De nieuwe licentie van Microsoft op de ARM processortechnologie breidt de bestaande samenwerking tussen de twee bedrijven uit. Met allicht interessante ontwikkelingen inj het vooruitzicht.

De processortechnologie van ARM Holdings vormt het hart van een bijzonder groot aantal mobiele en ingebedde systemen, onder een veelheid van besturingssystemen. Sinds 1997 werken ARM en Microsoft samen, onder meer betreffende de beschikbaarheid van Windows CE op de ARM processortechnologie. Volgens de mededeling van de bedrijven breidt de nieuwe licentie-overeenkomst, die vorige week werd afgesloten, de bestaande samenwerking uit.

Hoewel geen details werden vrijgegeven, houdt een dergelijke mededeling wel een aantal mogelijke beloften voor de toekomst in. Bedrijven kunnen immers een licentie nemen op een gebruiksklare ARM-gesteunde oplossing, maar ook licenties die toelaten om zelf de ARM-processortechnologie aan te passen of uit te breiden.

Met andere woorden, om de werking op een diep niveau aan te passen met het oog op specifieke kenmerken voor de betrokken systemen. Het belang van zo'n inspanning blijkt bijvoorbeeld uit de gebruiksduur van de iPad per batterijlading. Apple heeft hiervoor een ARM core voorzien van een rits eigen middelen en uitbreidingen met het oog op een stroomzuinig gebruik.

Met de nieuwe licentie groeit allicht de kans dat Microsoft zelf ook dergelijke processorontwikkelingen (nog meer) overweegt, naast de beschikbaarheid van een volledige Windows uitvoering op ARM. Daarmee zou dan voor het eerst sinds lang opnieuw een volledige versie van Windows op een andere processortechnologie dan de x86-technologie (er was ooit een versie van Windows NT voor de Digital Alpha-processor) draaien.

En dat zou interessante mogelijkheden voor tabletcomputers, slates, smartphones en dies meer kunnen bieden. Om niet te spreken over spelconsoles, ingebedde systemen, industriële toepassingen en dies meer. Door zelf de processortechnologie aan te passen kan Microsoft deze systemen een voosprong laten nemen op - of minstens een onderscheid maken met - concurrerende producten.

De nieuwe licentie van Microsoft op de ARM processortechnologie breidt de bestaande samenwerking tussen de twee bedrijven uit. Met allicht interessante ontwikkelingen inj het vooruitzicht. De processortechnologie van ARM Holdings vormt het hart van een bijzonder groot aantal mobiele en ingebedde systemen, onder een veelheid van besturingssystemen. Sinds 1997 werken ARM en Microsoft samen, onder meer betreffende de beschikbaarheid van Windows CE op de ARM processortechnologie. Volgens de mededeling van de bedrijven breidt de nieuwe licentie-overeenkomst, die vorige week werd afgesloten, de bestaande samenwerking uit. Hoewel geen details werden vrijgegeven, houdt een dergelijke mededeling wel een aantal mogelijke beloften voor de toekomst in. Bedrijven kunnen immers een licentie nemen op een gebruiksklare ARM-gesteunde oplossing, maar ook licenties die toelaten om zelf de ARM-processortechnologie aan te passen of uit te breiden. Met andere woorden, om de werking op een diep niveau aan te passen met het oog op specifieke kenmerken voor de betrokken systemen. Het belang van zo'n inspanning blijkt bijvoorbeeld uit de gebruiksduur van de iPad per batterijlading. Apple heeft hiervoor een ARM core voorzien van een rits eigen middelen en uitbreidingen met het oog op een stroomzuinig gebruik. Met de nieuwe licentie groeit allicht de kans dat Microsoft zelf ook dergelijke processorontwikkelingen (nog meer) overweegt, naast de beschikbaarheid van een volledige Windows uitvoering op ARM. Daarmee zou dan voor het eerst sinds lang opnieuw een volledige versie van Windows op een andere processortechnologie dan de x86-technologie (er was ooit een versie van Windows NT voor de Digital Alpha-processor) draaien. En dat zou interessante mogelijkheden voor tabletcomputers, slates, smartphones en dies meer kunnen bieden. Om niet te spreken over spelconsoles, ingebedde systemen, industriële toepassingen en dies meer. Door zelf de processortechnologie aan te passen kan Microsoft deze systemen een voosprong laten nemen op - of minstens een onderscheid maken met - concurrerende producten.