Bijna 840 miljard euro, dat is wat de grote corporate ondernemingen wereldwijd uitgeven aan de it-infrastructuur van hun business. 840.000.000.000 euro, dat is meer dan twee keer het bruto binnenlands product van België, om maar iets te zeggen.

En weet je wat? Ongeveer twee derde van dat kolossale bedrag gaat naar 'het laten draaien van de it-systemen'. Overigens draaien de systemen bij ons, in het Engels lopen ze. Soms draaien ze vierkant, zoals lopers ook wel te kampen hebben met krampen.

Amper een derde van dat totale it-budget gaat naar de aankoop en de uitbouw van de infrastructuur. En precies daarop wordt bespaard. Terecht? Cio Robin Johnsson van Dell, één van de grootste computerproducenten ter wereld, moest het dit jaar met 10 procent minder budget doen. Dat leidde tot een knip in het it-personeelsbestand, maar tegelijk slaagde Robin Johnsson erin om dank zij virtualisatietechnologie 8.000 van de 25.000 servers op straat te kieperen. De plannen voor het nieuwe datacenter van zowat 200 miljoen euro belandden in de vuilbak. Uiteindelijk heeft Dell zelfs twee datacenters gesloten.

Crisissen stemmen tot nadenken. De vraag die Robin Johnson zich stelde was hoe hij gebruik kon maken van de 80 procent van de server, van de processor power eigenlijk, die niet gebruikt wordt. Dell bespaart met virtualisatie dit jaar 26 miljoen euro op zijn it-budget en hoopt op 42 miljoen euro tegen januari volgend jaar. Johnson, die één en ander vertelde aan Silicon.com, verwacht dat zijn it-budget in 2010 gelijk blijft, maar denkt toch dat hij kan uitpakken met een nog grotere efficiëntie. Meer doen met minder is niet altijd een slechte zaak. Belangrijk is dat Robin Johnsson bijna bij het punt gekomen is dat de kost om de systemen te doen draaien even groot is als de investering in de it-infrastructuur zelf. Eigenlijk zou dat de norm moeten zijn voor een industrie die zich au serieux wil nemen.

Bijna 840 miljard euro, dat is wat de grote corporate ondernemingen wereldwijd uitgeven aan de it-infrastructuur van hun business. 840.000.000.000 euro, dat is meer dan twee keer het bruto binnenlands product van België, om maar iets te zeggen. En weet je wat? Ongeveer twee derde van dat kolossale bedrag gaat naar 'het laten draaien van de it-systemen'. Overigens draaien de systemen bij ons, in het Engels lopen ze. Soms draaien ze vierkant, zoals lopers ook wel te kampen hebben met krampen. Amper een derde van dat totale it-budget gaat naar de aankoop en de uitbouw van de infrastructuur. En precies daarop wordt bespaard. Terecht? Cio Robin Johnsson van Dell, één van de grootste computerproducenten ter wereld, moest het dit jaar met 10 procent minder budget doen. Dat leidde tot een knip in het it-personeelsbestand, maar tegelijk slaagde Robin Johnsson erin om dank zij virtualisatietechnologie 8.000 van de 25.000 servers op straat te kieperen. De plannen voor het nieuwe datacenter van zowat 200 miljoen euro belandden in de vuilbak. Uiteindelijk heeft Dell zelfs twee datacenters gesloten. Crisissen stemmen tot nadenken. De vraag die Robin Johnson zich stelde was hoe hij gebruik kon maken van de 80 procent van de server, van de processor power eigenlijk, die niet gebruikt wordt. Dell bespaart met virtualisatie dit jaar 26 miljoen euro op zijn it-budget en hoopt op 42 miljoen euro tegen januari volgend jaar. Johnson, die één en ander vertelde aan Silicon.com, verwacht dat zijn it-budget in 2010 gelijk blijft, maar denkt toch dat hij kan uitpakken met een nog grotere efficiëntie. Meer doen met minder is niet altijd een slechte zaak. Belangrijk is dat Robin Johnsson bijna bij het punt gekomen is dat de kost om de systemen te doen draaien even groot is als de investering in de it-infrastructuur zelf. Eigenlijk zou dat de norm moeten zijn voor een industrie die zich au serieux wil nemen.