Microsoft stelt Windows Phone 7 voor

Steve Ballmer, ceo van Microsoft, heeft op het Mobile World Congress de Windows Phones 7 Series voorgesteld. Tegen de kerstperiode moeten de eerste toestellen er zijn.

Steve Ballmer, ceo van Microsoft, heeft op het Mobile World Congress de Windows Phones 7 Series voorgesteld. Tegen de kerstperiode moeten de eerste toestellen er zijn.

Windows Phone 7 is vergeleken met het vorig jaar voorgestelde 6.5 een heuse revolutie. De besturing werd radicaal gewijzigd en het besturingssysteem kreeg nieuwe fundamenten. De webbrowser bijvoorbeeld draait op code die gebaseerd is op de desktopversie van Internet Explorer 8.

Microsoft gooit het over een andere boeg dan de concurrenten. In plaats van de gebruiker te laten werken met verschillende, individuele apps, wil Windows Phone 7 content aggregeren en weergeven in wat Microsoft ‘hubs’ noemt: People, Pictures, Office, Music+Video en Games. In de ‘People’-hub bijvoorbeeld wordt onder de hoofding ‘what’s news’ alle statusinformatie weergegeven van sociale netwerken als Facebook en Windows Live.

Microsoft maakt van de gelegenheid handig gebruik om een heleboel bestaande, eigen diensten zoals de Bing-zoekmachine, de Bing-kaartenapplicatie, Zune (muziek) en Xbox Live (games) te integreren. Al beloofde senior vice president Andy Lees wel uitdrukkelijk “dat er meer dan voldoende plaats blijft voor uitbreidbaarheid in de ‘Live-tiles’. Dat zijn een soort supergrote iconen waaronder applicaties schuilgaan. In maart belooft Microsoft meer informatie aan de ontwikkelaars van softwareapplicaties.

Voor het nieuwe OS werkte Microsoft nauw samen met chipbakker Qualcomm. De uiteindelijke toestellen – die volgens Steve Ballmer tegen de kerstperiode beschikbaar moeten zijn – zullen van de hand zijn van oem’s. “Wij maken software, en die verkopen wij. Zo simpel is het”, stelde Ballmer. De betrokken partners zijn de voor de hand liggende namen als HTC, LG, Samsung en Sony Ericsson. Ook Garmin-Asus, HP, Dell en Toshiba zouden Windows Phone 7 toestellen uitbrengen.

De mobiele operatoren AT&T en Orange zullen de toestellen als eerste aan de man brengen en zouden voor extra services zorgen. Die keuze is voor een stuk ook symbolisch, want het waren precies die operatoren die respectievelijk in 2003 en 2002 de eerste smartphones van Microsoft verkochten.

“We hope 7 is our lucky number”, grapte Steve Ballmer in zijn geheel eigengereide stijl. Hij hoopt met de vroege aankondiging allicht ook dat consumenten bereid zullen zijn om een smartphone-aankoop uit te stellen tot de kerstperiode, om te vermijden dat Microsoft in tussentijd verder marktaandeel verliest. Volgens marktonderzoeker Canalys daalde het marktaandeel van Windows Mobile vorig jaar tot 8,8 procent, tegenover 13,9 procent vorig jaar. De iPhones en Blackberrys doen het met 15,1 en 20,8 procent beter. Symbian heeft volgens die cijfers overigens nog steeds meer dan 47 procent marktaandeel. Android klokt af op 4,7 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content