Microsoft kondigde op IFA al aan dat de Fall Creators Update vanaf 17 oktober zou verschijnen en het bedrijf houdt woord. De uitbreiding wordt normaal gezien in de komende dagen of weken aangeboden aan gebruikers omdat de uitrol doorgaans in golven gebeurt.

Voor wie niet kan wachten heeft Windows-blogger Paul Thurrott enkele tips. Zo kan je zelf al in Windows Update kijken of er een update klaar staat. Ook kan je manueel Windows 10 nog eens downloaden, maar dat heeft enkel zin de Fall Creators update expliciet wordt vermeld. Op diezelfde site kan je ook kiezen voor 'create installation media', dan download en installeer je een volledig nieuwe Windows 10. Maar op het moment van schrijven is de update nog niet aanwezig in die versie. Nog even geduld dus.

Wat mogen we verwachten?

De app voor foto's wordt vernieuwd waardoor je er ook verhalen mee kan maken, inclusief 3D-effecten, overgangen en video. Windows 10 wordt ook beter bestuurbaar met de ogen wat handig is voor onder meer ALS-patiënten. Wie een digitale pen gebruikt in Windows 10 kan nu ook aantekeningen maken op PDF's en een 'vind-mijn-pen'- functie gebruiken.

Een preview van de ondersteuning in Windows 10, .
Een preview van de ondersteuning in Windows 10 © .

Andere nieuwigheden zijn 3D-objecten in Office en enkele gamingfuncties, zoalsMixer, een interactieve game streamingdienst. Daarbij is er ook een game-modus waarbij games de volledige capaciteit van een pc toegewezen krijgen en kan je kiezen om bij een stream enkel het spelgeluid (en dus niet je microfoon) mee te sturen.

Mixed reality

Met deze headsets van onder meer Lenovo, Acer en Dell wil Microsoft de consument de komende jaren warm maken voor mixed reality., Pieterjan Van Leemputten
Met deze headsets van onder meer Lenovo, Acer en Dell wil Microsoft de consument de komende jaren warm maken voor mixed reality. © Pieterjan Van Leemputten

De voornaamste nieuwigheid is de ondersteuning van mixed reality. Al moeten we daarbij nuanceren dat dit bitter weinig met de Fall Creators Update te maken heeft, maar meer met het feit dat Microsoft's hardwarepartners (Acer, Dell, HP en Lenovo) binnenkort hun eigen mixed reality headset uitbrengen.

Het grote verschil met de VR-brillen van HTC en Facebook is dat ze zowel VR als augmented reality aankunnen. Microsoft zegt dat de headsets ook makkelijk op verplaatsing te gebruiken zijn. maar ze vereisen wel degelijk een Windows-pc met stevige hardware om vlot bruikbaar te zijn. Lees hier de hands-on van Data News met de headset van Acer.

Surface Book 2

Surface Book 2, .
Surface Book 2 © .

Los van de update voor Windows 10 lanceert microsoft ook een nieuwe Surface Book. Deze tot tablet om te plooien laptop is voorlopig enkel voor bedrijven beschikbaar via hun resellerkanaal en dit vanaf 9 november.

De laptop heeft een richtprijs vanaf 1499 dollar, een prijs in euro is nog niet bekend. Voor dat geld krijg je een toestel met 17 uur batterij, een dual-core of quad-core processor en een Nvidia grafische kaart in een scherm van 13,5 inch.

Microsoft kondigde op IFA al aan dat de Fall Creators Update vanaf 17 oktober zou verschijnen en het bedrijf houdt woord. De uitbreiding wordt normaal gezien in de komende dagen of weken aangeboden aan gebruikers omdat de uitrol doorgaans in golven gebeurt.Voor wie niet kan wachten heeft Windows-blogger Paul Thurrott enkele tips. Zo kan je zelf al in Windows Update kijken of er een update klaar staat. Ook kan je manueel Windows 10 nog eens downloaden, maar dat heeft enkel zin de Fall Creators update expliciet wordt vermeld. Op diezelfde site kan je ook kiezen voor 'create installation media', dan download en installeer je een volledig nieuwe Windows 10. Maar op het moment van schrijven is de update nog niet aanwezig in die versie. Nog even geduld dus.Wat mogen we verwachten?De app voor foto's wordt vernieuwd waardoor je er ook verhalen mee kan maken, inclusief 3D-effecten, overgangen en video. Windows 10 wordt ook beter bestuurbaar met de ogen wat handig is voor onder meer ALS-patiënten. Wie een digitale pen gebruikt in Windows 10 kan nu ook aantekeningen maken op PDF's en een 'vind-mijn-pen'- functie gebruiken.Andere nieuwigheden zijn 3D-objecten in Office en enkele gamingfuncties, zoalsMixer, een interactieve game streamingdienst. Daarbij is er ook een game-modus waarbij games de volledige capaciteit van een pc toegewezen krijgen en kan je kiezen om bij een stream enkel het spelgeluid (en dus niet je microfoon) mee te sturen.Mixed realityDe voornaamste nieuwigheid is de ondersteuning van mixed reality. Al moeten we daarbij nuanceren dat dit bitter weinig met de Fall Creators Update te maken heeft, maar meer met het feit dat Microsoft's hardwarepartners (Acer, Dell, HP en Lenovo) binnenkort hun eigen mixed reality headset uitbrengen.Het grote verschil met de VR-brillen van HTC en Facebook is dat ze zowel VR als augmented reality aankunnen. Microsoft zegt dat de headsets ook makkelijk op verplaatsing te gebruiken zijn. maar ze vereisen wel degelijk een Windows-pc met stevige hardware om vlot bruikbaar te zijn. Lees hier de hands-on van Data News met de headset van Acer.Surface Book 2Los van de update voor Windows 10 lanceert microsoft ook een nieuwe Surface Book. Deze tot tablet om te plooien laptop is voorlopig enkel voor bedrijven beschikbaar via hun resellerkanaal en dit vanaf 9 november.De laptop heeft een richtprijs vanaf 1499 dollar, een prijs in euro is nog niet bekend. Voor dat geld krijg je een toestel met 17 uur batterij, een dual-core of quad-core processor en een Nvidia grafische kaart in een scherm van 13,5 inch.