Met Minze test je zelf je urineflow

Start-up Minze health © .

Je plas ophouden tot je ze bij de uroloog één keer mag laten lopen en hij zijn oordeel moet doen; dat is volledig verleden tijd met Minze HomeFlow. De innovatie van de Antwerpse start-up betekent een doorbraak in de urologie waar dokters al lang op zaten te wachten.

Hoe komen een paar jonge ondernemers op het thema urologie? Voortijdige prostaatproblemen? “Toch niet”, lachen Jiri Vermeulen en Gilles Tas. Vertelt die eerste: “Ik ben van opleiding productontwikkelaar, en toen Dr. Gunter De Win, een bevriend kinderuroloog, me vertelde over de problemen binnen de urologie werd ik geïntrigeerd. Samen met ook uroloog Dr. Stefan De Wachter bedachten we een oplossing waar zij al lang op zaten te wachten.”

Waar het om gaat? De uroflow-test waarbij de uroloog nagaat hoe het plassen bij een patiënt gaat. Is de straal krachtig? Valt ze soms stil? Daarvoor moeten ze met een volle blaas in de wachtkamer gaan zitten, tot het hun beurt is om in de uroflowmeter te wateren. Verre van ideaal, zo vertelt Vermeulen: “niemand plast vlot op bevel, zeker niet mensen die al met urineren sukkelen. En bovendien krijgt de dokter zo slechts een momentopname van één plas. Men probeert dat dan wel aan te vullen door hen te vragen een plasdagboek bij te houden, maar vaak wordt dat niet goed gedaan en wordt het zo vrij onbruikbaar. Veel dokters richten zich er dan ook nog weinig op.”

HomeFlow

Enter: de HomeFlow, het uroflowtoestel dat Minze ontworp en de patiënt toelaat om thuis meerdere plasjes te meten. Vermeulen: “Na het plassen gaan alle gegevens naar de smartphone van de gebruiker die nog even kan aangeven hoe dringend het was, wat hij had gedronken, en of er eventueel urineverlies vooraf was. Al die informatie wordt naar een urologenplatform doorgestuurd, waarop de behandelende arts kan inloggen. Dat zijn data die hij anders niet zou hebben, én er is ook efficiëntiewinst want dat zijn testen die niet door verpleegsters moeten worden begeleid. Een bijkomend voordeel is zelfs dat de arts aan de resultaten kan zien of een behandeling tijdens de dagen dat de meter wordt gebruikt ook aanslaat.”

Concreet bestaat de HomeFlow uit een combinatie van software en hardware – een herbruikbaar meettoestel, dat zichzelf kan calibreren, en plashoeden en -potjes voor kinderen. Momenteel zoekt het bedrijf uit hoe het op de verschillende markten succesvol kan zijn. “Elk land heeft zijn eigen gezondheidssysteem, dus ons business model zal ook telkens wat verschillen”, zegt Tas, “maar wat vast staat is dat de meters multipatiënt zullen zijn omdat ze perfect afwasbaar, desinfecteerbaar en herbruikbaar zijn, terwijl de plashoeden en -potjes per patiënt worden vernieuwd. Die kunnen accessoires wel perfect zelf blijven gebruiken zolang ze testen. In praktijk zullen we dus pakketten verkopen met x aantal meters die het ziekenhuis kan uitlenen en zoveel accessoires om door te geven of te verkopen aan de patiënt.”

Herbruikbaar

Na anderhalf jaar ontwikkeling is het bedrijf nu klaar om te testen in de omgeving van het Belgisch-Nederlandse zorginnovatiefonds CrossCare. “Op de grote Medicabeurs mogen we vervolgens Minze voorstellen op de FIT-stand, in de lente van 2017 moeten we dan echt commercieel actief worden”, klinkt het bij Tas. “Wanneer dat precies zal zijn hangt af van wanneer onze CE-certifiëring als medical device wordt goedgekeurd.”

Om de ontwikkeling te bekostigen ging Minze te rade bij drie business angels, die samen met iMinds, FI-C3, IWT en Cross Care om en bij het miljoen euro op tafel legden. “Daarmee kunnen we nog even door tot de vermarkting”, klinkt het. “Voorlopig hebben we geen bijkomend kapitaal nodig, al hangt alles natuurlijk af van hoe snel we zullen moeten scalen. Als iemand wil investeren is hij dus altijd welkom.”

Dat de heren met een goed idee zitten mag blijken uit de concurrentie. “De grootste speler, die een quasi-monopolie op de urologiemarkt heeft, heeft ook een product ter zake dat ze overnamen uit een Brits testonderzoek. Hun nadeel is dat het systeem niet herbruikbaar is, en dat de uroloog de informatie er via een usbstick moet uithalen voor het wegwerpen. Tja, dat is de rode loper uitrollen voor ons toch wel beter systeem dat niet connected is, een betere levensduur heeft en ook een plasdagboek levert”, grinnikt Vermeulen. Vult zijn collega aan: “We hebben echter weet van drie gelijkaardige projecten die nog in de early stages zitten maar ook proberen om dit probleem op te lossen. Je kunt dus wel zeggen dat er tractie op de markt is, maar wij geloven dat wij de meest allesomvattende oplossing bieden. En zo hebben we het ook gewild: dit mocht niet weer een medisch toestel zijn, maar het moest het meest gebruiksvriendelijke, foolproof toestel zijn, en de eerste testen bewijzen dat het dat is.”

Minze Health

Maatschappelijke zetel: Antwerpen

Aantal vennoten: 5

Op zoek naar bijkomend kapitaal? Niet meteen

Website: www.minzehealth.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content