Geheugenchips die DRam snelheid en behoud van informatie zoals Flash combineren, kunnen goedkoper dan gedacht, aldus Europees onderzoek.

Als concept uit de jaren zeventig en voor het eerst gedemonstreerd in 2010, bieden 'memristors' (samentrekking van 'memory' en 'resistor') het voordeel zowel als basis voor werkgeheugen in systemen (zoals DRam) en voor de opslag van gegevens (zoals Flash geheugen) bruikbaar te zijn. Bovendien zijn memristors ook kleiner dan de geheugenelementen in bijvoorbeeld Flash geheugen, wat grotere densiteiten mogelijk maakt. Mogelijke toepassingen zijn echte 'instant on' systemen (omdat de inhoud van het werkgeheugen wordt bewaard), naast een veel stroomzuiniger werking (onder meer in mobiele toestellen).

Tot nu toe werd voor een en ander gebruik gemaakt van meer exotische materialen, maar op een recente bijeenkomst van de European Materials Research Society werd onderzoek uit Groot Brittannië, Frankrijk en Spanje voorgesteld, waaruit blijkt dat ook klassieke silicium-gerichte technieken bruikbaar zijn. Dat kan leiden tot een goedkopere productie van de nieuwe geheugenelementen, ter vervanging van Flash geheugen in 'solid state' opslagsystemen en USB-geheugensticks. De nieuwe geheugenelementen zouden zowel bijzonder veel sneller zijn, als heel erg stroomzuinig, aldus de onderzoekers. Hoewel andere vormen van memristor-geheugen al dichter bij commercialisering staan, rekenen de onderzoekers dan ook op belangstelling uit de industrie.

Naast toepassingen voor dataopslag, wordt de memristor-technologie ook onderzocht als basis voor de bouw van processoren.

Geheugenchips die DRam snelheid en behoud van informatie zoals Flash combineren, kunnen goedkoper dan gedacht, aldus Europees onderzoek. Als concept uit de jaren zeventig en voor het eerst gedemonstreerd in 2010, bieden 'memristors' (samentrekking van 'memory' en 'resistor') het voordeel zowel als basis voor werkgeheugen in systemen (zoals DRam) en voor de opslag van gegevens (zoals Flash geheugen) bruikbaar te zijn. Bovendien zijn memristors ook kleiner dan de geheugenelementen in bijvoorbeeld Flash geheugen, wat grotere densiteiten mogelijk maakt. Mogelijke toepassingen zijn echte 'instant on' systemen (omdat de inhoud van het werkgeheugen wordt bewaard), naast een veel stroomzuiniger werking (onder meer in mobiele toestellen). Tot nu toe werd voor een en ander gebruik gemaakt van meer exotische materialen, maar op een recente bijeenkomst van de European Materials Research Society werd onderzoek uit Groot Brittannië, Frankrijk en Spanje voorgesteld, waaruit blijkt dat ook klassieke silicium-gerichte technieken bruikbaar zijn. Dat kan leiden tot een goedkopere productie van de nieuwe geheugenelementen, ter vervanging van Flash geheugen in 'solid state' opslagsystemen en USB-geheugensticks. De nieuwe geheugenelementen zouden zowel bijzonder veel sneller zijn, als heel erg stroomzuinig, aldus de onderzoekers. Hoewel andere vormen van memristor-geheugen al dichter bij commercialisering staan, rekenen de onderzoekers dan ook op belangstelling uit de industrie. Naast toepassingen voor dataopslag, wordt de memristor-technologie ook onderzocht als basis voor de bouw van processoren.