De software- en internetgigant Microsoft heeft verklaard vlotter mee te zullen werken in onderzoeken naar cybercriminaliteit. Het is een (kleine) doorbraak voor de opsporing van dat soort feiten, schrijft De Standaard dinsdag. Facebook en Google lopen nu in de kijker.

In mei raakte bekend dat de Veurnse afdeling van het parket van West-Vlaanderen een onderzoek had geopend naar Microsoft. Dat onderzoek ging over de weigering van het bedrijf om mee te werken aan een gerechtelijk onderzoek. Net zoals de meeste andere internetbedrijven stond Microsoft niet te springen om mee te werken met het Belgische gerecht.

Volgens de wet zijn telecombedrijven verplicht om snel gegevens door te spelen als het gerecht daar om vraagt. Maar ook al zijn die Amerikaanse diensten beschikbaar in België, de bedrijven erachter schermen met het argument dat zij zich niet hoeven te houden aan de Belgische regels.

"Het resultaat is nu dat Microsoft heeft gezegd zich dan toch te zullen houden aan de Belgische regels over medewerking", zegt procureur van Veurne Filiep Jodts. Die belofte zal nu in de praktijk moeten worden omgezet, maar het parket is alvast tevreden dat Microsoft zich in tegenstelling tot andere internetbedrijven voortaan loyaal opstelt. Er lopen bij het parket van West-Vlaanderen intussen ook al zaken tegen andere grote providers, waaronder Facebook en Google. (Belga/SD)

In mei raakte bekend dat de Veurnse afdeling van het parket van West-Vlaanderen een onderzoek had geopend naar Microsoft. Dat onderzoek ging over de weigering van het bedrijf om mee te werken aan een gerechtelijk onderzoek. Net zoals de meeste andere internetbedrijven stond Microsoft niet te springen om mee te werken met het Belgische gerecht. Volgens de wet zijn telecombedrijven verplicht om snel gegevens door te spelen als het gerecht daar om vraagt. Maar ook al zijn die Amerikaanse diensten beschikbaar in België, de bedrijven erachter schermen met het argument dat zij zich niet hoeven te houden aan de Belgische regels. "Het resultaat is nu dat Microsoft heeft gezegd zich dan toch te zullen houden aan de Belgische regels over medewerking", zegt procureur van Veurne Filiep Jodts. Die belofte zal nu in de praktijk moeten worden omgezet, maar het parket is alvast tevreden dat Microsoft zich in tegenstelling tot andere internetbedrijven voortaan loyaal opstelt. Er lopen bij het parket van West-Vlaanderen intussen ook al zaken tegen andere grote providers, waaronder Facebook en Google. (Belga/SD)