De kabel van 6.600 kilometer zal het noorden van Virginia verbinden met Bilbao in Spanje en zal beheerd worden door het Spaanse telecombedrijf Telxius. Hij krijgt de naam Marea, Spaans voor getijde, en zal bestaan uit acht zogenoemde "fiber pairs". Volgens Microsoft en Facebook dient de nieuwe internetkabel vooral om de ontwikkeling van de nieuwe generatie internetinfrastructuur te versnellen, en om te beantwoorden aan de explosieve groei van dataconsumptie, waardoor de diensten van de bedrijven sneller zullen werken en betrouwbaarder zullen worden in Europa.

In 2017 klaar

De bouw van de kabel begint in augustus en zou in 2017 afgerond zijn. Hoeveel de bedrijven investeren in het project werd niet bekendgemaakt. Normaal gezien zijn het de telecombedrijven die instaan voor het aanleggen van de kabel, meldt Business Insider. Omdat de vraag naar data stijgt, willen de technologiebedrijven echter meer controle krijgen over de netwerken waarop ze beroep doen. Zo werkte Google in 2014 al samen met vijf Aziatische telecombedrijven om een onderzeese kabel van 300 miljoen dollar aan te leggen tussen de VS en Azië.

(Belga/RR)

De kabel van 6.600 kilometer zal het noorden van Virginia verbinden met Bilbao in Spanje en zal beheerd worden door het Spaanse telecombedrijf Telxius. Hij krijgt de naam Marea, Spaans voor getijde, en zal bestaan uit acht zogenoemde "fiber pairs". Volgens Microsoft en Facebook dient de nieuwe internetkabel vooral om de ontwikkeling van de nieuwe generatie internetinfrastructuur te versnellen, en om te beantwoorden aan de explosieve groei van dataconsumptie, waardoor de diensten van de bedrijven sneller zullen werken en betrouwbaarder zullen worden in Europa. De bouw van de kabel begint in augustus en zou in 2017 afgerond zijn. Hoeveel de bedrijven investeren in het project werd niet bekendgemaakt. Normaal gezien zijn het de telecombedrijven die instaan voor het aanleggen van de kabel, meldt Business Insider. Omdat de vraag naar data stijgt, willen de technologiebedrijven echter meer controle krijgen over de netwerken waarop ze beroep doen. Zo werkte Google in 2014 al samen met vijf Aziatische telecombedrijven om een onderzeese kabel van 300 miljoen dollar aan te leggen tussen de VS en Azië.(Belga/RR)