Op Infosecurity 2011 in Brussel kondigde Microsoft zijn nieuwe wereldwijde Intune cloudservice voor het beheer en security van pc's aan.

Uitdrukkelijk bestemd voor kmo's (met 5 of meer pc's) zet Microsoft met Intune een eerste stap om de Forefront 'on premise' pc-beheerdiensten naar de cloud te brengen. Een klant, of zijn partner, kan met deze managed service een inventaris maken van zijn pc-middelen (hardware en software), centraal de update- en patchactiviteiten beheren en toestellen op afstand overnemen. Voorts biedt Intune bedrijven ook de mogelijkheid een upgrade naar Windows 7 door te voeren.

Naast beheer voorziet Intune ook in securityvoorzieningen (anti-virus, anti-malware), hoewel klanten de mogelijkheid hebben deze functie uit te schakelen indien producten van derden worden aangewend. Intune vereist geen active directory of iets dergelijks, maar volstaat met een stuk agentsoftware op elke pc. Die neemt op regelmatige tijdstippen contact met de console, vanwaar het beheer wordt gedaan. Daar worden ook rapporten gecreëerd, kunnen regels worden vastgelegd en beslist tot proactieve ingrepen. Microsoft onderstreept dat het nodige werd gedaan om de verbinding tussen pc en de dienst in de cloud te beveiligen.

Intune zal voor een vast bedrag per toestel per maand worden aangeboden aan kmo's, maar ook aan scholen. Meteen beschikbaar in 35 landen, waaronder België en Luxemburg, zal naast Frans ook een Nederlandse versie worden aangeboden. Op termijn zal de functionaliteit van Intune nog worden uitgebreid, waarbij allicht wordt gekeken naar het beheer van smartphones. In België werd de dienst al in test aangewend door een bedrijf als T-Bench, voor verschillende klanten met aantallen pc's gaande van 15 tot 300 pc's.

Op Infosecurity 2011 in Brussel kondigde Microsoft zijn nieuwe wereldwijde Intune cloudservice voor het beheer en security van pc's aan. Uitdrukkelijk bestemd voor kmo's (met 5 of meer pc's) zet Microsoft met Intune een eerste stap om de Forefront 'on premise' pc-beheerdiensten naar de cloud te brengen. Een klant, of zijn partner, kan met deze managed service een inventaris maken van zijn pc-middelen (hardware en software), centraal de update- en patchactiviteiten beheren en toestellen op afstand overnemen. Voorts biedt Intune bedrijven ook de mogelijkheid een upgrade naar Windows 7 door te voeren. Naast beheer voorziet Intune ook in securityvoorzieningen (anti-virus, anti-malware), hoewel klanten de mogelijkheid hebben deze functie uit te schakelen indien producten van derden worden aangewend. Intune vereist geen active directory of iets dergelijks, maar volstaat met een stuk agentsoftware op elke pc. Die neemt op regelmatige tijdstippen contact met de console, vanwaar het beheer wordt gedaan. Daar worden ook rapporten gecreëerd, kunnen regels worden vastgelegd en beslist tot proactieve ingrepen. Microsoft onderstreept dat het nodige werd gedaan om de verbinding tussen pc en de dienst in de cloud te beveiligen. Intune zal voor een vast bedrag per toestel per maand worden aangeboden aan kmo's, maar ook aan scholen. Meteen beschikbaar in 35 landen, waaronder België en Luxemburg, zal naast Frans ook een Nederlandse versie worden aangeboden. Op termijn zal de functionaliteit van Intune nog worden uitgebreid, waarbij allicht wordt gekeken naar het beheer van smartphones. In België werd de dienst al in test aangewend door een bedrijf als T-Bench, voor verschillende klanten met aantallen pc's gaande van 15 tot 300 pc's.