oproepen op een mobiel netwerk. Ook de bedrijfskasstroom leed onder de lagere tarieven, al speelden ook de kosten gerelateerd aan het overgenomen Allo Telecom een rol. Het klantenbestand van Base blijft aangroeien. Op het einde van het eerste kwartaal van 2008 had Base 2,99 miljoen klanten, 137.000 meer dan op het einde van 2007 of een vijfde meer dan op het einde van het eerste kwartaal vorig jaar. Base won de voorbije maanden vooral klanten met prepaid- en mvno-formules. In de eerstekwartaalcijfers van Base zitten de effecten van een recent voorstel van de Belgische telecomregulator BIPT voor de terminatietarieven nog niet verrekend. Het Brusselse hof van beroep schorste begin april een beslissing van het BIPT over die tarieven. Dat gebeurde op verzoek van Base. De gsm-operator voerde aan dat concurrent Belgacom ten onrechte bevoordeeld werd door die beslissing en dat het zelf schade leed. Het BIPT kwam daarop met een nieuw voorstel dat voordelig is voor Mobistar en Base, maar nadelig voor Proximus (Belgacom). De telecomsector buigt zich momenteel nog over het recentste BIPT-voorstel, dat met terugwerkende kracht werkt tot 1 januari. Bron: Belga