De site Coinmap geeft weer waar ter wereld u met bitcoins (en met iets minder populaire Litecoins) kunt afrekenen. Een bitcoin is een softwarecode die als een digitale valuta kan gebruikt worden, en die anoniem, gedecentraliseerd en niet gereguleerd is.

In België worden op ongeveer vijftien plaatsen bitcoins aanvaard: bij een dokter in Hasselt en Ichtegem, een tandarts in Bekkevoort, een opnamestudio in Gent, een babywinkel in Mechelen, een computerwinkel nabij Bergen, een hotel in Brugge, een studio aan de jachthaven van Oostende...

Toch geeft deze kaart geen volledig beeld van het aantal plaatsen waar bitcoins geaccepteerd worden. Het gaat hier immers enkel om fysieke vestigingen. Bij ons kunnen ook telecomoperator Mobile Vikings en fastfoodketens pizza.be en justeat.be met de virtuele munt overweg, maar zij krijgen geen plekje op de Coinmap.

Consumenten kunnen dus bij steeds meer diensten terecht met hun bitcoins, maar de virtuele munt blijft toch vooral geschikt voor beleggers die durven speculeren. De bitcoin is immers onderhevig aan serieuze koersschommelingen: vrijdagochtend verloor de munt alweer een derde van zijn waarde vanwege een softwarefout op een aantal handelsplatforms waar virtuele munten geruild kunnen worden. Eind vorig jaar schoot de koers omhoog tot ruim 1.000 dollar per stuk, intussen is die alweer teruggevallen tot minder dan 350 dollar.

De site Coinmap geeft weer waar ter wereld u met bitcoins (en met iets minder populaire Litecoins) kunt afrekenen. Een bitcoin is een softwarecode die als een digitale valuta kan gebruikt worden, en die anoniem, gedecentraliseerd en niet gereguleerd is. In België worden op ongeveer vijftien plaatsen bitcoins aanvaard: bij een dokter in Hasselt en Ichtegem, een tandarts in Bekkevoort, een opnamestudio in Gent, een babywinkel in Mechelen, een computerwinkel nabij Bergen, een hotel in Brugge, een studio aan de jachthaven van Oostende... Toch geeft deze kaart geen volledig beeld van het aantal plaatsen waar bitcoins geaccepteerd worden. Het gaat hier immers enkel om fysieke vestigingen. Bij ons kunnen ook telecomoperator Mobile Vikings en fastfoodketens pizza.be en justeat.be met de virtuele munt overweg, maar zij krijgen geen plekje op de Coinmap. Consumenten kunnen dus bij steeds meer diensten terecht met hun bitcoins, maar de virtuele munt blijft toch vooral geschikt voor beleggers die durven speculeren. De bitcoin is immers onderhevig aan serieuze koersschommelingen: vrijdagochtend verloor de munt alweer een derde van zijn waarde vanwege een softwarefout op een aantal handelsplatforms waar virtuele munten geruild kunnen worden. Eind vorig jaar schoot de koers omhoog tot ruim 1.000 dollar per stuk, intussen is die alweer teruggevallen tot minder dan 350 dollar.