De Amerikaanse softwareproducent Microsoft gaat bij de Europese Commissie een formele klacht indienen tegen zijn concurrent en internetgigant Google.

Dat heeft Microsoft-vicevoorzitter Brad Smith aangekondigd. De klacht past in het lopende onderzoek van de Commissie naar mogelijke concurrentievervalsing door Google.

Na klachten van concurrenten van Google, kondigde de Commissie op 30 november vorig jaar aan te onderzoeken of het bedrijf zijn machtspositie misbruikt. Enerzijds zou Google bij het oplijsten van de resultaten van zoekopdrachten via zijn zoekmachine concurrenten systematisch benadelen, anderzijds zou het ook knoeien met de gesponsorde links bovenaan zijn webpagina's. De klachten waren onder meer afkomstig van prijsvergelijker Ciao.de, een Duitse dochteronderneming van Microsoft.

Nu dient de softwarereus dus ook zelf een klacht in. "We vinden dat het belangrijk is transparant te zijn en informatie te delen over wat we doen en waarom", verduidelijkt Smith in een blogpost. Hij geeft terloops zes voorbeelden van hoe Google aan concurrentievervalsing doet. Zo zouden Bing, de zoekmachine van Microsoft, en de Windows-telefoons systematisch de toegang geweigerd worden tot YouTube, dat in 2006 door Google werd overgenomen.

De Europese Commissie zegt akte te nemen van de klacht en Google ervan op de hoogte te zullen brengen, "zoals de procedure het voorschrijft". Het onderzoek zelf zit nog in een voorbereidende fase. "Als er een 'case' is, zullen we het laten weten", luidde het in het Berlaymontgebouw.

Google zelf is "niet verrast" door de klacht. "We zullen onze gesprekken met de Commissie verderzetten en onze zakenmodel uitleggen", reageerde een woordvoerder.

Bron: Belga

De Amerikaanse softwareproducent Microsoft gaat bij de Europese Commissie een formele klacht indienen tegen zijn concurrent en internetgigant Google. Dat heeft Microsoft-vicevoorzitter Brad Smith aangekondigd. De klacht past in het lopende onderzoek van de Commissie naar mogelijke concurrentievervalsing door Google. Na klachten van concurrenten van Google, kondigde de Commissie op 30 november vorig jaar aan te onderzoeken of het bedrijf zijn machtspositie misbruikt. Enerzijds zou Google bij het oplijsten van de resultaten van zoekopdrachten via zijn zoekmachine concurrenten systematisch benadelen, anderzijds zou het ook knoeien met de gesponsorde links bovenaan zijn webpagina's. De klachten waren onder meer afkomstig van prijsvergelijker Ciao.de, een Duitse dochteronderneming van Microsoft. Nu dient de softwarereus dus ook zelf een klacht in. "We vinden dat het belangrijk is transparant te zijn en informatie te delen over wat we doen en waarom", verduidelijkt Smith in een blogpost. Hij geeft terloops zes voorbeelden van hoe Google aan concurrentievervalsing doet. Zo zouden Bing, de zoekmachine van Microsoft, en de Windows-telefoons systematisch de toegang geweigerd worden tot YouTube, dat in 2006 door Google werd overgenomen. De Europese Commissie zegt akte te nemen van de klacht en Google ervan op de hoogte te zullen brengen, "zoals de procedure het voorschrijft". Het onderzoek zelf zit nog in een voorbereidende fase. "Als er een 'case' is, zullen we het laten weten", luidde het in het Berlaymontgebouw. Google zelf is "niet verrast" door de klacht. "We zullen onze gesprekken met de Commissie verderzetten en onze zakenmodel uitleggen", reageerde een woordvoerder. Bron: Belga