Goed nieuws voor fotografen: Microsoft biedt nu gratis het uitbreidingspakket "Microsoft Camera Codec Pack" aan waarmee Windows 7 en Windows Vista voortaan ook Raw-bestanden ondersteunen.

Niet alleen professionele, maar ook heel wat amateurfotografen gebruiken de Raw-bestandsindeling voor opslaan van hun afbeeldingen. Een Raw-bestand bevat de oorspronkelijke (ruwe en onbewerkte) data zoals die zijn afgelezen van de beeldsensor.

Zo kan je met deze bestanden weinig aanvangen: je kunt ze niet op een tv weergeven of ze naar een fotoservice sturen. Er is eerst nog een grafisch programma nodig om van de data een afbeelding te maken en deze verder op te slaan in een daarvoor bestemd bestandsformaat, zoals het veel gebruikte Jpeg.

Voortaan biedt Microsoft ook ondersteuning van Raw-bestanden in Windows Verkenner en voor de software uit de Windows Live! serie. Eens je Microsoft Camera Codec Pack geïnstalleerd hebt, toont Windows Explorer je Raw-bestanden als miniatuurtjes. Ook in Microsoft's foto-editor en diashowprogramma Windows Live Photo Gallery 2011 kan je deze bestanden dan gewoon openen, zonder tussenkomst van software van derden.

Voor het bewerken van Raw-bestanden in Windows Live Photo Gallery 2011 maakt het programma een kopie in Jpeg-XR- formaat, zodat het oorspronkelijke Raw-bestand onveranderd blijft en toch een zeer hoge kwaliteit gewaarborgd is. Het Microsoft Camera Codec Pack is zowel in een 32-bit als in een 64-bit versie beschikbaar. Je vindt het op deze pagina van de Microsoft-website.

Er hoort ook een (Engelstalig) promotiefilmpje bij:

Goed nieuws voor fotografen: Microsoft biedt nu gratis het uitbreidingspakket "Microsoft Camera Codec Pack" aan waarmee Windows 7 en Windows Vista voortaan ook Raw-bestanden ondersteunen. Niet alleen professionele, maar ook heel wat amateurfotografen gebruiken de Raw-bestandsindeling voor opslaan van hun afbeeldingen. Een Raw-bestand bevat de oorspronkelijke (ruwe en onbewerkte) data zoals die zijn afgelezen van de beeldsensor. Zo kan je met deze bestanden weinig aanvangen: je kunt ze niet op een tv weergeven of ze naar een fotoservice sturen. Er is eerst nog een grafisch programma nodig om van de data een afbeelding te maken en deze verder op te slaan in een daarvoor bestemd bestandsformaat, zoals het veel gebruikte Jpeg. Voortaan biedt Microsoft ook ondersteuning van Raw-bestanden in Windows Verkenner en voor de software uit de Windows Live! serie. Eens je Microsoft Camera Codec Pack geïnstalleerd hebt, toont Windows Explorer je Raw-bestanden als miniatuurtjes. Ook in Microsoft's foto-editor en diashowprogramma Windows Live Photo Gallery 2011 kan je deze bestanden dan gewoon openen, zonder tussenkomst van software van derden. Voor het bewerken van Raw-bestanden in Windows Live Photo Gallery 2011 maakt het programma een kopie in Jpeg-XR- formaat, zodat het oorspronkelijke Raw-bestand onveranderd blijft en toch een zeer hoge kwaliteit gewaarborgd is. Het Microsoft Camera Codec Pack is zowel in een 32-bit als in een 64-bit versie beschikbaar. Je vindt het op deze pagina van de Microsoft-website. Er hoort ook een (Engelstalig) promotiefilmpje bij: