De nieuwe trend in beveiligingsland is controle van netwerktoegang, met quarantaine-zones voor computers die securitygewijs niet in orde zijn. Microsoft neemt in zijn NAP-software (network access protection) ook Linux en Mac OS X in bescherming.

Microsoft wil zijn NAP-software (network access protection) uitbreiden om ook desktopcomputers met Linux en Mac OS X af te schermen. NAP, door andere leveranciers ook wel NAC (network access control) genoemd, controleert of pc's wel voldoen aan de beleidsregels voor beveiliging: onder meer of er antivirussoftware is geïnstalleerd, of die bijgewerkt is, en of de patch-niveaus van besturingssysteem en applicaties op orde zijn.

De NAP-programmatuur van Microsoft ondersteunt nu Windows Vista en ook het binnenkort verschijnende Windows Server 2008. Vista-voorganger XP wordt toegevoegd met de komst van het derde Service Pack (SP3). SP3 komt midden komend jaar uit.

Ondertussen breidt Microsoft zijn netwerkbescherming alvast uit naar Linux en Mac OS X. Het rekent daarvoor echter wel op partners, waaronder het Koreaanse UNETsystem en Avenda Systems. Eerstgenoemde komt komend jaar met connectors voor Linux en het Mac-besturingssysteem, terwijl de tweede binnenkort al Linux-ondersteuning toevoegt aan Microsofts NAP.

Daarnaast heeft de Windows-producent aangekondigd zijn NAP-product ook als appliance op de markt te brengen. De eerste hardware-partner hiervoor is Celestix Networks. Dat gebeurt echter pas nadat Windows Server 2008 beschikbaar is. Die nieuwe versie van de Windows-serveruitvoering verschijnt eind februari.

In samenwerking met Computable

De nieuwe trend in beveiligingsland is controle van netwerktoegang, met quarantaine-zones voor computers die securitygewijs niet in orde zijn. Microsoft neemt in zijn NAP-software (network access protection) ook Linux en Mac OS X in bescherming. Microsoft wil zijn NAP-software (network access protection) uitbreiden om ook desktopcomputers met Linux en Mac OS X af te schermen. NAP, door andere leveranciers ook wel NAC (network access control) genoemd, controleert of pc's wel voldoen aan de beleidsregels voor beveiliging: onder meer of er antivirussoftware is geïnstalleerd, of die bijgewerkt is, en of de patch-niveaus van besturingssysteem en applicaties op orde zijn. De NAP-programmatuur van Microsoft ondersteunt nu Windows Vista en ook het binnenkort verschijnende Windows Server 2008. Vista-voorganger XP wordt toegevoegd met de komst van het derde Service Pack (SP3). SP3 komt midden komend jaar uit. Ondertussen breidt Microsoft zijn netwerkbescherming alvast uit naar Linux en Mac OS X. Het rekent daarvoor echter wel op partners, waaronder het Koreaanse UNETsystem en Avenda Systems. Eerstgenoemde komt komend jaar met connectors voor Linux en het Mac-besturingssysteem, terwijl de tweede binnenkort al Linux-ondersteuning toevoegt aan Microsofts NAP. Daarnaast heeft de Windows-producent aangekondigd zijn NAP-product ook als appliance op de markt te brengen. De eerste hardware-partner hiervoor is Celestix Networks. Dat gebeurt echter pas nadat Windows Server 2008 beschikbaar is. Die nieuwe versie van de Windows-serveruitvoering verschijnt eind februari. In samenwerking met Computable