Meer schadelijke apps voor Android

08/11/18 om 17:33 - Bijgewerkt op 09/11/18 om 11:26

Bron: Anp

Het aantal schadelijke apps voor Android neemt toe. Volgens de Duitse beveiliger G DATA zijn er in de eerste 9 maanden van het jaar bijna 3,2 miljoen gevallen van Android-malware opgedoken. Dat komt neer op 11.700 bedreigende applicaties per dag.

Meer schadelijke apps voor Android

© REUTERS

Dat is meer dan in heel 2017, toen het aantal schadelijke apps daalde, en bijna evenveel als in heel 2016. Als het in dit tempo doorgaat, komt de grens van 4 miljoen 'samples' voor heel 2018 in zicht.

Cybercriminelen richten zich vaker op mobiele apparaten en daarbij is Android een favoriet doelwit, omdat vier op de vijf mensen een Android-toestel hebben.

Het aantal apps met malware daalde vorig jaar, maar lijkt dit jaar weer toe te nemen.

Het aantal apps met malware daalde vorig jaar, maar lijkt dit jaar weer toe te nemen. © G DATA

Volgens G DATA komt het gevaar niet alleen van malware, maar ook van gebruikers die Android niet updaten en toestelmakers die hun smartphones na enkele jaren niet langer voorzien van updates.

Google vereist van toestelmakers dat ze tenminste twee jaar lang veiligheidsupdates voorzien, maar dat is enkel van toepassing op toestellen die na 31 januari 2018 op de markt kwamen en meer dan 100.000 keer (wereldwijd) verkocht werden.

Volgen G DATA heeft slechts 0,1 procent van de gebruikers vandaag Android Pie, al moeten we nuanceren dat verschillende recente smarpthones die update nog zullen krijgen. Voorganger Oreo zit op minder dan een kwart van de toestellen. De meeste mensen hebben Android Marshmallow (2015-16) of Nougat (2016-17).

Onze partners