Microsoft fikst ‘kritieke’ bug die al 19 jaar in Windows blijkt te zitten

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Microsoft heeft een bug de wereld uitgeholpen die 19 jaar, sinds Windows 95, in zijn software aanwezig was en die kwaadwilligen in principe in staat stelde de controle over een computer van op afstand over te nemen.

Een onderzoeksteam van IBM heeft een bug geïdentificeerd die in ‘alle versies van Windows sinds Windows 95’ zat en die ‘minstens 19 jaar oud was, en sedert 18 jaar ook van op afstand te misbruiken was’.

WinShock

Het volgens Microsoft ‘kritieke’ mankement werd ‘WinShock’ genoemd, en zou kwaadwilligen in de gelegenheid gebracht hebben zich toegang te verschaffen tot een computer via bepaalde speciaal daarvoor ontworpen sites die gebruikers raadpleegden in Internet Explorer.

Het lek zou niet door hackers uitgebuit zijn geweest – wat wel nog altijd kan gebeuren nu het wereldwijd bekendgemaakt is, meldt ANP.

Geen patch voor Windows XP

Microsoft heeft de bug nu gefikst in de edities Windows Server 2003, 2008 en 2012, Vista, RT, Windows 7, 8 en 8.1. Oudere versies, die niet langer gecommercialiseerd worden, kregen geen patch – hoewel enkele van die besturingssystemen, zoals Windows XP, toch nog door veel mensen gebruikt worden.

‘Gebruikers die hun Windows zo hebben ingesteld dat ze automatisch updates krijgen, moeten geen maatregelen nemen. Ze zullen vanzelf beschermd worden’, verzekert een woordvoerder van Microsoft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content