"Zo willen we te weten komen welke computers in België besmet zijn, vaak zonder dat de eigenaars het beseffen", aldus Miguel De Bruycker, topman van het Centrum voor Cybersecurity België, in een gesprek met De Tijd. CCB zal van Microsoft onder meer lijsten krijgen met IP-adressen die worden misbruikt voor cyberaanvallen over heel de wereld.

Vorig jaar waren er meer dan 750.000 besmette "zombiecomputers" in België, becijferde het Cyber Emergency Response Team.

'Opkuis in oktober'

"We plannen een grote 'opkuis' in oktober, om mensen ertoe aan te zetten hun computer beter te beschermen", aldus De Bruycker. "We zouden graag alle geïdentificeerde slachtoffers waarschuwen dat hun computer geïnfecteerd is. We willen dat correct doen. We zitten daarover de komende maanden samen met verschillende instanties, zoals de Privacycommissie.

Een optie is dat wij hen als centrum zelf aanschrijven, maar dat is nog niet beslist." Het nieuwe contract past in het "government security program" van Microsoft. Nog maar enkele tientallen landen en de NAVO zijn daarbij aangesloten.

(Belga/RR)

"Zo willen we te weten komen welke computers in België besmet zijn, vaak zonder dat de eigenaars het beseffen", aldus Miguel De Bruycker, topman van het Centrum voor Cybersecurity België, in een gesprek met De Tijd. CCB zal van Microsoft onder meer lijsten krijgen met IP-adressen die worden misbruikt voor cyberaanvallen over heel de wereld.Vorig jaar waren er meer dan 750.000 besmette "zombiecomputers" in België, becijferde het Cyber Emergency Response Team. "We plannen een grote 'opkuis' in oktober, om mensen ertoe aan te zetten hun computer beter te beschermen", aldus De Bruycker. "We zouden graag alle geïdentificeerde slachtoffers waarschuwen dat hun computer geïnfecteerd is. We willen dat correct doen. We zitten daarover de komende maanden samen met verschillende instanties, zoals de Privacycommissie. Een optie is dat wij hen als centrum zelf aanschrijven, maar dat is nog niet beslist." Het nieuwe contract past in het "government security program" van Microsoft. Nog maar enkele tientallen landen en de NAVO zijn daarbij aangesloten.(Belga/RR)