Microsoft heeft onverwacht besloten zijn applicatiepakket Office 2007 te voorzien van ondersteuning voor Open Document Format (ODF), het bestandsformaat dat concurreert met Microsofts OpenXML. Ook PDF, het bestandsformaat van Adobe, wordt ondersteund.

Microsoft wil de huidige versie 2007 van zijn marktdominante applicatiepakket Office ingebouwde ondersteuning geven voor het Open Document Format (ODF). Die 'native support' voor ODF 1.1 komt dan met het tweede pakket lapmiddelen ('service pack 2') voor Office 2007. ODF is dan ook in te stellen als het standaardformaat voor Office 2007. ODF-ondersteuning is momenteel al wel mogelijk met externe conversiehulpmiddelen van derde partijen, waar Microsoft medewerking aan heeft verleend.

SP2 voor Office 2007 brengt ook ondersteuning voor Microsofts eigen bestandsformaat XPS (XML Paper Specification) en voor PDF (Portable Document Format), het bestandsformaat van Adobe. PDF is veelgebruikt en wordt een de facto standaard genoemd. XPS is ontwikkeld als tegenhanger voor PDF. Het service pack dat deze grote, onverwachte veranderingen brengt, moet in de eerste helft van 2009 verschijnen.

Microsoft meldt dat het deze stap neemt in reactie op verzoeken van klanten. De leverancier benadrukt dat Office 2007 al 20 verschillende bestandsformaten ondersteunt. Klanten willen meer keuze, aldus de softwareproducent. Jason Matusow, directeur standaarden bij Microsoft, stelt dat het er niet om gaat dat het ene bestandsformaat het andere verslaat. "Het gaat erom dat klanten de bestandsformaten kunnen gebruiken en evalueren die voor hen het beste werken", schrijft hij op zijn blog.

Het besluit om ODF toch te ondersteunen in Office valt onder de samenwerkingsstrategie die Microsoft almaar vaker hanteert. Zo heeft het vrede gesloten met aartsrivalen als Sun Microsystems en Novell, die als tegenprestatie voor forse schikkingsbedragen nu actief meewerken aan compatibiliteit en interoperabiliteit.

De Europese Commissie kijkt met kritische blik naar deze nieuwe actie van Microsoft. Het zal onderzoeken of ze ook echt bevorderlijk is voor interoperabiliteit en consumentenkeuze, en of ze leveranciersafhankelijkheid (vendor lock-in) daadwerkelijk vermindert. Eerder had de Commissie al laten weten OpenXML ook mee te nemen in de lopende antitrustzaak rond het Office-pakket tegen Microsoft. De Commissie onderzoekt formeel of de open standaard ervan gekomen is door misbruik van Microsofts monopoliepositie.

In samenwerking met Computable

Microsoft heeft onverwacht besloten zijn applicatiepakket Office 2007 te voorzien van ondersteuning voor Open Document Format (ODF), het bestandsformaat dat concurreert met Microsofts OpenXML. Ook PDF, het bestandsformaat van Adobe, wordt ondersteund. Microsoft wil de huidige versie 2007 van zijn marktdominante applicatiepakket Office ingebouwde ondersteuning geven voor het Open Document Format (ODF). Die 'native support' voor ODF 1.1 komt dan met het tweede pakket lapmiddelen ('service pack 2') voor Office 2007. ODF is dan ook in te stellen als het standaardformaat voor Office 2007. ODF-ondersteuning is momenteel al wel mogelijk met externe conversiehulpmiddelen van derde partijen, waar Microsoft medewerking aan heeft verleend. SP2 voor Office 2007 brengt ook ondersteuning voor Microsofts eigen bestandsformaat XPS (XML Paper Specification) en voor PDF (Portable Document Format), het bestandsformaat van Adobe. PDF is veelgebruikt en wordt een de facto standaard genoemd. XPS is ontwikkeld als tegenhanger voor PDF. Het service pack dat deze grote, onverwachte veranderingen brengt, moet in de eerste helft van 2009 verschijnen. Microsoft meldt dat het deze stap neemt in reactie op verzoeken van klanten. De leverancier benadrukt dat Office 2007 al 20 verschillende bestandsformaten ondersteunt. Klanten willen meer keuze, aldus de softwareproducent. Jason Matusow, directeur standaarden bij Microsoft, stelt dat het er niet om gaat dat het ene bestandsformaat het andere verslaat. "Het gaat erom dat klanten de bestandsformaten kunnen gebruiken en evalueren die voor hen het beste werken", schrijft hij op zijn blog. Het besluit om ODF toch te ondersteunen in Office valt onder de samenwerkingsstrategie die Microsoft almaar vaker hanteert. Zo heeft het vrede gesloten met aartsrivalen als Sun Microsystems en Novell, die als tegenprestatie voor forse schikkingsbedragen nu actief meewerken aan compatibiliteit en interoperabiliteit. De Europese Commissie kijkt met kritische blik naar deze nieuwe actie van Microsoft. Het zal onderzoeken of ze ook echt bevorderlijk is voor interoperabiliteit en consumentenkeuze, en of ze leveranciersafhankelijkheid (vendor lock-in) daadwerkelijk vermindert. Eerder had de Commissie al laten weten OpenXML ook mee te nemen in de lopende antitrustzaak rond het Office-pakket tegen Microsoft. De Commissie onderzoekt formeel of de open standaard ervan gekomen is door misbruik van Microsofts monopoliepositie. In samenwerking met Computable