We zijn nog niet af van de SolarWinds-hack. De uitlopers van de grootschalige hack moeten nog volop worden uitgeroeid. Dat schrijft securitybedrijf NTT in zijn maandelijks dreigingsrapport.

De hackers achter de SolarWinds hack kwamen waarschijnlijk uit Rusland. Dat zegt nu ook de Amerikaanse federale politie, de FBI, en de nationale veiligheidsdienst NSA.

De SolarWinds-hackers hadden toegang tot interne codes bij Microsoft. Dat heeft het bedrijf vorige week gemeld. Ondertussen zouden er al 250 overheidsinstanties en bedrijven getroffen zijn door de hack, in plaats van de 'dozijnen' die eerst werden gemeld.

De Amerikaanse technologiereus Microsoft heeft meer dan 40 klanten verwittigd die gebruikers zijn van de kwetsbare netwerksoftware van het bedrijf SolarWinds. De kwetsbare software staat centraal in de grote cyberaanval die meerdere Amerikaanse overheidsagentschappen heeft getroffen. Die getroffen klanten bevinden zich vooral in de Verenigde Staten, maar ook in België.

Na verschillende Amerikaanse overheidsinstanties bevestigt nu ook Microsoft dat het slachtoffer is geworden van buitenlandse, waarschijnlijk Russische hackers. De aanval gebeurde via SolarWinds.

Buitenlandse hackers, naar verluidt gelieerd aan de Russische veiligheidsdiensten, hebben maandenlang toegang gehad tot de netwerken van meerdere Amerikaanse ministeries, overheidsagentschappen en bedrijven. De massale cyberaanval kwam aan het licht toen internetbeveiliger FireEye na een verdachte inlogactie een onderzoek instelde, en vaststelde dat het bedrijf zelf was gehackt.