De tandem Securipoint en NeXTeL - allebei deel van de groep TelelinQ - start met de roll-out van een nieuw ip-camerabewakingssysteem en -netwerk in de metro van Charleroi.

In de eerste fase worden 25 metrostations uitgerust met speciale megapixelcamera's van Arecont die beelden over een hoek van 180° en 360° weergeven. Met het nieuwe systeem zal haarfijn kunnen worden ingezoomd op details, zoals gezichten en handtassen, wat de veiligheid van de metrogebruikers moet garanderen. De bestaande analoge cctv-bewaking zal overigens geïntegreerd worden in de ip-oplossing. NeXTeL zal met lan-apparatuur van Alcatel de backbone verzorgen.

"We kunnen daarbij het bestaande glasvezelnetwerk van de TEC-groep gebruiken", zegt Bart Verhulst, managing director bij Securipoint. Securipoint en NeXTeL haalden het in dit project met een totale omvang van 1.860.000 euro van Siemens, Telindus en Tein Telecom. "Een van onze sterke punten is het visualiseren van de camera's en de mogelijkheid om later extra functies toe te voegen. Zo wordt momenteel nog een module voor intelligente bewegingsdetectie overwogen", zegt Bart Verhulst.

In een tweede fase worden nog eens 11 stations in het netwerk geplaatst. Het gaat dan om metrostations die nu nog in aanbouw zijn, of die momenteel nog niet gebruikt worden. Charleroi zal dan meteen het meest moderne metronetwerk van België hebben. "De infrastructuur in de Brusselse metro is bijvoorbeeld veel ouder. Binnen enkele jaren plannen ook zij een grootschalige vernieuwing", weet Verhulst.

De tandem Securipoint en NeXTeL - allebei deel van de groep TelelinQ - start met de roll-out van een nieuw ip-camerabewakingssysteem en -netwerk in de metro van Charleroi. In de eerste fase worden 25 metrostations uitgerust met speciale megapixelcamera's van Arecont die beelden over een hoek van 180° en 360° weergeven. Met het nieuwe systeem zal haarfijn kunnen worden ingezoomd op details, zoals gezichten en handtassen, wat de veiligheid van de metrogebruikers moet garanderen. De bestaande analoge cctv-bewaking zal overigens geïntegreerd worden in de ip-oplossing. NeXTeL zal met lan-apparatuur van Alcatel de backbone verzorgen. "We kunnen daarbij het bestaande glasvezelnetwerk van de TEC-groep gebruiken", zegt Bart Verhulst, managing director bij Securipoint. Securipoint en NeXTeL haalden het in dit project met een totale omvang van 1.860.000 euro van Siemens, Telindus en Tein Telecom. "Een van onze sterke punten is het visualiseren van de camera's en de mogelijkheid om later extra functies toe te voegen. Zo wordt momenteel nog een module voor intelligente bewegingsdetectie overwogen", zegt Bart Verhulst. In een tweede fase worden nog eens 11 stations in het netwerk geplaatst. Het gaat dan om metrostations die nu nog in aanbouw zijn, of die momenteel nog niet gebruikt worden. Charleroi zal dan meteen het meest moderne metronetwerk van België hebben. "De infrastructuur in de Brusselse metro is bijvoorbeeld veel ouder. Binnen enkele jaren plannen ook zij een grootschalige vernieuwing", weet Verhulst.