Volgens Statcounter was in oktober 51,3 procent van het wereldwijd internetverkeer afkomstig van smartphones en tablets tegenover 48,7 procent van desktops (waaronder ook laptops vallen in hun definitie). Het is de eerste keer dat dat gebeurt. Volgens Statcounter is die trendverschuiving een wake-up call voor kleine ondernemingen en zelfstandigen, zo geeft ook Google sinds enkele jaren een betere rangschikking aan sites die mobiel vlot bereikbaar zijn.

Statcounter nuanceert dat de verhoudingen wisselen per land. In India komt meer dan 75 procent van het verkeer via mobiele toestellen. In de VS is dat 42% (met 58% via vaste toestellen). In België zijn pc's goed voor 68,6 procent van het internetverkeer tegenover 22,86% via mobiel en 8,54% via tablets.

Websiteverkeer Vs. internetverkeer

Statcounter heeft zijn trackers op 2,5 miljoen sites staan en telt zo 15 miljard pageviews per maand. Dat maakt dat het bedrijf met enige relevantie trends kan vastleggen. Dat het verkeer op mobiele toestellen toeneemt staat buiten kijf. Al zijn de cijfers slechts een deel van het verhaal. Zo telt statcounter uiteraard enkel sites die zelf een statcounter-tracker op hun site hebben geplaatst, wat een enigszins vertekend beeld weergeeft.

Daarnaast gaat het vooral om het aantal bezoeken, niet noodzakelijk om effectief verkeer dat een surfer genereert. Iemand die pakweg een video van een uur op YouTube bekijkt, genereert meer internetverkeer ook al bekijkt hij of zij maar één pagina. Iemand die vijf artikels op Datanews.be openklikt genereert minder verkeer, maar telt wel als vijf pageviews.

Hoewel videostreaming (dat veel internetverkeer genereert) vandaag ook op tablets en smartphones populair is, wordt dit dus niet expliciet meegeteld in de telling van Statcounter. Het aantal websitebezoeken via mobiele toestellen neemt dus de overhand, maar dat staat voor een groot deel los van de hoeveelheid internetverkeer.

Volgens Statcounter was in oktober 51,3 procent van het wereldwijd internetverkeer afkomstig van smartphones en tablets tegenover 48,7 procent van desktops (waaronder ook laptops vallen in hun definitie). Het is de eerste keer dat dat gebeurt. Volgens Statcounter is die trendverschuiving een wake-up call voor kleine ondernemingen en zelfstandigen, zo geeft ook Google sinds enkele jaren een betere rangschikking aan sites die mobiel vlot bereikbaar zijn.Statcounter nuanceert dat de verhoudingen wisselen per land. In India komt meer dan 75 procent van het verkeer via mobiele toestellen. In de VS is dat 42% (met 58% via vaste toestellen). In België zijn pc's goed voor 68,6 procent van het internetverkeer tegenover 22,86% via mobiel en 8,54% via tablets.Websiteverkeer Vs. internetverkeerStatcounter heeft zijn trackers op 2,5 miljoen sites staan en telt zo 15 miljard pageviews per maand. Dat maakt dat het bedrijf met enige relevantie trends kan vastleggen. Dat het verkeer op mobiele toestellen toeneemt staat buiten kijf. Al zijn de cijfers slechts een deel van het verhaal. Zo telt statcounter uiteraard enkel sites die zelf een statcounter-tracker op hun site hebben geplaatst, wat een enigszins vertekend beeld weergeeft.Daarnaast gaat het vooral om het aantal bezoeken, niet noodzakelijk om effectief verkeer dat een surfer genereert. Iemand die pakweg een video van een uur op YouTube bekijkt, genereert meer internetverkeer ook al bekijkt hij of zij maar één pagina. Iemand die vijf artikels op Datanews.be openklikt genereert minder verkeer, maar telt wel als vijf pageviews.Hoewel videostreaming (dat veel internetverkeer genereert) vandaag ook op tablets en smartphones populair is, wordt dit dus niet expliciet meegeteld in de telling van Statcounter. Het aantal websitebezoeken via mobiele toestellen neemt dus de overhand, maar dat staat voor een groot deel los van de hoeveelheid internetverkeer.