Jordan Mechner, de man die het populaire spel Prince of Persia creëerde, vroeg zich af wat er zou gebeuren als hij de Siri-functie van zijn iPhone 4S liet 'praten' met ELIZA, een van de eerste programma's voor natuurlijke spraakherkenning.

Het programma ELIZA werd vijfenveertig jaar geleden ontwikkeld in het MIT door Joseph Weizenbaum. Het programma gebruikte scripts om een gesprek te voeren. Een van die scripts was Doctor, dat een psychotherapeut simuleerde die werkte volgens de therapie van de bekende Amerikaanse psycholoog Carl Rogers. Het leverde gesprekken op als: "My mother hates me", "Who else in your family hates you?" De conversatie met ELIZA werd door een aantal gebruikers serieus genomen.

Mechner haalde de 'oude tante' ELIZA boven - het BASIC programma dat hij in 1979 in zijn toen nagelnieuwe 16K Apple II installeerde - en stelde haar Apple's prille dochter Siri voor, het spraakherkenningsprogramma dat met de iPhone 4S werd geïntroduceerd en dat gepersonaliseerde antwoorden levert op vragen van gebruikers die bijvoorbeeld een restaurant willen reserveren. Het werd een opmerkelijk gesprek. Tot Mechner moet ingrijpen, omdat Siri op een bepaald moment beslist om iemand op zijn mobieltje te bellen...

Je kan het gesprek tussen ELIZA en Siri hier nalezen.

Jordan Mechner, de man die het populaire spel Prince of Persia creëerde, vroeg zich af wat er zou gebeuren als hij de Siri-functie van zijn iPhone 4S liet 'praten' met ELIZA, een van de eerste programma's voor natuurlijke spraakherkenning. Het programma ELIZA werd vijfenveertig jaar geleden ontwikkeld in het MIT door Joseph Weizenbaum. Het programma gebruikte scripts om een gesprek te voeren. Een van die scripts was Doctor, dat een psychotherapeut simuleerde die werkte volgens de therapie van de bekende Amerikaanse psycholoog Carl Rogers. Het leverde gesprekken op als: "My mother hates me", "Who else in your family hates you?" De conversatie met ELIZA werd door een aantal gebruikers serieus genomen. Mechner haalde de 'oude tante' ELIZA boven - het BASIC programma dat hij in 1979 in zijn toen nagelnieuwe 16K Apple II installeerde - en stelde haar Apple's prille dochter Siri voor, het spraakherkenningsprogramma dat met de iPhone 4S werd geïntroduceerd en dat gepersonaliseerde antwoorden levert op vragen van gebruikers die bijvoorbeeld een restaurant willen reserveren. Het werd een opmerkelijk gesprek. Tot Mechner moet ingrijpen, omdat Siri op een bepaald moment beslist om iemand op zijn mobieltje te bellen... Je kan het gesprek tussen ELIZA en Siri hier nalezen.