Onderzoekers van Tec de Monterrey (Mexicaanse Universiteit) werken aan een apparaatje dat alleen maar wat speeksel nodigt heeft van de patiënt. Het apparaat zoekt naar indicatoren (biomarkers) van diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes).

Omdat de biomarker een fluorescerend licht uitzendt, kan de camera van een smartphone die lezen. Een app op de smartphone verwerkt die informatie en geeft al na enkele seconden het resultaat.

Zwangerschapstest

"Het is even simpel als een zwangerschapstest, waar je ook een specifieke marker te zien krijgt na enkele seconden", zegt onderzoekscoördinator Marco Antonio Rite Palomares.

Doorgaans is voor een diabetestest een prikje nodig. Aan deze nieuwe test komen geen naalden te pas.

De combinatie met een smartphone is mogelijk omdat de resolutie van camera's in smartphones almaar beter wordt.

Tec de Monterrey werkt voor dit project samen met de Universiteit van Houston in de VS. De test moet over twee jaar helemaal klaar zijn. Ze willen het apparaatje makkelijk kunnen koppelen aan een smartphone.

De test is interessant voor mensen met een laag inkomen, zegt Rute Palomares. "Dat draagt bij tot een snelle opsporing voor meer problemen kunnen ontstaan." Snelle opsporing maakt een snelle behandeling mogelijk, en dat verlaagt de kosten voor patiënt en overheid. (IPS)

Onderzoekers van Tec de Monterrey (Mexicaanse Universiteit) werken aan een apparaatje dat alleen maar wat speeksel nodigt heeft van de patiënt. Het apparaat zoekt naar indicatoren (biomarkers) van diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes).Omdat de biomarker een fluorescerend licht uitzendt, kan de camera van een smartphone die lezen. Een app op de smartphone verwerkt die informatie en geeft al na enkele seconden het resultaat.Zwangerschapstest"Het is even simpel als een zwangerschapstest, waar je ook een specifieke marker te zien krijgt na enkele seconden", zegt onderzoekscoördinator Marco Antonio Rite Palomares.Doorgaans is voor een diabetestest een prikje nodig. Aan deze nieuwe test komen geen naalden te pas.De combinatie met een smartphone is mogelijk omdat de resolutie van camera's in smartphones almaar beter wordt.Tec de Monterrey werkt voor dit project samen met de Universiteit van Houston in de VS. De test moet over twee jaar helemaal klaar zijn. Ze willen het apparaatje makkelijk kunnen koppelen aan een smartphone.De test is interessant voor mensen met een laag inkomen, zegt Rute Palomares. "Dat draagt bij tot een snelle opsporing voor meer problemen kunnen ontstaan." Snelle opsporing maakt een snelle behandeling mogelijk, en dat verlaagt de kosten voor patiënt en overheid. (IPS)