Op een bijzonder druk bijgewoonde persconferentie ter gelegenheid van het Mobile World Congress in Barcelona, kondigde Microsoft een nieuw initiatief aan om de gsm-markt helemaal te veroveren.

"Met de introductie van Windows Mobile 6.5 begint voor ons een nieuw tijdperk", oreerde Steve Ballmer, ceo van Microsoft: "dat van de Windows Phone." De nieuwste generatie 'Windows Phones' krijgt met Windows Mobile 6.5 een nieuwe gebruikersinterface - met de focus op touchscreen-bediening - en een verbeterde mobiele versie van Internet Explorer.

In plaats van aangepaste mobiele varianten, toont de browser nu identiek dezelfde site als op een laptop of desktop-pc. De gebruiker kan inzoomen en scrollen via vingerbewegingen.

De Windows-gsm's krijgen ook twee nieuwe diensten: Windows Marketplace for Mobile, zeg maar een online winkel voor extra toepassingen voor je mobieltje, en 'My Phone'. Deze laatste dienst is een online backupservice voor je gsm waarmee je sms'en, foto's, filmpjes of contacten 'in the cloud' synchroniseert.

Volgens Microsoft draait de gsm-markt niet uitsluitend meer rond toestellen. "In plaats van devices, leveren we voortaan devices+software+services", aldus Andy Lees, senior vice president van de mobile communications divisie. Op de allusie van een journalist of versie 7 van het mobiele besturingssysteem, misschien gelijktijdig met Windows 7 zal uitkomen, reageerde Ballmer wat lacherig. "De ontwikkeling van beide producten hoeft niet per sé gelijk te lopen", antwoordde hij.

Overigens waren ook Peter Chou en Skott Ahn op het appel. De ceo's van HTC en LG kondigden aan dat enkele van hun nieuwste vlaggenschepen zullen varen onder de Windows-vlag. Het ziet er naar uit dat Microsoft met het nieuwe initiatief vooral de wind uit de zeilen van het Android-besturingssysteem wil nemen. "Het moge duidelijk zijn, het is ons menens in de mobiele business", besloot Ballmer.

Op een bijzonder druk bijgewoonde persconferentie ter gelegenheid van het Mobile World Congress in Barcelona, kondigde Microsoft een nieuw initiatief aan om de gsm-markt helemaal te veroveren. "Met de introductie van Windows Mobile 6.5 begint voor ons een nieuw tijdperk", oreerde Steve Ballmer, ceo van Microsoft: "dat van de Windows Phone." De nieuwste generatie 'Windows Phones' krijgt met Windows Mobile 6.5 een nieuwe gebruikersinterface - met de focus op touchscreen-bediening - en een verbeterde mobiele versie van Internet Explorer. In plaats van aangepaste mobiele varianten, toont de browser nu identiek dezelfde site als op een laptop of desktop-pc. De gebruiker kan inzoomen en scrollen via vingerbewegingen. De Windows-gsm's krijgen ook twee nieuwe diensten: Windows Marketplace for Mobile, zeg maar een online winkel voor extra toepassingen voor je mobieltje, en 'My Phone'. Deze laatste dienst is een online backupservice voor je gsm waarmee je sms'en, foto's, filmpjes of contacten 'in the cloud' synchroniseert. Volgens Microsoft draait de gsm-markt niet uitsluitend meer rond toestellen. "In plaats van devices, leveren we voortaan devices+software+services", aldus Andy Lees, senior vice president van de mobile communications divisie. Op de allusie van een journalist of versie 7 van het mobiele besturingssysteem, misschien gelijktijdig met Windows 7 zal uitkomen, reageerde Ballmer wat lacherig. "De ontwikkeling van beide producten hoeft niet per sé gelijk te lopen", antwoordde hij. Overigens waren ook Peter Chou en Skott Ahn op het appel. De ceo's van HTC en LG kondigden aan dat enkele van hun nieuwste vlaggenschepen zullen varen onder de Windows-vlag. Het ziet er naar uit dat Microsoft met het nieuwe initiatief vooral de wind uit de zeilen van het Android-besturingssysteem wil nemen. "Het moge duidelijk zijn, het is ons menens in de mobiele business", besloot Ballmer.