Microsoft brengt Cortana en Office naar auto

Cortana. © .
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Softwaregigant Microsoft gaat zijn cloudplatform Azure, de digitale assistent Cortana en Office 365 integreren in auto’s. Dat maakte het bedrijf op CES bekend.

Voorheen was Microsoft nog van plan om het besturingssysteem Windows naar de auto te brengen, maar van die strategie is het bedrijf uit Redmond kennelijk afgestapt. Het nieuwe platform, het Connected Vehicle Platform, wordt later dit jaar voor het eerst getoond, zo maakte Microsoft pas bekend op de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

Het platform van Microsoft wordt een open systeem, zodat autobouwers niet vast zitten aan een besturingssysteem. De autobouwers kunnen zelf kiezen welke onderdelen ze wel en niet gebruiken. Microsoft wil zich profileren als een partner van de auto-industrie en niet als concurrent. Het bedrijf gaat dus zelf geen auto’s ontwikkelen, maar ‘geeft autobouwers de mogelijkheid zich te richten op innovatie in plaats van een eigen cloud-infrastructuur op te zetten’.

De bedoeling is dat Azure het zware werk gaat doen en alle gegevens verwerkt die in de auto worden verzameld. Die gegevens kunnen dan worden gebruikt om bijvoorbeeld direct een route te plannen naar een vergadering of om de status van het voertuig te tonen.

Nissan en BMW gaan alvast experimenteren met de diensten van Microsoft. Fiat experimenteert dan weer met Google-diensten, zoals ook al op de CES aangekondigd werd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content